Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Επίθεση στο Στέκι Μεταναστών Χανίων

Η εμπρηστική επίθεση στο Στέκι Μεταναστών Χανίων σήμερα τα ξημερώματα και η επίθεση με μολότοφ εχθές το βράδυ σε σπίτι ακτιβιστή είναι οι τελευταίες ανάμεσα σε μία σειρά ενεργειών φασιστικού και εγκληματικού χαρακτήρα που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στην πόλη των Χανίων. Η αστυνομία δεν έχει προβεί σε καμιά σύλληψη έως σήμερα. Ο κ. Δήμος Λιβογιάννης, εκπαιδευτικός και μέλος του Κοινωνικού στεκιού-Στέκι μεταναστών Χανίων μιλά στο tvxs για τις φασιστικές επιθέσεις.

Όπως ανακοινώνει το Στέκει Μεταναστών «Τα ξημερώματα φασίστες έσπασαν την πόρτα του στεκιού, μπήκαν μέσα, έριξαν οινόπνευμα και έβαλαν φωτιά στο κτίριο. Υπέγραψαν την πράξη τους με σβάστικες. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν γράψει ρατσιστικά συνθήματα στην είσοδο του στεκιού. Σήμερα έβαλαν φωτιά. Αύριο τι;».
Το προμήνυμα ήταν τα ρατσιστικά συνθήματα που γράφτηκαν την περασμένη εβδομάδα στην είσοδο του Στεκιού. «Ευτυχώς που έσβησαν την φωτιά οι γείτονες διότι θα μπορούσε να έχει επεκταθεί στην παλιά πόλη», λέει ο κ. Λιβογιάννης.

Επίσης, με τον εμπρησμό φαίνεται να συνδέεται η ρίψη δύο βομβών μολότοφ από δύο άτομα επιβαίνοντα σε μοτοσικλέτα την ίδια περίπου ώρα στο πατρικό σπίτι Χανιώτη ακτιβιστή, που συμμετέχει σε κινητοποιήσεις και μαζικούς αγώνες, στον Γαλατά Νέας Κυδωνίας. Από την επίθεση προκλήθηκαν υλικές ζημιές ενώ στο σπίτι βρίσκονταν μόνο μέλη της οικογένειας του, αλλά όχι ο ίδιος.
Ακόμη και μετά την δολοφονική επίθεση στην κεντρική πλατεία 1866 των Χανίων εναντίον δύο μεταναστών εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται ακόμη με βαρύ τραύμα στο μάτι, η αστυνομία δεν έχει προβεί σε καμία σύλληψη έως τώρα. «Θεωρούμε ότι η αστυνομία τους γνωρίζει και μάλιστα καλά», λέει ο κ. Λιβογιάννης.

Επίσης εξηγεί ότι οι επιθέσεις ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ όταν έγινε επίθεση στην κατάληψη «
Ρόζα Νέρα» των Χανίων. «Παρά την εξάπλωση των πράξεων βίας, οι μόνες συλλήψεις που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό είναι στο Ρέθυμνο όπου κατά τη διάρκεια της πορείας της 6ης Δεκεμβρίου συνελήφθησαν κάποια μέλη της Οργάνωσης Εθνικιστών Ρεθύμνου (ΟΕΡ) », συνεχίζει.

Στα Χανιά υπάρχει η αντίστοιχη Οργάνωση Εθνικιστών Χανίων (ΟΕΧ) της Χρυσής Αυγής, η οποία διαθέτει και ιστοσελίδα στο διαδίκτυο μέσω της οποίας ο «επικεφαλής» της κ. Καρεφυλλάκης Σταύρος αρνείται την ανάμειξη της στις επιθέσεις, όπως της πρόσαψε δημοσιογράφος της Νέας Τηλεόρασης. Την ίδια στιγμή μέσω της ιστοσελίδας προπαγανδίζονται οι ρατσιστικές και φασιστικές ιδέες της συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Όπως μας λέει ο κ. Λιβογιάννης «η εφημερίδα ''Παρατηρητής'' που εκδίδει ο κ. Καρεφυλλ
άκης διανέμεται στα σχολειά των Χανίων».

Ο κ. Λιβογιάννης τονίζει ότι το Στέκι έχει πολύχρονη δράση στα Χανιά και ευρεία κοινωνική αποδοχή που την έχει χτίσει μέσα από την πολύπλευρη δράση του. «Δεν μιλάμε για την αντιπαράθεση δύο ακραίων οργανώσεων καθώς το Στέκι Μεταναστών δεν ανήκει στον αναρχικό χώρο.»

Ως απάντηση αύριο οργανώνεται μαζικό συλλαλητήριο που καλείται από πολλούς φορείς ανάμεσα στους οποίους και ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλοι. «Πρέπει να είναι μαζική η πορεία έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση στην αστυνομία και να γίνει σαφές ότι η κοινωνία καταδικάζει τις πράξεις αυτές.», κ
αταλήγει ο κ. Λιβογιάννης.

Δείτε κι άλλες φωτογραφίες από το Στέκι ΕΔΩ

Αντιναζιστική πορεία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 7μμ στα Χανιά, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις πέντε δολοφονικές επιθέσεις μέσα σε ένα μήνα στην πόλη.

Την πορεία διοργανώνουν οι: Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, Σύλλογος Μάγκρεμπ-Αράμπι, ΕΛΜΕ, Rosa Nera, Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, Οικολογική Πρωτοβουλία, Φιλοζωικός Σύλλογος «Η Προστασία των Ζώων», Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, ΣΥΡΙΖΑ, ΣΕΚ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου