Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

Νέο αίτημα της μητέρας του Αλ. Γρηγορόπουλου για δίκη στην Αθήνα

Η Τζίνα Τσαλικιάν, μητέρα του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου υπέβαλε σήμερα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεύτερη αίτηση με την οποία ζητεί να μην διεξαχθεί η δίκη των δύο ειδικών φρουρών, Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, αλλά στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Η κ. Τσαλικιάν υποστηρίζει ως νέα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της ανάκλησης ότι συγγενικό της πρόσωπο που δικαιούται να παραστεί ως πολιτική αγωγή αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας που επιβάλλει την παρουσία του στην Αθήνα, όπως και της ίδιας, καθώς φροντίζει το πρόσωπο αυτό. Συνεπώς, η δίκη στην Άμφισσα παρεμποδίζει το δικαίωμα ουσιαστικής πρόσβασης στο δικαστήριο και ακρόασης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι αρκετοί μάρτυρες είναι ανήλικοι και θα δυσχερανθεί η εμφάνισή τους στη δίκη που αναμένεται να κρατήσει σημαντικό διάστημα, με συνέπεια να δυσχερανθεί η ανακάλυψη της αλήθειας και η απονομή της δικαιοσύνης.

Στην αίτησή της αναφέρει ακόμη ότι η σύνθεση των δικαστών του ΜΟΔ Άμφισσας είναι ουσιαστικά γνωστή λόγω του μικρού αριθμού υπηρετούντων, ενώ η σύνθεση δικαστών με κλήρωση στην Αθήνα ενισχύει τα εχέγγυα αμεροληψίας.

Ακόμη η κ. Τσαλικιάν υποστηρίζει ότι δεν διαφυλάσσεται η δημόσια τάξη με την παραπομπή της υπόθεσης στην Άμφισσα και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αντεκδίκησης από την πλευρά της οικογένειας.

Τέλος, αναφέρει ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας είχε υποδείξει τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου αναφέρεται στην αίτηση ανάκλησης, έγιναν χωρίς προβλήματα για τη δημόσια τάξη δίκες με μεγαλύτερους κινδύνους, όπως της «17 Νοέμβρη» και του «ΕΛΑ», ενώ προ δεκαετίας είχε διεξαχθεί στην Αθήνα η δίκη 400 περίπου αντιεξουσιαστών για καταστροφές στο Πολυτεχνείο χωρίς να τεθεί ζήτημα μετάθεσης της δίκης.

Την αίτηση εξετάζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής.

Η δίκη είχε προσδιοριστεί να γίνει στην Χαλκίδα, αλλά μετά από διαμαρτυρίες των τοπικών φορέων, ο Άρειος Πάγος μετέφερε την διεξαγωγή της δίκης στην Άμφισσα. Η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ζήτησε από τον Άρειο Πάγο να γίνει η δίκη στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, αλλά το αίτημα της απορρίφθηκε. Σήμερα επανήλθε για δεύτερη φορά με το αυτό αίτημα.

UPDATE: 14/12/09

Απέρριψε και το δεύτερο αίτημα της μητέρας του Αλ. Γρηγορόπουλου για διεξαγωγή της δίκης των δύο αστυνομικών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή στην Αθήνα, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντέλης.
Η δίκη θα πραγματοποιηθεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισας στις 20 Ιανουαρίου του 2010.

Η πρώτη αίτηση της κ. Τσαλικιάν για να διεξαχθεί η δίκη των δύο ειδικών φρουρών στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, απορρίφθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε. Όμως, στις 9 Δεκεμβρίου η κ. Τσαλικιάν κατέθεσε και νέα αίτηση για να γίνει η δίκη στον Κορυδαλλό.

Ο αντεισαγγελέας ΑΠ αρχειοθέτησε την αίτηση κρίνοντας ότι ο νόμος προβλέπει ότι παραπομπή σε άλλο δικαστήριο γίνεται για σοβαρούς λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, όπως επίσης έκρινε ότι δεν δικαιολογείται παραπομπή στο ΜΟΔ Αθηνών για τους λόγους υγείας συγγενικού προσώπου της Τσαλικιάν, κ.λπ. που αναφέρονται στην αίτηση της μητέρας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Επίσης δέχεται ότι οι λόγοι ασφαλείας για παραπομπή στο ΜΟΔ Άμφισσας έγιναν πιο επιτακτικοί μετά τα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας (με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον ένα χρόνο από το θάνατο του μαθητή) και πιθανολογεί ότι μπορεί να επαναληφθούν εάν γίνει στο ΜΟΔ Αθήνας, όπως ζητάει η αίτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου