Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Η σχέση των Αμπελοκήπων με την άκρα Δεξιά

Στενή φαίνεται να είναι η σχέση των Αμπελοκήπων με την άκρα Δεξιά, καθώς εδώ και δύο χρόνια δραστηριοποιείται στην περιοχή μια φασιστική ομάδα νεαρών ατόμων, που βάζει στο στόχαστρο της μετανάστες αλλά και Έλληνες που έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς. Όπως αποκαλύπτει η σημερινή Ελευθεροτυπία μάλιστα, η ομάδα έχει μπει ακόμα και στα σχολεία της περιοχής.

Όπως αποκαλύπτουν στην «Ελευθεροτυπία» μαθητές, οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, εδώ και δύο περίπου χρόνια έχει συσταθεί μια ομάδα ακροδεξιών στην περιοχή τους, οι οποίοι συχνάζουν στην πλατεία Πανόρμου.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι ανήλικοι μαθητές «εγκέφαλος» της ομάδας είναι ένας νεαρός άνδρας που διατηρεί το προφίλ του σκληροπυρηνικού. Ο ίδιος είναι αυτός που προσεγγίζει τους μαθητές και τους «προσηλυτίζει». Όπως λένε στην εφημερίδα οι ανήλικοι, «όσοι δεν σκέφτονται και πολύ επηρεάζονται». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχή το άτομο αυτό είχε αρχικά, μόλις έναν απόφοιτο στην ομάδα του, ενώ σήμερα λένε οι μαθητές, κάθε μέρα περιμένουν έξω από το σχολείο 10-15 άτομα που περιμένουν και στη συνέχεια συνοδεύουν όσους έχουν καταφέρει να «προσηλυτίσουν». Αρχικά, η ομάδα «περιπολούσε στην γειτονιά και τρομοκρατούσε τους μετανάστες, στην συνέχει όμως, όπως λένε οι μαθητές άρχισαν να στήνουν ενέδρες , να βρίζουν τους γείτονες που εξέφραζαν αντίθετες απόψεις, ακόμα κι όποιον είχε μακριά μαλλιά.

Οι μαθητές που έχουν παρεισφρύσει στην ομάδα των ακροδεξιών, επιτίθενται και απειλούν μετανάστες – συμμαθητές τους, ενώ συνεχώς διηγούνται ιστορίες βίας, λένε οι μαθητές του 16ου Λυκείου Αμπελοκήπων. Όπως λένε μάλιστα, «δεν διστάζουν να τρομοκρατήσουν ακόμα και γονείς συμμαθητών που αντιδρούν». Επίσης, περιγράφουν ένα περιστατικό κατά το οποίο μαθητές που ανήκουν στην ακροδεξιά ομάδα που δραστηριοποιείται στην περιοχή επιτέθηκαν με ξύλα, ακόμη και με σίδερα, σε φοιτητές που μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια της Αριστεράς για ζητήματα Παιδείας. «Χύθηκε αίμα», δηλώνουν χαρακτηριστικά στην «Ελευθεροτυπία».

«Μετά τις 9 το βράδυ μαζεύονται στη πλατεία Πανόρμου, στο σταθμό του μετρό. Αλλοδαποί και Ελληνες φοβούνται να προσεγγίσουν. Εκεί μερικοί του ίδιου κύκλου πουλάνε προστασία στα μπαράκια. Συμμετέχουν όπου υπάρχει βία, αλλά λειτουργούν με κινήσεις οργανωμένης μαφίας», δηλώνει στην Ελευθεροτυπία ο Χρήστος Υφαντής, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Λυκείου Αμπελοκήπων.

Οι γονείς αναζητούν λύσεις

Οι επιθέσεις στης προηγούμενης εβδομάδας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς της περιοχής. «Ανησυχούμε. Επηρεάστηκε η λειτουργία του σχολείου από μαθητές που προσπαθούν να επιβάλουν ακραίες απόψεις και λογικές», λεέι ο Χρήστος Υφαντής.

«Πριν από πέντε χρόνια στο σχολείο υπήρχαν 2-3 παιδιά που εξέφραζαν φασιστικές ιδέες. Συσπειρώθηκαν στη "γαλάζια στρατιά", γύρω από την εθνική ομάδα. Με λογική χούλιγκαν έμοιαζαν με μικρή συμμορία. Φορούσαν τα ίδια μπουφάν, αρβύλες, είχαν κοντό μαλλί», περιγράφει από την άλλη, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Στέφανος Χαράτσογμου.

Αναφερόμενος στις καταστάσεις που οδήγησαν στην ύπαρξη φαινομένων όπως αυτά, ο κ. Χαράτσογμου, δηλώνει στην Ελευθεροτυπία: «Η πλειονότητα των κατοίκων είναι δημοκρατικοί άνθρωποι. Έφταιξε η αδιαφορία, η αδράνεια, η ανοχή μας, η μη συμμετοχή μας στα κοινά. Έτσι, επιτρέψαμε 10 πιτσιρικάδες να τρομοκρατούν, καθοδηγούμενοι, ένα ολόκληρο σχολείο, τη γειτονιά, μια ολόκληρη συνοικία». Ο ίδιος λέει ότι μετά την επίθεση στην αντιφασιστική συγκέντρωση στην Πανόρμου και τον τραυματισμό τριών κατοίκων, τα αντανακλαστικά των κατοίκων της περιοχής θα είναι σε εγρήγορση.

Προσανατολισμένος στην ίδια κατεύθυνση και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων, του οποίοι ο πρόεδρος δέχτηκε επίθεση από φασιστική ομάδα στις 10/01, δηλώνει σε ανακοίνωση του: «Εχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε, ιδιαίτερα η σχολική κοινότητα και η πολιτεία, ώστε να μην αντικατασταθεί ο δημοκρατικός διάλογος και η ανεκτικότητα στη διαφορετική άποψη από τον φανατισμό και τη βία».

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου