Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Στοιχείο ωριμότητας η ένταξη των μεταναστών

ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ παρέμβαση υπέρ της ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τα Ιωάννινα. Μιλώντας στη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του δήμαρχος της πόλης, ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε ότι η πλήρης εφαρμογή της αρχής της ισονομίας και ισοπολιτείας, ο σεβασμός του κράτους δικαίου, που προβλέπει δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκεύματος, αποτελεί «στοιχείο ωριμότητας και βαθιά δημοκρατικής παιδείας- ας μην ξεχνούμε ότι δικοί μας άνθρωποι και συμπατριώτες ήταν κάποτε ξένοι κάπου αλλού».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στους Έλληνες μετανάστες, τα δύσκολα χρόνια- και κυρίως στους Ηπειρώτες, που κατά χιλιάδες αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή εκτός Ελλάδος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σήμερα η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χώρα υποδοχής μεταναστών. Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί πρόκληση για όλη την Ευρώπη. Η Ήπειρος ήταν για πολλά χρόνια η “ξεχασμένη Ελλάδα”.
Οι άνθρωποί της έζησαν δύσκολες στιγμές και επώδυνες εμπειρίες».

Σύμφωνα με τον Κάρολο Παπούλια, «οι περισσότεροι Έλληνες έχουν παραστάσεις και βιώματα, είτε έμμεσα είτε άμεσα, από μετανάστες. Από δικούς τους ανθρώπους που αναζήτησαν μια θέση στον ήλιο μακριά από την πατρίδα. Και συνάντησαν αντιξοότητες- στη δουλειά, στη ζωή, τη στέγαση, την κοινωνική ένταξη. Κι όμως, οι Έλληνες της διασποράς τα κατάφεραν, κάνοντάς μας εδώ, στο μητροπολιτικό κέντρο, όλους περήφανους».

Η κρίση
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως αυτή αποκάλυψε βαριές ασθένειες της ελληνικής οικονομίας και έφερε το τέλος των ψευδαισθήσεων: «Αυτήν τη στιγμή η χώρα καλείται να πραγματοποιήσει μια ιστορική μετάβαση και η πρόκληση για όλους μας είναι να μην υπάρξουν φαινόμενα κοινωνικής διάλυσης. Με άλλα λόγια, να περάσουμε απέναντι χωρίς να μείνει κανείς πίσω.

Αυτός είναι ο κρίσιμος εθνικός στόχος της εποχής μας- και έχω τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός θα αποδείξει την ωριμότητά του».

Πηγή: «
ΤΑ ΝΕΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου