Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Έλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι

του Σεραφείμ Φυντανίδη

«Αλίμονο αν η ελληνικότητα ήταν θέμα DNA. Σε αυτή την περίπτωση, οι περισσότεροι από εμάς σε αυτή την αίθουσα δεν θα είχαμε δικαίωμα να βρισκόμαστε εδώ». Το είπε στην Βουλή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Και, όπως ήταν αναμενόμενο, αντιμετώπισε τα ειρωνικά σχόλια αρκετών μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο. Κάποιοι μάλιστα αμφισβήτησαν την ελληνικότητά του λέγοντας ότι έχει μητέρα αμερικανίδα, ενώ ο πατέρας της γιαγιάς του, Σοφίας, ήταν Πολωνός…

Έτσι λοιπόν φτάνουμε στο κρίσιμο ερώτημα: Έλληνες είναι όσοι κατάγονται απευθείας από τον Περικλή, τον Λεωνίδα, τον Αριστοτέλη, τον Μεγαλέξανδρο και όλους γενικώς τους ήρωες και τους λόγιους της αρχαιότητας; Για τους βυζαντινούς αυτοκράτορες ας μην το συζητάμε. Στην πλειοψηφία τους ήταν Ιλυριοί, Αρμένιοι, Καππαδόκες, Σύροι και βάλε.

Για όσους μελετούν στοιχειωδώς την Ιστορία, είναι γνωστό πως από κείνα τα χρόνια της αρχαιότητας και ποιοι δεν πέρασαν και εγκαταστάθηκαν στον ελλαδικό χώρο. Πρώτα οι Σλάβοι (από τον 6ο μ.Χ. αιώνα εντοπίζονται στην Πελοπόννησο) και αργότερα οι Αλβανοί (Αρβανίτες). Οι περισσότεροι από αυτούς δεν ήρθαν ως κατακτητές. Κινήθηκαν προς τα νότια, στα πλαίσια της βυζαντινής και της οθωμανικής αυτοκρατορίας, των οποίων τα σύνορα δεν ήταν εκεί που ορίστηκαν μετά τους βαλκανικούς πολέμους του 1912 και 1913 ή μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήρθαν εδώ λοιπόν, εγκαταστάθηκαν και ελληνοποιήθηκαν. Πώς; Μα, μέσα από το εργαλείο που λέγεται γλώσσα. Το είπε πρόσφατα και η διάσημη ελληνίδα καθηγήτρια της βυζαντινής ιστορίας, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ. Γλώσσα ελληνική. Γλώσσα που γράφεται σε ένα τέλειο αλφάβητο εδώ και 3.000 χρόνια. Γλώσσα γραπτή, που εκείνοι δεν διέθεταν. Οι Αλβανοί απέκτησαν αλφάβητο μόλις το 1919, όταν έγιναν κράτος. Οι Σλάβοι προηγήθηκαν μεν, χάρη στο αλφάβητο που τους χάρισαν ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος το 10ο αιώνα, αλλά ήταν άγνωστο σε αυτούς που είχαν εγκατασταθεί εδώ.


3 σχόλια:

  1. KAI TO ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ?

    ΝΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ?

    ΡΕ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ?

    ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ
    ΟΤΑΝ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΘΑ ΠΑΕΙ 20% ?

    ΘΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ

    ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΔΙΑΡΗΞΑΝ 5 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ
    ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ! ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ!

    ΕΞΩ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΡΩΜΙΑΡΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο φανατισμός σου, μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα μπορεί να φέρει. Εμείς, η "Άρια φυλή", όπως μας φαντάζεσαι, ουδεμία σχέση έχουμε με τους προγόνους μας και το ένδοξο παρελθόν..
    Ίσως θά' πρεπε να είμαστε περήφανοι που άλλοι λαοί θέλουν να ενσωματωθούν στη δική μας κοινωνία και να γίνουν Έλληνες.
    Δεν κινδυνεύει η εθνική μας ταυτότητα, γιατί θα γίνουν μέρος αυτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή