Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

«Περιφρόνηση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος ο Ασωπός»

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων- Σχηματαρίου και τα οξύτατα προβλήματα μόλυνσης του ποταμού Ασωπού, διαπιστώνει ακόμα μία έκθεση, αυτή τη φορά από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Την έκθεση παρέδωσε ήδη στην υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Μπιρμπίλη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, ο οποίος κάνει λόγο για «περιφρόνηση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος».

«Η περίπτωση του Ασωπού αποτελεί δείγμα περιφρόνησης της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Η παρέμβαση της πολιτείας προκειμένου να εφαρμοσθούν οι νόμοι είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ» τονίζει η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ (Χαρ. Ζιώγας, Χριστ. Θεοχάρη, Ρουσ. Λειβαδάρος, Αγγ. Μπούρα, Παντ. Παντελάρας, Μαρία Παπαδοπούλου και Αναστ. Στάμου) στην έκθεση των 93 σελίδων. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, μέχρι σήμερα, στην περιοχή Οινοφύτων Σχηματαρίου, δεν εφαρμόστηκε ποτέ οργανωμένο σχέδιο για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών.

Η έλλειψη των υποδομών συνδέεται ευθέως με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τη ρύπανση των φυσικών αποδεκτών της περιοχής αλλά και τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων, σημειώνεται στην έκθεση. Σήμερα στον Ασωπό καταλήγουν -μεταξύ άλλων- τα απόβλητα τουλάχιστον 40 μεγάλων και 20 μικρών βιομηχανιών μετάλλων, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων και Σχηματαρίου.

Το ΤΕΕ προτείνει, μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση των βιομηχανιών που βρίσκονται στην κοίτη του ποταμού σε ορίζοντα 12ετίας, ο καθαρισμός της παρόχθιας ζώνης του ποταμού για την εξασφάλιση πρόσβασης και ελέγχου καθ΄ όλο το μήκος του, η ανάπτυξη online συστήματος για την τακτική παρακολούθηση της ποιότητας των επιφανειακών νερών του Ασωπού και των υπόγειων νερών της περιοχής, η εγκατάσταση αντιρρυπαντικών συστημάτων σε όλες τις μονάδες των οποίων τα απόβλητα περιέχουν τοξικές ουσίες, η θεσμοθέτηση προεδρικού διατάγματος για την προστασία του ποταμού κ.α..

Στη μελέτη παρουσιάζονται μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα δειγματοληπτικών μετρήσεων από το ΕΛΚΕΘΕ (Χατζηνικολάου 2009) και το ΙΓΜΕ (Γιαννουλόπουλος 2008). Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ, η οικολογική ποιότητα των νερών σε τρία σημεία του ποταμού χαρακτηρίζεται από φτωχή έως κακή. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα νερά του Ασωπού ζει μόνο μια προνύμφη (λάργα), ένα είδος μύγας η οποία μπορεί να ζήσει σε συνθήκες μηδενικού οξυγόνου.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΙΓΜΕ, σε όλη την περιοχή παρατηρούνται υψηλές τιμές εξασθενούς χρωμίου: από 156 ppb σε γεώτρηση κοντά στην κοίτη του Ασωπού, βόρεια του Αγ. Θωμά, έως την περιοχή της Αυλίδας (140 ppb) και την ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα (μέχρι 108 ppb). Υψηλές τιμές ολικού χρωμίου παρατηρούνται στην περιοχή της Αυλίδας (180 ppb), ενώ ακολουθούν οι περιοχές εκατέρωθεν του Ασωπού (40-107 ppb) μέχρι την ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού (17-85ppb). Τα υπόγεια νερά είναι επιβαρημένα με νιτρικά, χλωριόντα και φωσφορικά ιόντα, ενώ ανά σημεία καταγράφονται αυξημένες τιμές διαφόρων μετάλλων και ιχνοστοιχείων -εκτός από το ολικό και εξασθενές χρώμιο- όπως το νικέλιο και ο σίδηρος.

Η κατανάλωση νερού με υψηλές ποσότητες εξασθενούς χρωμίου (CrVΙ) επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της κατάποσης αλλά και μέσω της δερματικής επαφής και της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών που παράχθηκαν με από φυτά που ποτίστηκαν με το μολυσμένο νερό.

Υπενθυμίζουμε ότι, σε πρόσφατη συνέντευξή της, η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη ανέφερε πως η περίπτωση του Ασωπού θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της νεοσύστατης Γενικής Γραμματείας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ενώ θα χρησιμοποιηθεί ως case study σε σχέση με τον τρόπο ανάσχεσης της ρύπανσης και της αποτελεσματικότερης είσπραξης των προστίμων.

[Πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου