Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

H1N1>Παγκόσμια Πανδημία η Παγκόσμια Απάτη;


Είναι άραγε η προστασία του ανθρώπινου πληθυσμού ο πραγματικός λόγος που οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακηρύξει τη νέα γρίπη ως «πανδημική»;

Είναιο τυχαίο ότι εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης εμφανίζεται μία «πανδημία» που οδηγεί στην ταχύτατη παραγωγή και πώληση εμβολίων ανά τον κόσμο;

Στο ερώτημα για αν πρέπει να προβούμε ή όχι στον εμβολιασμό δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω. Μπορώ όμως να παραθέσω μία σειρά από στοιχεία επιστημονικώς εμπεριστατωμένα προς γνώση και ενημέρωση.

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα γρίπη; Μία σύντομη ιστορική αναδρομή είναι ικανή να αποδείξει ότι η γρίπη είναι μια πολύ σοβαρή μεταδοτική ασθένεια, η οποία σε εποχές πανδημίας σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπων, ενώ τα μη πάνδημικά χρόνια ο αριθμός αυτός απλώς μειώνεται σε μερικές χιλιάδες. Μιλώντας για πανδημικά χρόνια εννοούμε περιόδους που η σοβαρότητα της λοίμωξης αυξάνεται σημαντικά και ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, της τάξεως του 30% τουλάχιστον, προσβάλεται παγκοσμίως.

Η χειρότερη πανδημία που έχει αναφερθεί έως σήμερα είναι η ισπανική γρίπη το 1918, η οποία προσέβαλλε περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού και προκάλεσε 20-40 εκατομμύρια θανάτους σε όλη την υφήλιο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ακόμα την ασιατική γρίπη το 1957 με περίπου 1 εκατομμύριο θανάτους και την γρίπη του Χονγκ Κονγκ το 1968 με 2-4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.

Η κοινή γρίπη, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ προσβάλει 5-15% του πληθυσμού ετησίως, πορκαλεί σοβαρές επιπλοκές σε περίπου 5 εκατομμύρια ανθρώπους και ευθύνεται για 250-500.000 θανάτους ανά την υφήλιο.

Η νέα γρίπη διαγνώσθηκε πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2009 στο Μεξικό. Σήμερα, 8 περίπου μήνες αργότερα, τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία αναφέρουν περίπου 8.000 θανάτους παγκοσμίως. Σύντομες υποσημειώσεις όμως κάτω από τους αριθμούς υποδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των νοσούντων που κατέληξαν ήταν άτομα με διεγνωσμένα σοβαρά προβλήματα υγείας ή με εξασθενημένους οργανισμούς.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω στοιχεία δημιουργείται το ερώτημα για το αν πραγματικά υφίσταται η «Πανδημία του 2009» ή της «γρίπης των χοίρων», όπως αναφέρεται ευρέως. Τα ερωτηματικά αυξάνονται μετά την συνειδητοποίηση ότι ο Π.Ο.Υ άλλαξε τον επίσημο ορισμό της πανδημίας τον Μάιο του 2009. Για την ακρίβεια, και για λόγους που ποτέ δεν ανακοινώθηκαν δημοσίως, για να οριστεί πλέον η πανδημία δεν προαπαιτείται ο αυξημένος ρυθμός θνητότητας παρά μόνο η ταχεία μεταδοτικότητα.

Οι αρχές της Ορθής Κλινικής Πρακτικής ορίζουν ότι η πειραματική χρήση ενός φαρμάκου θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο εφόσον τα προβλεπόμενα οφέλη δικαιολογούν το ρίσκο των ενδεχόμενων κινδύνων. Να αναφέρω όμως σε αυτό το σημείο ότι οι αρχές της Ορθής Κλινικής Πρακτικής δεν είναι άγραφοι κανόνες. Είναι ένα εγχειρίδιο που εξασφαλίζει την προστασία των ανθρώπων που συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες, δηλαδή σε πολυετείς δοκιμές φαρμάκων προκειμένου να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Και φυσικά η λέξη κλειδί στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ¨πολυετείς¨. Πώς είναι δυνατόν το εμβόλιο για τη νέα γρίπη να δοκιμάστηκε επαρκώς ώστε να πάρει έγκριση προς κυκλοφορία και ευρεία χρήση στην διάρκεια ενός μόνο καλοκαιριού; Εφόσον όλοι γνωρίζουμε ότι από τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου είχε αρχίσει η διάθεση του στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Όταν ένας πραγματικά υπεύθυνος, με σοβαρό λόγο και επαρκή στοιχεία προσφέρει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, τότε μόνο θα λυθεί το ¨μυστήριο¨ του εμβολίου και θα αντιμετωπιστεί ο φόβος της πανδημίας.

Από την Τζοάννα Ρολλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου