Σάββατο, 17 Απριλίου 2010

Σε μίζες το 8% του ΑΕΠ της χώρας!

Αμερικανικό ινστιτούτο μελετών εκτιμά ότι αν ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα ήταν τόσο καθαρός και διαφανής όσο της Σουηδίας ή της Ολλανδίας, η χώρα μπορεί να είχε εμφανίσει πλεονάσματα κατά την τελευταία δεκαετία.

Στοιχεία σοκ για το μέγεθος της διαφθοράς στην Ελλάδα και την επιβάρυνση που προκαλεί σε χρέος και έλλειμμα αποκαλύπτει μελέτη του διακεκριμένου αμερικανικού ινστιτούτου μελετών Βrookings Ιnstitution, η οποία εκτιμά ότι το ελληνικό κράτος χάνει κάθε χρόνο 20 δισ. ευρώ εξαιτίας της διαφθοράς στο Δημόσιο.

Κατά τη μελέτη οι δωροδοκίες, το πατρονάρισμα και άλλες μορφές διαφθοράς στο ελληνικό Δημόσιο αποτελούν βασικούς παράγοντες που επιβαρύνουν το συνεχώς διογκούμενο χρέος, στερώντας από το ελληνικό κράτος ποσό που αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ. Μάλιστα σύμφωνα με τη μελέτη, αν ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα ήταν τόσο καθαρός και διαφανής όσο της Σουηδίας ή της Ολλανδίας, η χώρα μπορεί να είχε εμφανίσει πλεονάσματα κατά την τελευταία δεκαετία.

«Αν η Ελλάδα είχε καλύτερο έλεγχο της διαφθοράς- όχι απαραίτητα στα επίπεδα της Σουηδίας, αλλά ακόμη και σε αυτά της Ισπανίας- θα είχε 4% μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα» κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλώνει ο Ντάνιελ Κάουφμαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του Βrookings και συντάκτης της μελέτης.

Οπως αναφέρεται σε άρθρο της «Wall Street Journal» με τον τίτλο «Τραγική αδυναμία: ο χρηματισμός τρέφει την ελληνική κρίση», η έρευνα του Βrookings Ιnstitute, η οποία εξετάζει τις οικονομικές συνέπειες της διαφθοράς σε σαράντα χώρες, ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο η διαφθορά έχει επηρεάσει τα δημόσια οικονομικά σε ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία και σε μικρότερο βαθμό στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Η διαφθορά οδηγεί σε υστέρηση των φορολογικών εσόδων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αυστριακού οικονομολόγου Φρίντριχ Σνάιντερ του Πανεπιστημίου Λιτζ, ο οποίος μελετά τη φοροδιαφυγή ανά τον κόσμο, το ένα τέταρτο των φόρων στην Ελλάδα δεν καταβάλλονται. Μάλιστα, υπολογίζει ότι το ένα τρίτο από αυτούς χάνεται εξαιτίας της δωροδοκίας. «Μοιράζεσαι τους φόρους, που πρέπει να πληρώσεις, με τους εφόρους και παίρνεις έκπτωση», δηλώνει.

Στο άρθρο της «Wall Street Journal» γίνεται επίσης αναφορά στις αρνητικές επιδόσεις της Ελλάδας στη διαφάνεια, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί σε πρόσφατες σχετικές μελέτες όπως είναι αυτή της Διεθνούς Διαφάνειας αλλά και της Παγκόσμιας Τράπεζας που κατατάσσει τη χώρα στην τελευταία θέση στην ευρωζώνη ως προς την αποτελεσματικότητα ελέγχου της διαφθοράς. Ο συντάκτης του άρθρου παρότι επισημαίνει πως ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει θέσει στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και του χρηματισμού, επικαλείται απόψεις αναλυτών που υποστηρίζουν ότι δεν επαρκούν τα μέτρα που έχει λάβει.

1 σχόλιο:

 1. AUDIT the European Central Bank

  While the euro monetary rent - hundreds of billion euros each year - is being masked in the ECB balance sheet (in the liabilities side instead of the assets side), we ask for a long due independent AUDIT of the European Central Bank.

  Please, do sign the petition here:
  http://www.petitiononline.com/auditecb/petition.html

  A better way to account for fiat money at the Central Bank
  Thomas (Cool) Colignatus, December 31 2005
  http://leconomistamascherato.blogspot.com/2009/11/better-way-to-account-for-fiat-money-at.html

  The EU seigniorage ticking time BOMB:
  OLAF POLICE CAN'T INVESTIGATE THE ECB EURO-SEIGNIORAGE SCANDAL http://riflessioni-backbone.blogspot.com/2009/11/eu-seigniorage-ticking-time-bomb-eu-la.html

  The case for auditing the ECB: seigniorage fraud on banknotes
  http://leconomistamascherato.blogspot.com/2010/03/case-for-auditing-ecb-seigniorage-fraud.html


  THE 'FAKE LIABILITIES' SCANDAL

  "The solvency constraint of the Central Bank only requires that the present discounted value of its net non-monetary liabilities be non-positive in the long run. Its monetary liabilities are liabilities only in name, as they are irredeemable: the holder of base money cannot insist at any time on the redemption of a given amount of base money into anything else other than the same amount of itself (base money)."
  From Willem H. Buiter (London School of Economics) at page 20:
  "Seigniorage", economics - The Open-Access, Open-Assessment E-Journal, 2007-10
  http://www.economics-ejournal.org/economics/journalarticles/2007-10


  AUDIT THE ECB ON FACEBOOK:
  http://www.causes.com/causes/366875?recruiter_id=88643505

  ΑπάντησηΔιαγραφή