Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010

Ένταση στη δίκη για τη δολοφονία του Αλ.Γρηγορόπουλου – Τη βίαιη προσαγωγή μάρτυρα διέταξε το Δικαστήριο

Τη μετάβαση του 17χρονου φίλου και αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συνοδεία αστυνομικών στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστηρίο Άμφισσας αύριο το πρωί, αποφάσισε η έδρα έπειτα από αίτημα της υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία, ειδικών φρουρών, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, για βίαια προσαγωγή του μάρτυρα. Ο 17χρονος, ο οποίος δεν προσήλθε σήμερα να καταθέσει δηλώνοντας πως παρακολουθείται από την αστυνομία, πρόκειται να προσαχθεί βιαίως σε περίπτωση που αρνηθεί και αύριο αν παραστεί στη δίκη. Στο μεταξύ, πυρά εναντίον των μαρτύρων της δολοφονίας που έχουν ήδη καταθέσει εξαπέλυσε ο Αλέξης Κούγιας, αφήνοντας αιχμές για τα δρονήματα και την πολιτική τους δράση.

Η δίκη επρόκειτο να συνεχιστεί σήμερα με την κατάθεση του ανήλικου φίλου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στα χέρια του οποίου άφησε την τελευταία του πνοή ο άτυχος μαθητής, και ο οποίος θεωρείται ο πιο σημαντικός μάρτυρας στην υπόθεση, ωστόσο ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε στο δικαστήριο πως ο φίλος του Γρηγορόπουλου του ανακοίνωσε χθες πως δυσκολεύεται να προσέλθει στο δικαστήριο γιατί παρακολουθείται από την αστυνομία. Ο αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έχει κληθεί άλλες δύο φορές από το δικαστήριο και δεν προσήλθε καθώς όπως είχε δηλώσει ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής αλλά και ο ίδιος ο πατέρας του παιδιού, ήταν ιδιαίτερα ψυχολογικά επιβαρημένος. Η κατάθεση του αναμένεται πως θα διαφωτίσει οποιαδήποτε ασάφεια έχει διατυπωθεί μέχρι σήμερα.

Ο εισαγγελέας έδρας κ. Χαράλαμπος Λακαφώσης, πρότεινε στο δικαστήριο είτε να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του 17χρονου είτε να διασφαλίσει τη δέσμευσή του για παρουσία του τις αμέσως επόμενες ημέρες, χαρακτηρίζοντας την κατάθεσή του σ΄αυτό το στάδιο της διαδικασίας, «κορυφαίας αξίας». Τότε οι υπερασπιστές των δύο κατηγορουμένων ειδικών φρουρών κ. Αλέξης Κούγιας και Γιάννης Αλετράς ζήτησαν τη βίαια προσαγωγή του μάρτυρα, απειλώντας πως δεν θα συμμετάσχουν στη δικαστική διαδικασία αν δεν έρθει να καταθέσει ο 17χρονος.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Κούγιας έκανε λόγο για εμπαιγμό του δικαστηρίου από τον 17χρονο, και προσπάθησε να θίξει το ήθος του μάρτυρα λέγοντας πως θα προσκομίσει στο δικαστήριο στοιχεία για το ποιόν του.

Όπως είπε ο Αλέξης Κούγιας τη Μ. Τετάρτη το βράδυ, το γραφείο του δέχθηκε «ανώνυμη επιστολή» σύμφωνα με την οποία αυτόπτες μάρτυρες που έχουν καταθέσει ήδη στο δικαστήριο «είναι στελέχη ακροαριστερής οργάνωσης, που στρατολογούν μαθητές και φοιτητές μεταξύ των οποίων και τον Γρηγορόπουλο και τον φίλο του, για ανατρεπτική δράση». Ο συνήγορος του Επαμεινώνδα Κορκονέα παρέδωσε μάλιστα στο δικαστήριο εκτυπώσεις σελίδων και ιστολογίων του διαδικτύου, όπου κείμενα που φέρονται ως υπογεγραμμένα από τρεις εκ των μαρτύρων αυτών καλούν σε «γενικευμένους Δεκέμβρηδες».

Συνεχίζοντας την ίδια υπερασπιστική τακτική, ο Κούγιας καταφέρθηκε εναντίον των αυτοπτών μαρτύρων της δολοφονίας χαρακτηρίζοντας τους «στρατευμένους» και «ακραία επικίνδυνους». Προέβη μάλιστα στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω μάρτυρες «δεν ήταν στο επίμαχο σημείο στα Εξάρχεια τυχαία» αλλά «ήταν οι ίδιοι κουκουλοφόροι που έκαναν τα επεισόδια σε βάρος του περιπολικού με τους δύο ειδικούς φρουρούς».

Συνεχίζοντας, τους χαρακτήρισε επίσης «ηθικούς αυτουργούς της καταστροφής της Αθήνας» και είπε πως αυτοί οι μάρτυρες «παραπλάνησαν τη δικαιοσύνη κι άλλαξαν τη θέση και τη στάση του θύματος για να δικαιολογήσουν ευθεία βολή του κατηγορούμενου Επαμεινώνδα Κορκονέα». Τέλος, ζήτησε από το δικαστήριο να καλέσει εκ νέου σε κατάθεση συνολικά 5 από τους αυτόπτες μάρτυρες «για να ερωτηθούν για τη δράση τους, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Οι ισχυρισμοί του Αλέξη Κούγια προκάλεσαν την αντίδραση των συνηγόρων της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, κκ Νίκου Κωνσταντόπουλου και Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι τόνησαν πως προκαλεί «κατάπληξη, απορία και απέχθεια» η παρέμβαση του συνηγόρου του Επαμεινώνδα Κορκονέα και σημείωσαν χαρακτηριστικά πως «οι τακτικές ανωνύμων επιστολών αποτελούν μεθόδους από άλλες περιόδους».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατήγγειλε ως κατασκευασμένη και πλαστή την ανώνυμη επιστολή ενώ στηλίτευσε τη θέση της υπεράσπισης για την εξέταση μαρτύρων με βάση την πολιτική τοποθέτησή τους. «Ανήκουν στα απόβλητα της ιστορίας οι δίκες φρονημάτων», υπογράμμισε ο συνήγορος της οικογένειας του αδικοχαμένου μαθητή, ζητώντας παράλληλα από το δικαστήριο να μην επιτρέψει την αναβίωση τέτοιων μεθόδων. «Ένεκα του ότι η κατηγορία δεν είναι δυνατόν να καταρρεύσει γιατί είναι σαφής, γίνεται υπονόμευση της διαδικασίας», τόνισε ο κ. Κωνσταντακόπουλος.Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου από τη μεριά της ζήτησε από το δικαστήριο, να διατάξει τη προβολή του βίντεο που είχε τραβήξει η κάτοικος της οδού Τζαβέλλα κ. Βαλιάτσα - που έχει καταθέσει στο δικαστήριο - το επίμαχο βράδυ.

Η δίκη συνεχίζεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου