Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Πριν από δύο μήνες οι τράπεζες πανηγυρικά ανακοίνωσαν ότι στηρίξουν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με τα κεφάλαια του ΤΕΜΠΜΕ, τα οποία δίνονται με εγγύηση για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σήμερα κυνικά λένε ότι ουδέποτε δεσμεύτηκαν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις αυτές, αλλά μόνο να αξιολογήσουν τις αιτήσεις. Και αφού τις αξιολόγησαν αρνούνται να δώσουν δάνεια, παραπέμποντας σε άλλες μορφές και τρόπους χρηματοδότησης.

Το χειρότερο όμως είναι ότι οι τράπεζες γνωρίζουν τις δύσκολες μέρες που έρχονται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς οι ίδιες έχουν τα στοιχεία για τις ακάλυπτες επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές που πολλαπλασιάζονται μήνα με το μήνα. Αυτό δείχνει την εξέλιξη που θα είναι κλείσιμο επιχειρήσεων και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Αλλά αρνούνται πεισματικά και απροκάλυπτα να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη. Ίσως γιατί θέλουν να εξυπηρετήσουν πρώτα , με τα χρήματα του Δημοσίου, τις δικές τους αποτυχημένες επιλογές!

Η πολιτεία κάνει εκκλήσεις(;;;) στις τράπεζες για συνετή συμπεριφορά κι εκείνες απαντούν ότι δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα(;;;), άλλωστε λένε ότι δεν ζήτησαν ποτέ αυτή τη βοήθεια των 28 δισ. ευρώ, παρ'όλα αυτά δέχθηκαν και απαίτησαν με επιτυχία, καλύτερους όρους χρηματοδότησης, από αυτούς που δεν είχαν ποτέ ελληνικές επιχειρήσεις.

Και αντί η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι τα χρήματα των φορολογουμένων θα ξαναγυρίσουν σ'αυτούς μέσω φθηνών δανείων, μόλις χθες ο νέος υπουργός Οικονομίας παρακαλούσε τις τράπεζες να δώσουν τα δάνεια!

Και δεν φτάνει αυτό, έχουμε και την ατελείωτη κοροϊδία με τα επιτόκια...
Το κόστος του διατραπεζικού δανεισμού έπεσε στο 2% μειωμένο κατά 2.25% από τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ το ίδιο διάστημα στη Ελλάδα τα επιτόκια στα δάνεια αυξήθηκαν κατα 2.5 μονάδες και στις καταθέσεις μειώθηκαν από 1 εώς 2.5 μονάδες.

ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ!!!!
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου