Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΥΝΕΒΑ

Τα στοιχεία έκθεσης από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, με αντικείμενο το χώρο του επαγγελματικού καθαρισμού, αποκαλύπτει ο κυριακάτικος Τύπος. Όπως αναφέρεται στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και το περιοδικό Έψιλον, η μελέτη «επρόκειτο να παρουσιαστεί την προηγούμενη εβδομάδα, η παρουσίαση όμως αναβλήθηκε για... τεχνικούς λόγους».
Μιλώντας στο περιοδικό, ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γιάννης Κουζής, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για λευκές συμβάσεις, ειδικά σε αλλοδαπούς που δεν γνωρίζουν ελληνικά. «Σου λένε υπόγραψε για τόσα και άλλα θα πάρεις στο χέρι», τονίζει. Ο ίδιος κάνει λόγο για «κλωνοποίηση» εργαζομένων που «σημαίνει να δηλώνεις, π.χ., 50 άτομα προσωπικό σε ένα έργο, να απασχολείς 30 και τους 20 να τους στέλνεις αλλού –εισπράττοντας, όμως, το συνολικό ποσό της εργολαβίας. Όταν έρθει ελεγκτής, πέφτει σύρμα, οι κλωνοποιημένοι επιστρέφουν κι όλα είναι καλά».

Η έρευνα αναδεικνύει, σύμφωνα με το Έψιλον, «σοβαρές παραβιάσεις στην υγεία και την ασφάλεια –μολύνσεις, νοθεία στα χημικά, καθαρίστριες που εκτελούν ακόμη και χρέη μεταφορέα κομμένων μελών σε χειρουργείο, αλλά και μαρτυρίες σεξουαλικής παρενόχλησης». Το δημοσίευμα κάνει μνεία σε «αναφορές μη συμμόρφωσης» που υπέβαλαν οι άνθρωποι της εργοδοσίας για την Κωνσταντίνα Κούνεβα, οι οποίες «περιέχουν αμίμητες περιγραφές, όπως «τρώει σάντουιτς εν ώρα εργασίας», «κάθεται στην τουαλέτα επί ένα τέταρτο»...καθώς και σε έγγραφη διαμαρτυρία της ίδιας για την αδικία εις βάρος της.

«Μπήκα αμέσως στο σωματείο και εκλέχθηκα στη διοίκηση το 2004 και άλλες δύο φορές στη συνέχεια. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των 1000 μελών μας και χιλιάδων άλλων που δεν είναι καν δηλωμένοι. (...) Τα μέλη μας δεν είναι πολλά, αλλά πρέπει να καταλάβετε πως αντιμετωπίζουμε ένα είδος τρομοκρατίας από τους εργοδότες. Όταν έχουμε εκλογές υπάρχει ένας αντιπρόσωπος του εργοδότη που μπαίνει, βγαίνει, σημειώνει τα πάντα», δηλώνει ανάμεσα σε άλλα η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο πόλεμος της οποίας με τον εργοδότη έχει ανοίξει από το 2006. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «η Κούνεβα κάνει συνεχείς καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας: της οφείλουν δεδουλευμένα, δεν της καταβάλλουν επιδόματα αδείας, της κάνουν δυσμενή μετάθεση». Έτσι, «το περιβάλλον για την Κούνεβα γίνεται όλο και πιο ασφυκτικό. Η μητέρα της, που δούλευε πριν από εκείνη στην ΟΙΚΟΜΕΤ, απολύεται μόλις η κόρη της εκλέγεται στο ΔΣ του σωματείου».

«Συνθήκες Μεσαίωνα για 60.000 εργαζόμενες» είναι ο τίτλος σε αντίστοιχο ρεπορτάζ από το Έθνος της Κυριακής. Η εφημερίδα σημειώνει με τη σειρά της ότι «αν και η μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας για τις «παρατυπίες» στις εταιρείες καθαρισμού είναι έτοιμη εδώ κι έναν μήνα, η ηγεσία της Συνομοσπονδίας δεν τη δημοσιοποίησε».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανάμεσα στα βασικά συμπεράσματα – προτάσεις που προκύπτουν από την έρευνα των μελετητών του ΙΝΕ, είναι τα εξής: Να καταργηθούν οι υπεργολαβίες στο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της «κλωνοποίησης», η θέσπιση 6ωρου για κάθε καθαριστή ώστε να λαμβάνει βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα όπως προβλέπει ο νόμος, και να προστατευτεί ο συνδικαλισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου