Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ

ΤΗΝ ΟΜΟΦΩΝΗ καταδίκη της Ελλάδας- τη δέκατη για αστυνομική βία- αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για τον τραγικό θάνατο του 18χρονου ομογενούς Νίκου Λεωνίδη από σφαίρα αστυνομικού το 2000 στη Θεσσαλονίκη.
Τα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια αποζημίωσαν το 2007 τον πατέρα του θύματος με 80.000 ευρώ, ενώ από Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο αθωώθηκε ο αστυνομικός.


Ακολούθησε προσφυγή από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο στη συνέχεια αποφάσισε την καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφασή του επανέλαβε πως σε περιπτώσεις αστυνομικής βίας δεν αρκεί η αποζημίωση του θύματος. Τονίστηκε ανάμεσα στα άλλα ότι αν δεν υπάρξει δίωξη και τιμωρία των υπευθύνων, θα είναι δυνατόν οι αστυνομικοί να παραβιάζουν ατιμώρητα τα δικαιώματα των πολιτών που έχουν υπό τον έλεγχό τους με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αναποτελεσματική η θεμελιώδης απαγόρευση βασανιστηρίων, κακομεταχείρισης και φόνων.

Για εξακρίβωση στοιχείων

Το τραγικό περιστατικό με θύμα τον 18χρονο έγινε στις 25 Μαρτίου 2000 στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την περιγραφή, όπως παρουσιάστηκε σε δικαστική απόφαση, ο αστυνομικός που οδηγούσε περιπολικό αντιλήφθηκε τρεις νεαρούς. Οι νεαροί δεν διέπρατταν κάποιο αδίκημα, αλλά ο αστυνομικός αποφάσισε να κάνει εξακρίβωση στοιχείων. Οι νεαροί τράπηκαν σε φυγή και ο αστυνομικός μαζί με συνάδελφό του τους καταδίωξαν. Σύμφωνα με τον αστυνομικό καθώς πλησίαζε τον Λεωνίδη εκείνος έβαλε το χέρι στο εσωτερικό μέρος του μπουφάν του. Ο αστυνομικός υποψιάστηκε ότι είχε όπλο και τράβηξε το υπηρεσιακό του περίστροφο.

Τον συνέλαβε, τον έσπρωξε επάνω σε ένα αυτοκίνητο και τον ακινητοποίησε αναγκάζοντάς τον να σηκώσει ψηλά τα χέρια και να τα τοποθετήσει στον ουρανό του αυτοκινήτου. Την ώρα που προσπαθούσε να του περάσει χειροπέδες, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, το θύμα τον χτύπησε με τον δεξιό αγκώνα.
Αντιδρώντας στον πόνο ο αστυνομικός λύγισε, και το περίστροφό του- το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή κρατούσε στραμμένο προς τον ουρανό- εκπυρσοκρότησε τυχαία, ρίχνοντας εξ επαφής μία και μοναδική βολή κάτω από το δεξί αυτί του Νίκου Λεωνίδη!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου