Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

«Μη δίνετε Τamiflu στα παιδιά»

«Οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη», λένε Βρετανοί επιστήμονες
Δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία με το αντιιικό Τamiflu τα παιδιά, στην πλειονότητά τους, καθώς αυτό κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες. Ζητούν μάλιστα από το βρετανικό υπουργείο Υγείας να επανασχεδιάσει τη στρατηγική του και να μη χορηγούνται αδιακρίτως αυτά τα φάρμακα μαζικά στα παιδιά.

O περιορισμός των συμπτωμάτων της γρίπης κατά μία ημέρα, όπως συμβαίνει με τη χορήγηση του Τamiflu, δεν αξίζει τον κόπο, προειδοποιούν οι Βρετανοί επιστήμονες και ζητούν από την κυβέρνηση να εξετάσει εκ νέου την πολιτική που εφαρμόζεται εν μέσω πανδημίας της νέας γρίπης.

Για «ακατάλληλη στρατηγική» έκανε λόγο ο δρ Καρλ Χένεγκαν, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αναφερόμενος στη χορήγηση του Τamiflu σε ήπιες μορφές γρίπης τόνισε: «Τα προβλήματα που προκαλούνται ουσιαστικά εξουδετερώνουν τα όποια οφέλη, δηλαδή τον περιορισμό κατά μία ημέρα των συμπτωμάτων της γρίπης».

Εξάλλου, πρόσθεσε, η γενικευμένη χρήση Τamiflu μπορεί να καταστήσει τον ιό περισσότερο ανθεκτικό στο φάρμακο.

Σύμφωνα με τον Χένεγκαν και τον συνάδελφό του δρ Μάθιου Τόμπσον,«Η νέα γρίπη που έχουμε τώρα είναι μια ήπιας μορφής γρίπη... δεν φαίνεται τόσο διαφορετική από την παρούσα κοινή γρίπη», επεσήμανε ο Τόμπσον.


Απευθυνόμενος μάλιστα στους γονείς, τόνισε πως τα παιδιά που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως αν είχαν μια άλλη ήπια γρίπη, θα πρέπει δηλαδή να τους δίνουν ροφήματα τα οποία δροσίζουν και μειώνουν την υψηλή θερμοκρασία και να φροντίζουν ούτως ώστε να ξεκουράζονται.


Θα πρέπει όμως παράλληλα να επαγρυπνούν για το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν επιπλοκές και σημάδια ότι η κατάσταση του παιδιού επιδεινώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου