Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Περιοδεία των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ σε Λάρισα, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη


Ο πρόεδρος των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ Μελέτης Η. Μελετόπουλος και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου επισκέφθηκαν από 27 έως 31 Ιουλίου την Λάρισα, την Ανατολική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη, Βέροια, Κιλκίς, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες) και την Θράκη (Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή). Έδωσαν συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ, συναντήθηκαν με τοπικούς φορείς, μέλη και φίλους των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ και συγκρότησαν πυρήνες εν όψει των εθνικών εκλογών. Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευαίσθητες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και από την πλευρά τους παρουσίασαν το πρόγραμμά τους για την ριζική πολιτική μεταρρύθμιση και την ανασυγκρότηση του κράτους και της οικονομίας.


Οι Δημοκρατικοί είναι ένα νέο κόμμα -ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2009- που προήλθε από διαδικασίες ανοιχτής διαβούλευσης και διαλόγου μεταξύ ευαισθητοποιημένων ενεργών πολιτών, με έντονη ανησυχία για την επιβίωση και ανόρθωση της χώρας μας από την πολύπλευρη καταστροφική πορεία στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε όλα τα πεδία άσκησης των κρατικών πολιτικών: προστασία περιβάλλοντος, παιδεία, υγεία, οικονομία, ασφάλεια, θεσμοί, αξίες.


Οι Δημοκρατικοί ιδρύθηκαν για να εργασθούν για τις μεγάλες τομές που χρειάζεται η πατρίδα μας σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς του δημόσιου βίου, με όπλα την ανεξαρτησία από μεγάλα και μικρά συμφέροντα και την προσήλωση στην πρόταξη του δημόσιου και του εθνικού συμφέροντος.


Οι μεγάλες προτεραιότητες του προγράμματος των Δημοκρατικών είναι:


1. Η υποστήριξη της μητρότητας, της γυναίκας, των νέων και της οικογένειας,

2. Η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάδειξη του δημοσίου χώρου,

3. Η εξυγίανση του κράτους και η ανάδειξη του εποπτικού και ρυθμιστικού του ρόλου.


Προτείνουμε ένα οικονομικό σύστημα που προάγει την υγιή επιχειρηματικότητα μέσα σε ένα πλαίσιο που διέπεται από κανόνες και ελέγχους σε συνδυασμό με ένα ισχυρό και αποδοτικό κράτος πρόνοιας. Επιδιώκουμε την δημιουργία ενός μοντέλου που συνδυάζει αφʼενός την ανάπτυξη με την απασχόληση και την προστασία του περιβάλλοντος, αφʼετέρου την κοινωνική συνοχή με την τεχνολογική πρόοδο.


Όραμα μας:

Μια δίκαιη, ασφαλής ευημερούσα, πραγματικά δημοκρατική και δημιουργική κοινωνία με ισχυρό κράτος πρόνοιας, μια κοινωνία που θα παράγει πολιτισμό και θα διακρίνεται στην παγκόσμια κοινότητα.


Οι Δημοκρατικοί είμαστε όλοι εσείς.

Στους Δημοκρατικούς δεν έχουν θέση πρώην βουλευτές ή υπουργοί, οι άνθρωποι δηλαδή που θεωρούμε ότι στην πλειονότητα τους ευθύνονται για το κατάντημα που βιώνει η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι Δημοκρατικοί είναι ένα ανοιχτό κόμμα πολιτών. Το καταστατικό του αποτελεί ένα πρωτοποριακό μοντέλο οργάνωσης και ενεργοποίησης των μελών του κόμματος, μέσα από ομάδες εργασίας στις οποίες οι ίδιοι κρίνουν ότι διαθέτουν τις γνώσεις και την εμπειρία να συμμετέχουν.

Η ηγετική ομάδα των Δημοκρατικών, η οποία διαμορφώθηκε από διαδικασίες αυτο-οργάνωσης των ιδρυτικών μελών και όχι ως απότοκο της λειτουργίας κάποιου κέντρου αποφάσεων ή κάποιου κομματικού μηχανισμού, αποτελείται από επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, όλοι άνθρωποι της εργασίας και όχι αργόσχολοι περιπατητές του δημόσιου βίου ή κληρονόμοι προνομίων.


Επιδιώκουμε ριζικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις

Οι παρακάτω πολιτειακές μεταρρυθμίσεις αποβλέπουν στην ριζική εξυγίανση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, στην κατάργηση των σημερινών ολιγαρχικών, οικογενειοκρατικών και φαυλοκρατικών δομών, στην ενίσχυση της άμεσης συμμετοχής των πολιτών στην διακυβέρνηση της χώρας και στην εγκαθίδρυση εγγυήσεων διαφάνειας και ελέγχου της εξουσίας. Μερικά από τα μέτρα που προτείνουν οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ είναι τα εξής:


1. Ριζικός διαχωρισμός των εξουσιών, άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό για πενταετή θητεία, άπαξ ανανεώσιμη, ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υπουργού.


2. Αυτοδιεύθυνση της δικαιοσύνης, με άμεση επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από το δικαστικό σώμα.


3. Η Βουλή θα ασχολείται αποκλειστικά με νομοθετικές αρμοδιότητες.


4. Προϋποθέσεις εκλογιμότητας βουλευτών: λευκό ποινικό μητρώο, εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας ή νόμιμη απαλλαγή, με υποχρεωτική αναφορά στο ψηφοδέλτιο και στις προεκλογικές ανακοινώσεις της επαγγελματικής προϋπηρεσίας των υποψηφίων.


5. Υποχρεωτική αναφορά στο ψηφοδέλτιο και στις προεκλογικές ανακοινώσεις των συγγενών πρώτου βαθμού κάθε υποψηφίου που θήτευσαν κατά τις δύο τελευταίες τετραετίες σε αξίωμα στην Βουλή ή στην κυβέρνηση.


6. Κατάργηση όλων των προνομίων των βουλευτών, κατάργηση της ασυλίας για ποινικές υποθέσεις των βουλευτών.


7. Εφαρμογή μεικτού εκλογικού συστήματος, βάσει του οποίου θα εκλέγονται βουλευτές επικρατείας με απλή αναλογική και βουλευτές σε στενή εκλογική περιφέρεια, ούτως ώστε οι εκλογικές δαπάνες να ελαχιστοποιούνται. Επίσης όλα τα κόμματα που εκπροσωπούν συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών θα έχουν ίση και δωρεάν πρόσβαση στην πολιτική διαφήμιση, στα ΜΜΕ και στους εκλογικούς μηχανισμούς.


8. Περιορισμός των βουλευτών σε 200, 100 με σταυρό, 100 με λίστα.


9. Ουσιαστικοποίηση του πόθεν έσχες για βουλευτές- υπουργούς(όπως και γενικότερα για όλους τους δημοσίους λειτουργούς), με παράλληλη εγκαθίδρυση κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με αυτήν την αρμοδιότητα.


10. Θέσπιση λαϊκής πρωτοβουλίας για δημοψήφισμα, κατόπιν συλλογής συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών (πχ. 3% του εκλογικού σώματος) -ταυτόχρονη δυνατότητα προκήρυξης δημοψηφίσματος από την Βουλή με απλή πλειοψηφία, από την κυβέρνηση και από τον Πρόεδρο. Τα δημοψηφίσματα, για λόγους οικονομίας, θα μπορούν να διεξάγονται την ημέρα των εκλογών (εθνικών ή ευρωκοινοβουλίου).


Η Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο μεγάλων γεωπολιτικών και γεωοικονομικών μεταβολών

Η Βόρεια Ελλάδα μεταλλάσσεται, εξελίσσεται, βελτιώνεται. Η Εγνατία Οδός, το αεροδρόμιο, τα λιμάνια, οι νέες σχέσεις με την Βουλγαρία, οι αγωγοί πετρελαίου, ο κάθετος άξονας της Κομοτηνής δημιουργούν ένα εντελώς νέο τοπίο. Σήμερα προέχει η προώθηση των ενεργειακών σχεδίων για την μετατροπή της Θράκης σε ενεργειακό κόμβο, με πρόνοια για την προστασία του μοναδικού οικοσυστήματός της, πρόγραμμα που θα ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή, θα τονώσει καθοριστικά την οικονομία της και θα αναβαθμίσει την περιοχή δραματικά.


Το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί εδώ και μία δεκαετία μείζον πρόβλημα ιδιαίτερα για την Θράκη. Οι μεταπολεμικοί ρυθμοί μετανάστευσης από τη Θράκη προς την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, παρά την κατά περιόδους ύφεση που παρουσιάζουν, εν τούτοις λειτουργούν με αμείωτη ένταση. Στα 1959-1965 ο πληθυσμός της Θράκης αντιπροσώπευε το 4,3% της χώρας, οι δε μεταναστεύσαντες την ίδια περίοδο αποτελούσαν το 7,3% του συνόλου. Στους 100 Έλληνες μετανάστες, στην περίοδο 1959-1965, περισσότεροι από 18 κατάγονταν από την περιοχή της Θράκης, αν και ο πληθυσμός της αποτελούσε μόνο το 7%. Στα παραπάνω δεδομένα συντριπτικό ποσοστό κρατά ο νομός Έβρου, αφού οι δύο υπόλοιποι νομοί της Θράκης λόγω της ύπαρξης του μουσουλμανικού στοιχείου δεν εμφάνισαν τόσο μεγάλες τάσεις φυγής.


Την περίοδο 1961- 1970 γεννήθηκαν στη Θράκη 40.112 παιδιά, την περίοδο 1971-1980 23.330 παιδιά, την περίοδο 1981-1990, έφθασαν τις 12.000 και το 1991 στη γενική απογραφή ήταν μόνο 11.000 παιδιά. Οι μαθητές του δημοτικού σχολείου στη δεκαετία 1961-1970 ήταν στη Θράκη 22.000, τη δεκαετία 1971-1980 ήταν 11.000, τη δεκαετία 1981-1990 ήταν 5.500 και το 1995 ήταν μόλις 4.000.

Ο πληθυσμός που είχε η Θράκη πριν τον πόλεμο δεν μπόρεσε να επανέλθει στα ίδια επίπεδα μέχρι σήμερα και η μείωση του πληθυσμού είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερη, διότι την περίοδο αυτή εγκαταστάθηκαν στην περιοχή νέοι κάτοικοι, όπως Έλληνες πρόσφυγες από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., και μετανάστες. Η σημασία του φαινομένου αποκτά δραματικότερο χαρακτήρα, εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας στην ίδια δεκαετία παρουσίασε, μικρή έστω, αύξηση. Έτσι στο πρόβλημα της μετανάστευσης που σχετίζεται με την οικονομική καθυστέρηση της περιοχής και την έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης, προστίθεται και το χαμηλό ποσοστό γεννητικότητας, ώστε το πληθυσμιακό μέλλον της Θράκης, εφόσον δεν μεταβληθούν οι συνθήκες, να προοιωνίζεται δυσοίωνο, με αποτέλεσμα να κορυφώνεται η γήρανση και να συνεχίζεται η καθοδική πορεία της γεννητικότητας.

Στο πρόγραμμα των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα για την υποστήριξη της μητρότητας και των γεννήσεων.


Στον οικονομικό τομέα, οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ προτείνουν την τουριστική, οικολογική και παραγωγική αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας, με την ανάδειξη των αρχαίων μνημείων και των παλαιοντολογικών ευρημάτων, την βελτίωση της τουριστικής υποδομής (εναλλακτικές μορφές), την ενίσχυση του πρωτογενούς κλάδου της με στόχο την μετατροπή της σε αγροκτηνοτροφικό παράδεισο, την δημιουργία νέων πρότυπων οικισμών, την λήψη μέτρων για την ενίσχυση του δημογραφικού ιστού της.


Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ τοποθετούν την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας στο επίκεντρο της προγραμματικής πολιτικής τους.


Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ παλεύουν και στηρίζουν τους αγώνες των κατοίκων για την ανάπτυξη της περιοχής και την επίλυση των προβλημάτων τους.


Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ αφουγκράζονται τα προβλήματα ενσωμάτωσης των Ελλήνων από περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (στεγαστικό, εργασία, εκπαίδευση κτλ.)


Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ως Κόμμα Πολιτών καλούν τους πολίτες:


α. να αντιμετωπίσουν μαζί τα προβλήματά τους,

β. να συνεχίσουν τους αγώνες τους αγνοώντας τις παραπλανητικές εφησυχαστικές υποσχέσεις πολιτικών και αρμοδίων παραγόντων και κομματικών μηχανισμών,

γ. να κατανοήσουν ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα, που οδήγησε την Χώρα στην χρεωκοπία, αδυνατεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει οιαδήποτε λύση στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, ότι αδυνατεί έστω και να διαχειρισθεί την καθημερινότητά μας, και

δ. να συστρατευθούν στην ριζική πολιτική μεταρρύθμιση που προτείνουν οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ, με στόχο να καταστεί ο πολίτης το επίκεντρο της πολιτικής ζωής στην Χώρα μας.

Το Γραφείο Τύπου: grafeio_typou@dimokratikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου