Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας ανοίγει τις πύλες του


Μετά το μουσείο της Νικόπολης, έτοιμο είναι πλέον και το αρχαιολογικό μουσείου της Άρτας να "ανοίξει" τις πύλες του στο κοινό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μουσείο αναμένετα να πραγματοποιηθούν εγκαίνια το αργότερο μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη.

Το έργο της έκθεσης και του εξοπλισμού του Μουσείου, προϋπολογισμού 1.800.000 €, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2006 με χρηματοδότηση από το Π.Ε.Π. Ηπείρου του Γ΄ Κ.Π.Σ. και με φορέα υλοποίησης τη Λ.Γ.΄ Ε.Π.Κ.Α. Στο πλαίσιο του έργου εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για τη λειτουργία των εργαστηρίων συντήρησης, των αποθηκών, των γραφείων και των χώρων εξυπηρέτησης του κοινού. Εκπονήθηκε επίσης η μουσειογραφική μελέτη, η οποία περιγράφει αναλυτικά τα αντικείμενα που πρόκειται να περιληφθούν στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, καθώς και τον τρόπο έκθεσής τους.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει τρεις μεγάλες ενότητες


Η έκθεση θα περιλαμβάνει τρεις μεγάλες ενότητες: το δημόσιο βίο, τα νεκροταφεία και τον ιδιωτικό βίο των Αμβρακιωτών, ενώ στην αρχή και το τέλος της βρίσκονται οι μικρότερες ενότητες της εισαγωγής και του «τέλους της Αμβρακίας» αντίστοιχα.

Για την ανάπτυξη της μόνιμης έκθεσης του μουσείου χρησιμοποιείται ο χώρος που προβλέπεται για αυτό το λόγο από την αρχιτεκτονική κτιριακή μελέτη, καθώς και τμήμα του διαδρόμου στα αριστερά της εισόδου, αλλά και ο χώρος του αίθριου. Στον κυρίως εκθεσιακό χώρο έχει προβλεφθεί, εξάλλου, μικρός χώρος περιοδικών εκθέσεων, ο οποίος δεν προβλεπόταν στα αρχικά σχέδια του μουσείου.

Στόχος της ΛΓ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι με την ολοκλήρωση του έργου της έκθεσης, το Μουσείο να μετατραπεί σε ένα πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο, με καθοριστικό ρόλο στην πνευματική, κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο της πόλης της Άρτας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

epirus gate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου