Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ

Πριν λίγους μήνες στους κύκλους της Πυρηνικής Ιατρικής εμφανίστηκε ένα πρόβλημα στις καθημερινές ανάγκες των νοσοκομείων και των εργαστηρίων που κάνουν σπινθηρογραφήματα σε καρκινοπαθείς κυρίως ασθενείς.

Επεξήγηση:(Τα ραδιενεργά ισότοπα που χρησιμοποιούνται για όλα τα σπινθηρογραφήματα και θεραπείες, έχουν χρόνο ημιζωής, κάτι που σημαίνει ας πούμε ότι τα ραδιενεργά ισότοπα "λήγουν" σε σύντομο χρονικό διάστημα συνήθως, χρησιμοποιούνται αμέσως μετά την παράδοσή τους, που και αυτή γίνεται συνήθως ώρες μετά την παραγωγή τους.)

Αυτά τα ραδιενεργά ισότοπα κατασκευάζονται κατά 99% σε πυρηνικά εργοστάσια της Ευρώπης. Παράγονται καθημερινά, ταξιδεύουν αεροπορικώς στην Ελλάδα καθημερινά (χωρίς αργίες και Σαββατοκύριακα) και επίσης παραδίδονται απευθείας μετά την πρωινή τους άφιξη.
Λόγω της ιδιαιτερότητας και τ
ης ευπάθειας, όλα πρέπει να λειτουργούν ρολόι μέχρι τον τελικό παραλήπτη.

Ξαφνικά όμως οι τρείς πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ευρώπης που εξυπηρετούν κι εμάς αποφάσισαν ότι ήταν η στιγμή που έπρεπε να κάνουν την συντήρησή τους ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ(;;;)


Αυτό για την Ελλάδα σήμαινε ότι σταμάτησε, αρχικά εντελώς μέχρι που αποκαταστάθηκε σταδιακά, η εισαγωγή του κυριότερου ραδιενεργού ισοτόπου που χρησιμοποιούν κατά κόρον τα νοσοκομεία και τα εργαστήρια που κάνουν σπινθηρογραφήματα, τις γεννήτριες τεχνιτίου, όπως λέγονται.
Αυτή η παράδοξη απόφαση των παραγωγών ραδιενεργών ισοτόπων δημιούργησε μπόλικα προβλήματα, προφανώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και κατάφερε να κάνει όλους τους απα
σχολούμενους να συζητάνε για την αυτάρκεια της Ελλάδας στην Πυρηνική Τεχνολογία.

Αυτή η ΤΕΧΝΗΤΗ ΚΡΙΣΗ που δημιουργήθηκε και στη χώρα μας, έρχεται να ενταχθεί στο ευρύτερο σχέδιο της
Ευρώπης να προσανατολιστεί στην Πυρηνική Ενέργεια και Τεχνολογία. Η Ε.Ε. φαίνεται αποφασισμένη να πείσει άπαντες ότι είναι μονόδρομος για το άμμεσο μέλλον και ότι έχουμε μάθει τώρα πια να διαχειριζόμαστε τους κινδύνους και τα απόβλητα και μην φοβόσαστε δεν θα ξανάχουμε Τσερνόμπιλ... κουραφέξαλα δηλαδή...στην πραγματικότητα για τη ραδιενέργεια, τις συνέπειες και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, οι επιστήμονες παγκοσμίως ξέρουν πολύ λίγα ακόμη...

Στην Ελλάδα
τώρα όλοι οι πυρηνικοί ιατροί, ακτινοφυσικοί, τεχνολόγοι και όλοι όσοι δυσκολεύτηκαν από εκείνη την κατάσταση και δεν μπορούσαν να δουλέψουν, κατέληξαν να συζητάνε πόσο καλά θα ήταν να παράγαμε τα δικά μας ελληνικά ισότοπα, στον δικό μας ελληνικό αντιδραστήρα να μην εξαρτιώμαστε απ' τους άλλους...

Για όποιον δεν γνωρίζει εδώ και χρόνια υπάρχει σχέδιο για κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα κάπου στην Βόρεια Ελλάδα...

Και να που σήμερα.... "έναρξη διαλόγου για την ένταξη ή όχι της πυρηνικής ενέργειας στον ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας, εισηγήθηκε επιτροπή της Ακαδημίας Αθηνών, υπό τον ακαδημαϊκό Λουκά Χριστοφόρου". Η επιτροπή αναφέρει ότι «επιβάλλεται ρεαλιστική αξιολόγηση των ενεργειακών αναγκών και στόχων της Ελλάδος και πλήρης ανάλυση των δυνατοτήτων και των προβλημάτων όλων των πηγών ενέργειας: ορυκτών καυσίμων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας, και πυρηνικής ενέργειας». Η Ακαδημία Αθηνών προτείνει:

  • Να τεθεί προς συζήτηση εάν η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αντικαταστήσει μέρος των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή,
  • να ενεργοποιηθεί μηχανισμός, ώστε να αποκτήσουμε στην Ελλάδα την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία και
  • να αρχίσει η προετοιμασία των αναγκαίων μελετών, νομοθεσιών και υποδομών, ώστε η χώρα να είναι, «εν δυνάμει», έτοιμη για την όποια επιλογή.



Κ
αι αυτά τα λέει η Ελλάδα μια χώρα με αστείρευτες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, με πολύ μικρότερο κόστος και μηδενικούς κινδύνους!!!






Αλλά, όπως πολύ σωστά λένε οι Αμερικανοί σε αυτές τις περιπτ
ώσεις, για να βρείς την αλήθεια, ακολούθα τη ροή του χρήματος!!!!!!!!!!





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ
(ΚΛΙΚ)

7 σχόλια:

  1. μπούρδες στο τετράγωνο. Χρόνος ημιζωής (χρόνος ημίσειας ζωής), φίλε μου, δεν σημαίνει αυτό. Χρόνος ημίσειας ζωής είναι ο χρόνος που απαιτείται για να ακτινοβολεί ένα ραδιενργό υλικό κατα 50% από την αρχική του ένταση. Αυτός ο χρόνος είναι διαφορετικός για κάθε υλικό. Για το Καίσιο 137 για παράδειγμα είναι νομίζω κάτι χιλιάδες χρόνια. Δηλαδή το υλικό αυτό χρειάζεται κάτι χιλιάδες χρόνια για να εξασθενίσει η ένταση της ακτινοβολίας στο μισό. Τώρα αν βασιζόταν τα νοσοκομεία στν Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο στο σύστημα που λες, θα είχε φαληρίσει εντελώς η ακτινοθεραπεία και ακτινοδιαγνωστική σε όλο τον κόσμο. Επίσης οι πηρυνικοί ντιδραστήρες δεν είναι τόποι παραγωγής ραδιενεργών ισοτόπων, αλλά τόποι παραγωγής ενέργειας από ραδιενεργές ουσίες. Τα ισότοπα που χρησιμοποιούνται στην Ιατρική, παρασκευάζονται σε εργαστήρια.
    Επομένως ακυρωνεται εντελώς το άλμα που κάνεις από αυτό μέχρι τη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα.... Επαναλαμβάνω: μπούρδες. Αν θες να πεις ότι απλά φοβάσαι τη δημιουργία ενός πηρυνικού εργοστασίου στην Ελλάδα, και πολύ καλά κάνεις, πες το και μην προσπαθείς να μεταφέρεις έναν αδικαιλόγητο πανικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Ελλάδα είναι κοινό να εκφράζουν γνώμη άνθρωποι σε θέματα που δεν είναι ειδικοί.
    Τι να πεις, κάτι τέτοιοι όπως αυτός που έγραψε το παραπάνω άρθρο παραπληροφορούν και δημιουργούν εντυπώσεις.
    Το ποιό ώραιο είναι ότι γράφει το εξής:"Και αυτά τα λέει η Ελλάδα μια χώρα με αστείρευτες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, με πολύ μικρότερο κόστος και μηδενικούς κινδύνους!!!"

    Για πες αγαπητέ αρθρογράφε ποίο είναι το κόστος κατασκευής και συντήρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με παροχή ενέργειας ίδια με αυτή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα.

    Μάθαμε τώρα ό,τι είναι πυρηνικό είναι και κακό.
    Είναι χαζοί οι Γάλλοι, οι Ιάπωνες, οι Αμερικάνοι, οι Βρετανοί, οι Γερμανοί....
    Θέλουν να κάνουν κακό στους πολίτες τους....

    Ανοησίες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. John, χαίρομαι που μπορώ να σου απαντήσω. Καταρχάς έχεις δίκιο για το χρόνο ημίσειας ζωής, αλλά ο σκοπός μου ήταν να καταλάβουν την ουσία οι περισσότεροι. Εσύ με τη στοιχειώδη ιατρική που γνωρίζεις ως οδοντίατρος κατάλαβες την ανακρίβεια.
    To Cs-137 που αναφέρεσαι έχει 30.2 χρόνια ημίσεια ζωή και όχι χιλιάδες που νομίζεις, ενώ ας πούμε το Cs-130 μένει το μισό κάθε 29.2 λεπτά.
    Τα ραδιονουκλίδια που χρησιμοποιούνται στην πυρηνική ιατρική κατά κόρον είναι:
    Mo-99 με 6 ώρες ημίσεια ζωή(στο οποίο αναφέρθηκα ως γεννήτριες τεχνιτίου)
    Tl-201 με 73 ώρες ημίσεια ζωή
    Ga-67 με 78 ώρες ημίσεια ζωή
    Ι-131 με 8 ημέρες ημίσεια ζωή, ενώ το
    Ι-123 με 13 ώρες ημίσεια ζωή
    Ιn-111 με 40 ώρες ημίσεια ζωή, οι θεραπείες πόνου
    Re-186 με 90 ώρες και το
    Sm-153 με 48 ώρες και υπάρχει ακόμα και το Ir-191m για καρδιακή αγγειογραφεία με μόλις 6 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ημίσεια ζωή... να συνεχίσω;;;
    Το άλλο είναι ότι τα ραδιοισότοπα κατασκευάζονται σε εργαστήρια ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ.Υπάρχουν όμως κάποια ιδιέτερα ασταθή, δηλαδή βραχύβια όπως η δεόξυ γλυκόζη F-18 με 102 λεπτά ημίσεια ζωή που παρασκευάζεται σε κυκλοτρόνιο, που είναι ένας κυκλικός επιταχυντής σωματιδίων με εξόδους για τις συγκρούσεις που κάνουν ασταθή ένα στοιχείο.
    Αυτά χρησιμοποιούνται για PET C/T απεικόνιση.
    Τέτοιο είναι κι αυτό που παρασκευάζεται στο κυκλοτρόνιο της εταιρίας "ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ" στο Λαύριο καθημερινά και παραδίδεται ΕΠΙΤΟΠΟΥ μέσα σε 60 λεπτά από την παραγωγή του στα μοναδικά 4 νοσοκομεία που έχουν κάμερα ανίχνευσης ποζιτρονίων και είναι το "Ιατρικό Κέντρο" και το "Υγεία" στο Μαρούσι, ο "Ευαγγελισμός" και η Ακαδημία Αθηνών του κου Σκαλκέα στο κέντρο.
    Αν ακόμα σου φαίνονται μπούρδες όλα αυτά μπορείς να θέσεις τις αμφιβολίες σου στους πυρηνικούς ιατρούς της περιοχής σου στη Λάρισα, τον κο Κουτσαμπέλα, τον κο Τσίκλα και τον κο Καραλοϊζο.
    Όπως μπορεί να κατάλαβες τα ραδιενεργά ισότοπα ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ και η ακτινοβολία που δέχομαι ετησίως ως εργαζόμενος φτάνει τα 6 mSv, ενώ το δικό σου επιτρεπτό όριο είναι 1 mSv ετησίως.
    Αν λοιπόν νομίζεις ότι έχει να κάνει με κάποιο είδους φόβο και αδικαιολόγητο πανικό ξεγελάστηκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Ανώνυμε, άμα διαθέτεις λεπτό χιούμορ θα γελούσες πάρα πολύ αν σε αποκαλούσαν ανίδεο στο τομέα ειδίκευσης σου..
    Όσον αφορά για το κόστος σε σχέση με την απόδοση υπάρχει ο δείκτης EROEI (Energy Returned On Energy Invested) που αποκαλύπτει το πραγματικό όφελος των διαφόρων μορφών ενέργειας.
    Αν σε ενδιαφέρει πραγματικά διάβασε την επόμενη ανάρτηση που θα σου εξηγήσει περισσότερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατ' αρχήν χαίρομαι που δεν μιλάω με άσχετο. Σαν οδοντίατρος έχω γενικές γνώσεις για το θέμα και όχι ειδικές όπως εσύ. Όμως αυτά που λες αποδεικνύουν ακριβως αυτά που λέω για μπούρδες (εντάξει βαριά η λέξη, την παίρνω πίσω) περί πυρηνικών εργοστασιων στην Ελλάδα.

    Εφόσον υπάρχουν φάρμακα που φτιάχνονται στην Ελλάδα μια και έχουν χρόνο ημίσειας ζωής 6 sec, δεν υπάρχει ανάγκη παρασκευής τους σε πυρηνικά εργοστάσια.

    Δηλαδή αν διαβάσει κανείς αυτό το άλμα που έκανες τι θα σκεφτεί: Έλειψη ιατρικών ραδιοισοτόπων-->τα οποία έχουν ημίζωή-->επομένως λήγουν γρήγορα(;;)--> επομένως πρέπει να παρασκευάζονται τελικά και στην Ελλάδα-->σε πυρηνικά εργοστάσια (εργαστήρια δηλαδή που όπως λες υπάρχουν ήδη)-->επομένως τρέμε κόσμε από αυτά που σχεδιάζουν οι κακοί...

    Τέλος πάντων, θεωρώ άδικο, ένας άνθρωπος με τέτοια ενασχόληση που δείχνεις να έχεις με το αντικείμενο, να χρησιμοποιεί ένα άσχετο θέμα για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τη δημιουργία πηρυνικού εργοστασίου στην Ελλάδα.

    Το ψέμα και η υπερβολλή έχει κοντά ποδια. Μην τα χρησιμοποιείς. Αν θέλεις να μιλήσεις για πυρηνικά εργοστάσια, μίλα γι αυτά και ΄΄οχι για τα φάρμακα που λείψανε ταυτόχρονα από όλη την Ευρώπη και επομένως είναι είναι ένας έμμεσος τρόπος πίεσης α γίνουν πυρηνικά εργοστάσια στην Ελλάδα.

    Η λέξη μπούρδες απευθύνεται σ'αυτό το συλλογισμό σου κυρίως, και επαναλαμβανω πως την αναιρώ ως πολύ βαριά γι' αυτό που ήθελα να πω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. John, το μοναδικό κυκλοτρόνιο στην Ελλάδα βρίσκεται στο Λαύριο όπως είπα και πουθενά αλλού.
    Δεν γίνεται παραγωγή γενικώς, αλλά ειδικά και μόνο η δεόξυ γλυκόζη F-18 με 102 λεπτά ημίσεια ζωή για PET C/Τ.
    Επίσης να σου θυμίσω ότι ειδικά στη χώρα μας τίποτα σχεδόν δεν προτείνεται για τους λόγους που μας ανακοινώνεται. Ο ορθός τρόπος γι'αυτούς είναι να καλλιεργηθεί ένα κλίμα προσδοκίας και ασφάλειας για τους αρμόδιους επιστήμονες ώστε να δεχτούν με χαρά την πυρηνική τεχνολογία τέταρτης γενιάς αντιδραστήρων. Διάβασε και την επόμενη ανάρτηση για τον δείκτη EROEI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επομένως για να συνοψίσω λίγο την κουβέντα μας.
    Φοβάσαι, και ίσως καλά κάνεις τη δημιουργία ενός πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα. Εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω τι είναι καλύτερο. Έχω προβληματιστεί αρκετά γύρω από το θέμα, αλλά δεν έχω καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.
    Παραγωγή και διαχείρηση έστω και μικρών ποσοτήτων ραδιενεργών υλικών γίνεται στην Ελλάδα. Επομένως μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερο βαθμό με πιο αυξημένο βαθμό επιτήρησης ίσως.
    Τα ραδιενεργά ισότοπα που χρησιμοποιούνται στην Ιατρική δεν παράγονται σε πυρηνικά εργοστάσια, αλλά σε πυρηνικά εργαστήρια, και όποιος πάει να δημιουργήσει ψεύτικες ανάγκες (ή και ψεύτικες φοβίες) πυρηνικών εργοστασίων με αυτή τη δικαιολογία μάλλον παραπληροφορεί.
    Όσο για το τελευταίο ("ειδικά στη χώρα μας τίποτα σχεδόν δεν προτείνεται για τους λόγους που μας ανακοινώνεται") εκτός από μηδενιστικό εντελώς και ακραίο, να σου υπενθυμίσω ότι εδώ είμαστε για να ελέγχουμε αρκεί να μην χρησιμοποιούμε τις ίδιες μεθοδους οι οποίες και ακυρώνουν τον λόγο μας και ελπίζω να καταλαβαίνεις την σπόντα που σου πετάω, εντελώς καλοπροαίρετα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή