Η αντίστροφη μέτρηση για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε βάρος όσων εμπλέκονται στην υπεξαίρεση - μαμούθ στο δήμο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε με την απολογία και την προφυλάκιση του πρώην υπαλλήλου Παναγιώτη Σαξώνη. Τις επόμενες ημέρες ο γ' ειδικός ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση αναμένεται να συντάξει κατηγορητήρια για τουλάχιστον άλλα 15 άτομα, τα οποία αναμένεται να κληθούν σε απολογία.
Ο πρώην υπάλληλος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τόνιζε ότι «θα αναλάβει μόνο την ευθύνη που του αναλογεί», για περισσότερες από πέντε ώρες απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του ανακριτή και περιέγραψε πώς δημιουργήθηκε το έλλειμμα των 33.000.000 ευρώ στα ταμεία του δήμου.
«Προκαλεί τη λογική του μέσου εχέφρονος ανθρώπου και δεν μπορεί να γίνει κατανοητός και πιστευτός ο ισχυρισμός ότι δήθεν εγώ και μόνον εγώ κατάφερα να κινήσω τους μηχανισμούς του δήμου και από το έτος 1998 έως το έτος 2008 υπεξαίρεσα το σύνολο του ποσού αυτού», ανέφερε στο υπόμνημά του ο πρώην υπάλληλος, κατονομάζοντας ως βασικό πρωταγωνιστή της υπόθεσης υψηλόβαθμο παράγοντα του δήμου και αφήνοντας σαφείς αιχμές για αντιδημάρχους και υψηλόβαθμους υπαλλήλους. Στο υπόμνημά του ο Παναγιώτης Σαξώνης «καρφώνει» και τον ίδιο το δήμαχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, επικαλούμενος μάλιστα και τις καταθέσεις άλλων υπαλλήλων που έχουν εξεταστεί από την επιθεωρήτρια στο πλαίσιο της διερεύνησης του οικονομικού σκανδάλου.
«Η τοποθέτηση του Π. Σαξώνη στη συγκεκριμένη θέση του διαχειριστή πληρωμών ανάγεται στο έτος 1991 και εντεύθεν, και εξακολουθεί να παραμένει στην αυτή θέση με ετήσιες αποφάσεις δημάρχου μέχρι και το 2007», αναφέρει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Γκαϊδατζής. «Ως προκύπτει από τις σχετικές πράξεις του δημάρχου, ο ορισμός του κυρίου Σαξώνη γινόταν απευθείας απ' αυτόν», επισημαίνει και ο τέως διευθυντής της Ταμειακής Υπηρεσίας, Θωμάς Γκόλας. Τα αποσπάσματα των δύο αυτών καταθέσεων περιλαμβάνει στο υπόμνημα του ο Παναγιώτης Σαξώνης για να «απαντήσει» στο δήμαρχο, ο οποίος, όταν κλήθηκε από την οικονομική επιθεωρήτρια να καταθέσει ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων, υποστήριξε ότι «η στελέχωση και η κατανομή των αρμοδιοτήτων στην Ταμειακή Υπηρεσία είναι της απολύτου επιλογής του προϊσταμένου...».
«Να σου... θυμίσω»
Επίσης, ο Παναγιώτης Σαξώνης, για να ξυπνήσει... μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν, στο υπόμνημά του αναφέρει ότι ως αντιπρόεδρος της ομάδας μπάσκετ «Πανόραμα ΑΜΣ» είχε υπογράψει συμφωνία με τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση διαφημιστικού χρόνου και τη μετάδοση αγώνων. Σημειώνει ακόμη ότι στη μουσική ταβέρνα της συζύγου του είχαν διοργανωθεί χοροί του Συλλόγου Πτυχιούχων του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ ισχυρίζεται ότι ο ίδιος ο δήμαρχος του είχε ζητήσει να του κρατήσει... τραπέζι στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο οποίο ήταν υπεύθυνος.
«Ποιοι γνώριζαν»
Στο υπόμνημά του ο πρώην υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρει σε ποιους παρέδιδε το ημερήσιο κλείσμο του ταμείου. «Επί 17 συναπτά έτη εκτελούσα καθήκοντα του διαχειριστή κρατήσεων που μου είχαν ανατεθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης και κάθε μεσημέρι παρέδιδα ημερήσιο κλείσιμο του ταμείου μου: α) στο διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας β) στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών δ) στο γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης ε) στο γραφείο δημάρχου Θεσσαλονίκης στ) στο διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου. Στις παραπάνω παραδιδόμενες προς ένα έκαστο των ως άνω παραληπτών καταστάσεις ημερήσιου κλεισίματος υπήρχε λεπτομερής κατάλογος των αναλήψεων χρημάτων και αντίστοιχων πληρωμών και συνεπώς όλοι οι παραπάνω αποδέκτες ήταν απολύτως ενήμεροι του ημερήσιου κλεισίματος του ταμείου μου», επισημαίνει στο υπόμνημά του ο Παναγιώτης Σαξώνης.
«Λογιστικά τεχνάσματα»
Ο Παναγιώτης Σαξώνης, αφού περιέγραψε «λογιστικά τεχνάσματα» και παρατυπίες, «κάρφωσε» και τα στελέχη της εταιρίας «Ορθολογισμός», που συνέργαζονταν με το δήμο για την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος, το οποίο όμως δεν τηρούνταν! «Η παραπάνω ελεγκτική εταιρία, που είχε εκ του νόμου αλλά και της ειδικής σύμβασης που είχε συνάψει με το δήμο την υποχρέωση συντάξεως και ελέγχου του ισολογισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, με ειδική υποχρέωση τον έλεγχο των παραστατικών που συνόδευαν τα χρηματικά εντάλματα επί 10 περίπου έτη, δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό και ποια άραγε ευθύνη τη βαρύνει;», σημειώνεται στο υπόμνημα. Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται, ο πρόεδρος της συγκεκριμένης εταιρίας επικαλούνταν ότι ήταν «ο άνθρωπος της διοίκησης του δήμου».
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ από τον ΑγγελιοφόροΘεσσαλονίκη: Και άλλος κατηγορούμενος για το έλλειμμα - μαμούθ στο δήμο(2/7/10)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου