Του Αϊκούτ Καδήρ
Φοιτητή Νομικής ΔΠΘ
Αφορμή για την συγγραφή αυτού του άρθρου αποτελούν τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών.
Παραβιάσεις της Σύμβασης γενοκτονίας, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, παραβίαση χιλιάδων διεθνών συνθηκών και σήμερα παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και του γενικού διεθνούς δικαίου.
Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας σε όλα τα κράτη του κόσμου δίνει την δυνατότητα να έχουν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα στην θάλασσα. Μέχρι τα 12 (24 σε περίπτωση συνορεύουσας ζώνης) ναυτικά μίλια το Ισραήλ έχει σήμερα κυριαρχία, έχει την αιγιαλίτιδα ζώνη της και την συνορεύουσα ζώνη που εκεί δικαιούται να ασκήσει ορισμένες ενέργειες.
Αυτό που έγινε όμως με την επίθεση σε πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια 200 ναυτικά μίλια μακριά από το Ισραήλ και στην ανοιχτή θάλασσα αποτελεί ξεκάθαρα παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Στην ανοιχτή θάλασσα όλοι έχουν ελευθερίες και ένα πολεμικό κράτος εκτός από κάποιες περιπτώσεις (π.χ. επέμβαση σε άλλο πειρατικό πλοίο) δεν μπορεί να επεμβένει και επιτίθεται απέναντι σε άλλα πλοία. Οι Εβραίοι μιλάνε σήμερα για κυριαρχικά δικαιώματα στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά εκεί δεν έχουν τίποτα εκτός από κάποιες ελευθερίες (ναυσιπλοία, αλιεία, τοποθέτηση καλωδίων κτλπ). Η ανοιχτή θάλασσα ανήκει σε όλα τα κράτη του κόσμου με την έννοια ότι εφόσον δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα των άλλων κρατών και είναι καλόπιστα μπορούν να ασκήσουν κάποια δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν...Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας σε όλα τα κράτη του κόσμου δίνει την δυνατότητα να έχουν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα στην θάλασσα. Μέχρι τα 12 (24 σε περίπτωση συνορεύουσας ζώνης) ναυτικά μίλια το Ισραήλ έχει σήμερα κυριαρχία, έχει την αιγιαλίτιδα ζώνη της και την συνορεύουσα ζώνη που εκεί δικαιούται να ασκήσει ορισμένες ενέργειες.
Αυτό που έγινε όμως με την επίθεση σε πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια 200 ναυτικά μίλια μακριά από το Ισραήλ και στην ανοιχτή θάλασσα αποτελεί ξεκάθαρα παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου