«Είναι εμφανές ότι επί 4 μήνες χρονοτριβήσαμε. Είναι εμφανές ότι κάναμε λάθος. Είναι εμφανές ότι με την χρονοτριβή δώσαμε μια ώθηση στην αγορά και στην κερδοσκοπία», αναγνωρίζει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Daniel Cohn-Bendit κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 5 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης απεργιακή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, για την καθυστέρηση αντίδρασης των Ευρωπαίων εταίρων στις κερδοσκοπικές επιθέσεις που δεχόταν η Ελλάδα από τις αρχές Ιανουαρίου και η οποία οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.
«Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι ένα πράγμα σχεδόν ακατόρθωτο και ζητώ από το Ecofin και τους επικεφαλής των κυβερνήσεων να σκεφτούν: στις ίδιες τους τις χώρες είναι ανίκανοι να επιτύχουν μεταρρυθμίσεις. Πόσος χρόνος χρειάζεται για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στη Γαλλία; Πόσο καιρό χρειάζεται η Γερμανία για να αλλάξει τις συντάξεις; Και τώρα ζητάμε από τον Παπανδρέου σε τρεις μήνες να τα αλλάξει όλα! Είστε εντελώς παράλογοι. Και η απόδειξη είναι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα! Δεν δίνουμε στην Ελλάδα και τον κο Παπανδρέου το χρόνο για να βρει τη συναίνεση στην Ελλάδα... Δεν υπάρχει στην Ελλάδα ταύτιση με το κράτος... υπάρχει μόνο «ο καθένας για τον εαυτό του»... Είναι λυπηρό» υπογραμμίζει ο Κόκκινος Ντάνι, όπως είναι γνωστός, και προειδοποιεί ότι η απουσία συναίνεσης και συσπείρωσης λαού και πολιτικών είναι κάτι που σύντομα θα εμφανιστεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αν σημειωθούν παρόμοιες εξελίξεις. «Πρέπει να έχουμε ένα αίσθημα ευθύνης κι όχι να ζητάμε το ακατόρθωτο!» τονίζει ο κος Cohn-Bendit.
«Μου φαίνεται πως τώρα λέμε στην κυβέρνηση: Θέλω να βγάλω λεφτά στην πλάτη της Ελλάδας. Γιατί αυτό γίνεται όταν εμείς δανειζόμαστε με 1.5% ή 3% και μετά δανείζουμε στην Ελλάδα με επιτόκιο 3%, 5% ή 6%, βγάζουμε λεφτά στην πλάτη της Ελλάδας. Είναι απαράδεκτο!» υπογραμμίζει ο επικεφαλής των ευρωπαίων Πρασίνων και καλεί τους συναδέλφους του να αναλογιστούν τη δυνατότητα αλλαγής των ευρωπαϊκών Συνθηκών, μια δύναμη που έχουν στα χέρια τους. «Μπορούμε να το κάνουμε. Ας το κάνουμε» υπογραμμίζει ο Κόκκινος Ντάνυ.
«Υπάρχει μια απλή δυνατότητα να βοηθήσουμε τον προϋπολογισμό της Ελλάδας. Να πάρουμε μια πρωτοβουλία, σαν Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον αφοπλισμό της περιοχής. Δηλαδή, μια πολιτική πρωτοβουλία, Ελλάδα και Τουρκία για αφοπλισμό» λέει ο Daniel Cohn-Bendit και εξηγεί: «Πρέπει να το πω αυτό: Είμαστε στ’ αλήθεια υποκριτές! Αυτούς τους τελευταίους μήνες η Γαλλία πούλησε 6 φρεγάτες στην Ελλάδα, για 2,5 δις. ευρώ, ελικόπτερα για περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ, μαχητικά Rafele για 100 εκατ. έκαστο – δυστυχώς η «κατασκοπεία» μου δεν προσδιορίζει αν πρόκειται για 10, 20 ή 30 ελικόπτερα - δηλαδή σύνολό 3 δις. ευρώ! Η Γερμανία πούλησε στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες 6 υποβρύχια – άλλο ένα δισ! Μα είμαστε εντελώς υποκριτές! Τους δίνουμε λεφτά για να αγοράζουν τα όπλα μας! Ζητώ από την επιτροπή να αναφέρει στο Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο κάθε πώληση οπλισμού από ευρωπαίους σε Ελλάδα και Τουρκία τα τελευταία χρόνια, να έχουμε επιτέλους διαφάνεια!».
«Οι Έλληνες έχουν πάνω από 100.000 στρατό, η Γερμανία έχει 200.000 – είναι εντελώς παράλογο μια χώρα 11.000.000 κατοίκων να έχει στρατό 100.000 ατόμων! Ας ζητήσουμε αυτό από την Ελλάδα, ίσως είναι πιο αποτελεσματικό από το να μειώσουμε το μισθό κάποιου που βγάζει 1.000! Αυτό λοιπόν ζητώ από την Επιτροπή, να είμαστε λίγο δίκαιοι».
Άλλωστε, όπως είχε σημειώσει στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο tvxs.gr ο κος Daniel Cohn-Bendit υποστηρίζει ότι η εφαρμογή της παραπάνω πολιτικής στην περίπτωση της Ελλάδας είναι κάτι «πολύ απλό». «Σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο δεν χρειάζεται μεγάλος ελληνικός στρατός, γιατί η Ευρώπη αναλαμβάνει την κοινή προστασία. Η ελληνική κρίση μπορεί να βρει διεξόδους, συνεπώς, μέσω της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, παράλληλα, της μείωσης του αμυντικού προϋπολογισμού, αλλά και μιας νέας πολιτικής περιορισμού της εξάρτησης από το πετρέλαιο. Επομένως, ένα νέο όραμα για την ελληνική πραγματικότητα στην Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου