Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Λύσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους αναζητούν οι τράπεζες


Τριακόσιες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα στην πληρωμή της δόσης στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.

Η σημαντική περικοπή στις μηνιαίες αποδοχές τους, έχει άμεσο αντίκτυπο στην ομαλή εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους προς τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν κάθε είδους δάνεια -και κυρίως στεγαστικά- είναι τουλάχιστον 300.000 (χωρίς να περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι).

Από αυτούς οι 100.000 έχουν δάνεια στεγαστικά από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και από το Ταχυδρομικό Tαμιευτήριο, η αποπληρωμή των οποίων γίνεται κατευθείαν από την «ψαλιδισμένη» πλέον μισθοδοσία τους.

Χιλιάδες λοιπόν νοικοκυριά του δημοσίου, -κατηγορία που μέχρι τώρα αποτελούσε τον αφρό της πελατείας των τραπεζών, λόγω του «σταθερού και εγγυημένου μηνιαίου» εισοδήματος- βρίσκονται ξαφνικά στο “κόκκινο”.

Οι τράπεζες τις τελευταίες μέρες αναζητούν τρόπους να διευκολύνουν τους συγκεκριμένους δανειολήπτες στην αποπληρωμή των οφειλών τους.

Οι λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι δύο:

Πρώτον: Επιμήκυνση, όπου υπάρχει δυνατότητα, της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, π.χ. να ανέβει από τα 20 ή 25 έτη στα 30 ή 35 ακόμα και στα 40 χρόνια (με την προϋπόθεση ότι το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη και η ήδη συμφωνημένη διάρκεια του δανείου).

Δεύτερον: Για διάστημα 12 ή 24 μηνών ο δανειολήπτης να πληρώνει μόνο τους τόκους του δανείου, μεταθέτοντας για αργότερα την αποπληρωμή του κεφαλαίου, ώστε το δάνειο να μην βρεθεί σε καθυστέρηση, σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής της τοκοχρεωλυτικής δόσης.

Οι συγκεκριμένες λύσεις δεν αφορούν μόνο τα στεγαστικά δάνεια, αλλά το σύνολο των υποχρεώσεων που έχουν οι δανειολήπτες, δηλαδή και τις οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Στην περίπτωση αυτή, το πιο πιθανό είναι οι τράπεζες να προχωρήσουν σε «πακετάρισμα» της συνολικής οφειλής από καταναλωτικά και κάρτες, σε ένα δάνειο με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής.

Σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εξετάζεται επίσης η εναλλακτική λύση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του στεγαστικού.

Εντός των ημερών οι τράπεζες πρόκειται να ανακοινώσουν ανάλογα «πακέτα» για τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο εκείνο που τους απασχολεί, είναι οι ελαφρύνσεις να δοθούν σε εκείνα τα νοικοκυριά που έχουν πραγματικά ανάγκη και κυρίως να μην γίνει «κατάχρηση» της διευκόλυνσης από επιτήδειους.

Ας σημειωθεί ότι χθες η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σε ανακοίνωση της αναφέρει: «Η ΕΕΤ συναισθάνεται απόλυτα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην τρέχουσα συγκυρία οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας μας, τα εισοδήματα των οποίων πλήττονται σημαντικά από τα πρόσφατα ανακοινωθέντα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής σταθεροποίησης».

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες - μέλη της ΕΕΤ αποφάσισαν να συνδράμουν τους δημόσιους υπαλλήλους - πελάτες τους, που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων. Γι’ αυτό, διαμορφώνουν «προγράμματα αναδιάρθρωσης δανείων που έχουν χορηγήσει σε δημοσίους υπαλλήλους, με αντικειμενικό στόχο την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και την ουσιαστική μείωση της μηνιαίας δόσης.

Η κάθε τράπεζα ξεχωριστά θα διαμορφώσει αμέσως τη δική της πολιτική και θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις».


Της Έφης Καραγεώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου