Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Η μαύρη λίστα των γιατρών του Κολωνακίου και όχι μόνο


Πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής σηματοδοτεί η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει στη φόρα τα ονόματα 68 γιατρών που βαρύνονται με φορολογικές παραβάσεις και έρχονται αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα, δεσμεύσεις καταθέσεων, κλείσιμο ιατρείων, ακόμα και ποινικές διώξεις.

Τις επόμενες ημέρες ακολουθούν νέα «χτυπήματα» με λουκέτα σε 30 επιχειρήσεις και 60 νυχτερινά κέντρα, αλλά και διαπόμπευση επαγγελματιών από άλλους κλάδους που επίσης πιάστηκαν στα πράσα από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ με τη συνδρομή των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Στις μαύρες λίστες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σπάζοντας τη... δεκαετή παράδοση αποχής από την πρακτική της δημόσιας διαπόμπευσης, περιλαμβάνονται ακόμα τα κέρδη που δήλωναν και αρχικά των ονομάτων των 151 γιατρών του Κολωνακίου για τους οποίους έχουν ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί αποκαλύπτοντας καταθέσεις εκατομμυρίων, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο έλεγχος, ενώ καταγράφονται και δώδεκα περιπτώσεις γιατρών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο DeΡuy. Στην έρευνα του σκανδάλου DeΡuy εμπλέκονται οκτώ ακόμα ορθοπεδικοί, των οποίων έχουν ανοίξει οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Τα ονόματά τους δεν δημοσιοποιήθηκαν προς το παρόν προκειμένου- όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομικών- να προχωρήσει απρόσκοπτα η εισαγγελική έρευνα. Στο συγκεκριμένο σκάνδαλο που οδήγησε ήδη τον αντιπρόεδρο της εταιρείας DeΡuy Ιnternational, J. Dougall σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, εμπλέκονται τουλάχιστον 20 ορθοπεδικοί γιατροί που κατηγορούνται για δωροδοκία από την εταιρεία προκειμένου να μεσολαβούν για την προμήθεια ελληνικών νοσοκομείων με ορθοπεδικά υλικά της εταιρείας σε φουσκωμένες τιμές.


Οι «καμπάνες» στους γιατρούς
Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής είναι εντυπωσιακά: 11 γιατροί «μοιράζονται» πρόστιμο 4,354 εκατ. ευρώ. Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα ευρήματα από το άνοιγμα των καταθέσεων 12 ορθοπεδικών γιατρών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο DeΡuy: οι συνολικές τους καταθέσεις ξεπερνούν τα 31 εκατ. ευρώ, όταν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους το διάστημα 2001-2008 περιορίζονται σε 12 εκατ. ευρώ. Με εισαγγελική παραγγελία, οι καταθέσεις τους έχουν ήδη δεσμευθεί.

Πέραν των προστίμων που καταλογίστηκαν, της άσκησης ποινικών διώξεων σε τέσσερις περιπτώσεις, του ελέγχου εμβασμάτων που εστάλησαν στο εξωτερικό και της δέσμευσης καταθέσεων, το υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε και «λουκέτο» σε ιατρεία που δεν έκοβαν αποδείξεις, δεν καταχώριζαν τους ασθενείς στο βιβλίο επισκέψεων χαμηλώνοντας έτσι τον πήχυ των εσόδων τους ή δεν έμπαιναν καν στον κόπο να τηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων.

Και ένας με 549.088 ευρώ

Οσον αφορά την περιβόητη υπόθεση με τους γιατρούς του Κολωνακίου, τα δηλωθέντα κέρδη προκαλούν τουλάχιστον αίσθηση. Ο οδοντίατρος Α. Κ.δήλωσε κέρδη 300 ευρώ, άλλος οδοντίατρος (Γ.Ζ) δήλωσε κέρδη 640 ευρώ, από 1.000 έως 10.000 ευρώ δήλωσαν άλλοι 32 οδοντίατροι, δερματολόγοι, οφθαλμίατροι, αφροδισιολόγοι και άλλοι γιατροί οι οποίοι είναι απορίας άξιον πώς με τόσο χαμηλά κέρδη είχαν τη δυνατότητα να συντηρούν ιατρείο σε μία από τις πλέον ακριβές περιοχές της χώρας. Μεταξύ των 151 γιατρών του Κολωνακίου υπάρχει και ένας μαιευτήρας γυναικολόγος ο οποίος διαφοροποιείται αισθητά από τον κανόνα και δήλωσε κέρδη 549.088 ευρώ!


Τα ονόματα των συγκεκριμένων γιατρών δεν δημοσιοποιήθηκαν, δεδομένου ότι οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη και για ορισμένους από αυτούς δεν μπορεί να αποκλειστεί εκ προοιμίου το ενδεχόμενο να έχουν δηλώσει τα πραγματικά τους κέρδη, αν και τα δεδομένα εγείρουν σοβαρές ενδείξεις φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τους ελεγκτές. Για τους γιατρούς του Κολωνακίου έχουν ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί και σύμφωνα με πληροφορίες σε πολλές περιπτώσεις το ύψος των καταθέσεων είναι προκλητικά υψηλότερο των εισοδημάτων που δηλώνονταν.

Περιμένουν έσοδα 1,2 δισ. ευρώ
ΠΕΡΑΝ
της ηθικής ζημίας που προκαλείται στους επαγγελματίες με τη διαπόμπευσή τους, της οικονομικής ζημίας που υφίστανται όταν μπαίνουν «λουκέτα» και του σήματος που επιχειρείται να δοθεί στην αγορά ότι το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος- μετά τον λήθαργο της ΥΠΕΕ- έχει... πιάσει ξανά δουλειά, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά και σημαντικά έσοδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Προκειμένου να εξασφαλίσει ότι ένα σημαντικό μέρος των προστίμων που βεβαιώνονται καταλήγουν στα δημόσια ταμεία- καθώς το πλέον συνηθισμένο είναι η άσκηση προσφυγής κατά των αποφάσεων καταλογισμού προστίμωνέχει ήδη προχωρήσει μέσω του τελευταίου φορολογικού νόμου σε τρεις προληπτικές κινήσεις:
περιορίζει σε 30 μέρες από έξι μήνες το χρονικό διάστημα εντός του οποίου μπορεί να ασκηθεί προσφυγή, αυξάνει από 10% σε 25% το ποσό του προστίμου που προκαταβάλλεται και ορίζει πως η άσκηση προσφυγής δεν σημαίνει πως σταματούν να τρέχουν οι προσαυξήσεις. Ετσι, όσο καθυστερεί η εκδίκαση της υπόθεσης, η οφειλή εξακολουθεί να αυξάνεται.

"ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου