Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Στο πειθαρχικό έξι αστυνομικοί για την ενοχοποίηση του "μαθητή με τις πυτζάμες"

Μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ για την ενοχοποίηση του 23χρονου φοιτητή με τις πυτζάμες τον περασμένο Δεκέμβριο, αποδίδονται πειθαρχικές ευθύνες σε επτά αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να παραπεμφθούν στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ. οι έξι με το ερώτημα της «αργίας με απόλυση», ενώ προτείνεται η επιβολή χρηματικού προστίμου στον έβδομο.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό πόρισμα της ΕΔΕ, που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Διοικητικών Εξετάσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, έξι αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων με βαθμό ανθυπαστυνόμου, προσπάθησαν να χρεώσουν ένα σακίδιο με μολότοφ σε 23χρονο φοιτητή που δεν συμμετείχε στην πορεία, αλλά είχε βγει τυχαία στο δρόμο με τις πυτζάμες.

Ο 23χρονος βρέθηκε να κατηγορείται για κακούργημα. Ωστόσο, ερασιτεχνικά βίντεο που συνόδευσαν την δικογραφία έδειχναν ότι αστυνομικοί «φόρτωσαν» στο φοιτητή το σακίδιο. Μετά την αποκάλυψη οι αστυνομικοί ανακάλεσαν τις καταθέσεις τους και ο φοιτητής αφέθηκε ελεύθερος.

Ο έβδομος ελεγχόμενος αστυνομικός κατηγορείται ότι άρπαξε και πέταξε στον δρόμο το κινητό τηλέφωνο μιας διαδηλώτριας η οποία κατέγραφε τη σκηνή.

Οι ανώτερες πειθαρχικές ποινές που προβλέπονται για παραπτώματα αστυνομικών υπαλλήλων, κατά σειρά αυστηρότητας, είναι οι εξής: «Αργία με απόταξη» από το Σώμα, «αργία με απόλυση» και «αργία με πρόσκαιρη παύση».

Παράλληλα με τη διοικητική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και η ποινική διαδικασία. Μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από πταισματοδίκη. Στο υπόμνημα - έγκληση που υπέβαλε στην πταισματοδίκη τον περασμένο Δεκέμβριο ο 23χρονος φοιτητής με τις πιτζάμες, ζητεί να διωχθούν ποινικά οι αστυνομικοί, υποστηρίζοντας ότι «μου φόρτωσαν το σακίδιο με τη μολότοφ, εκ προθέσεως και όχι εκ παραδρομής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου