Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Τα βασικά σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου

eforia_e9Τα βασικά σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου κατέθεσε τη Δευτέρα στον πρόεδρο της Βουλής το υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ άλλων, καθιερώνεται κλιμακωτός συντελεστής φορολογίας, φοροελάφρυνση παρατηρείται σε εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ, ενώ η κλίμακα από εκεί και πάνω αυξάνεται με συντελεστή μέχρι και 45% για εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ τον χρόνο.

Στο αφορολόγητο όριο προστίθεται και η προσκόμιση επιπλέον αποδείξεων, ενώ ο φορολογούμενος επιβαρύνεται όταν οι απαιτούμενες δαπάνες είναι λιγότερες κατά 10% των δαπανών που υπολείπονται. Επιπλέον, όλα δείχνουν ότι αποφασίστηκε να εφαρμοστεί σταδιακά πόθεν έσχες για όλους, αρχής γενομένης από τους δημοσίους υπαλλήλους, να συνδεθούν τα τεκμήρια διαβίωσης με την αντικειμενική αξία των ιδιόκτητων ακινήτων και να καταστεί ποινικό αδίκημα η μη έκδοση αποδείξεων. Όσον αφορά την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών, οι μόνοι υπόχρεοι προς το παρόν - από 1ης Απριλίου- είναι οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων.

Σε ταξί, περίπτερα και λαϊκές το μέτρο θα ισχύσει από το 2011. Ακόμη καταργείται το καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης, αυξάνεται ο υψηλότερος συντελεστής και μπαίνει φόρος στα εισοδήματα της εκκλησίας από ακίνητα. Το νομοσχέδιο αναμένεται εντός της εβδομάδας να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και εν συνεχεία να κατατεθεί στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου