Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για υποκλοπές - Τσαλικίδη

Ενώ η Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής εξετάζει τη δικογραφία των υποκλοπών με στόχο την ανάσυρση του φακέλου της υπόθεσης από το δικαστικό αρχείο, στη δημοσιότητα έρχονται τα πορίσματα του εφέτη Π. Πετρόπουλου και του εισαγγελέα Ι. Διώτη, που διερεύνησαν χωρίς αποτέλεσμα την παραπάνω υπόθεση αλλά και εκείνη του θανάτου του υπαλλήλου της Vodafone Κ. Τσαλικίδη.

Σημεία του πορίσματος Διώτη, που συνδέει άμεσα το θάνατο του Κ. Τσαλικίδη με την υπόθεση των υποκλοπών, είχαν αποκαλυφθεί αρχές Φεβρουαρίου. Νέα σημερινά δημοσιεύματα αποκαλύπτουν το πόρισμα Πετρόπουλου και πως μια σύμπτωση οδήγησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου, ενώ περισσότερες πληροφορίες δίνονται για το πως κατέληξε ο Ι. Διώτης στο συμπέρασμα ότι ο Κ. Τσαλικίδης αυτοκτόνησε.

Η Ιντρακόμ για πρώτη φορά στο παζλ

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», τα δύο πορίσματα δήλωναν αδυναμία να αποκαλύψουν την αλήθεια για το σκάνδαλο. Ο εφέτης Πετρόπουλος σε πόρισμα 6 σελίδων δηλώνει ότι δεν υπάρχουν «ενδείξεις σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, παρά την εξέτασιν όσων προσώπων ανευρέθησαν και ήτο δυνατόν να έχουν επαφή με το αντικείμενο της έρευνας...». Η μόνη είδηση, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι ότι εκτιμάει ότι μόνο η εταιρία Intracom του Σωκ. Κόκκαλη έχει την τεχνογνωσία στην Ελλάδα να παραγάγει λογισμικό παρόμοιο με αυτό που είχε εγκατασταθεί στη Vodafone. Και αυτή η τεχνογνωσία όμως περιορίζεται αυστηρώς στις περιοχές λογισμικού MAGAM και ΝΕΜ, τόποι ηλεκτρονικοί άσχετοι με το υποσύστημα RES, μέσω του οποίου γινόταν η παρακολούθηση.

Σημειώνει επίσης ότι μια σύμπτωση οδήγησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου. Στο ολιγοσέλιδο πόρισμα, που προέκυψε ύστερα από καταθέσεις 431 προσώπων δεν γίνεται καν λόγος για τον θάνατο του ΚώσταΤσαλικίδη, ο οποίος συνέβη την παραμονή που ο τότε επικεφαλής της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Γ. Κορωνιάς ενημέρωνε (Μάρτιος 2005) τον σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και αρμόδιους υπουργούς.

Από την πλευρά του ο Ι. Διώτης στο πολυσέλιδο πόρισμα του παρότι χαρακτηρίζει τον θάνατο ως αυτοκτονία, τονίζει ότι συνδέεται «αιτιωδώς» με την υπόθεση της παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνημάτων από την Vodafone. Εκφράζει μάλιστα την εκτίμηση ότι η «ανάμειξη του Τσαλικίδη στις υποκλοπές πρέπει να διερευνηθεί στην κύρια ανάκριση...», κάτι το οποίο δεν έγινε.

Αναλυτικά τα πορίσματα όπως τα παρουσιάζει η εφημερίδα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου