Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το ΙΚΑ και οι νομαρχίες. Εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό που διακινήθηκε μόνο από τα "φακελάκια" φτάνει περίπου τα 800 εκατ. ευρώ. Το μέγεθος της "μικρο-διαφθοράς" αυξήθηκε, πέρυσι και ανέρχεται σε 787 εκατ. ευρώ, αντί 748 εκατ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο χρόνο. Το μέσο ποσό που ζητήθηκε από τους πολίτες που μετείχαν στην έρευνα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, ανέρχεται σε 1.355 ευρώ για τον δημόσιο τομέα και 1.671 για τον ιδιωτικό.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, υπολογίζεται πως σχεδόν 600 χιλιάδες πολίτες συνάντησαν φαινόμενα διαφθοράς, ενώ περισσότεροι από 350 χιλιάδες αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα στις συναλλαγές τους με τον ιδιωτικό τομέα. "Πρωταθλήτριες" στη διαφθορά και για τον ιδιωτικό τομέα είναι οι υπηρεσίες υγείας.
Την ίδια, όμως στιγμή, οι Έλληνες εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια χώρα χωρίς διαφθορά. Το 56% συμφωνεί ότι αποτελεί εφικτό στόχο (52% το 2008), ενώ παράλληλα, το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία πάντα θα υπάρχει διαφθορά, έχει μειωθεί σε 40% από 43%.
Η αισιοδοξία αυξήθηκε μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Πριν τις4 Οκτωβρίου, το 45% πίστευε ότι διαφθορά και Ελλάδα είναι... έννοιες συνυφασμένες και το 51% ότι η διαφάνεια μπορεί να επικρατήσει. Μετά της 4 Οκτωβρίου, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε 36% και 60%.
"Εφαρμόστε τους νόμους"
Όσον αφορά στα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, περισσότερο αποτελεσματικό θεωρείται η εφαρμογή των νόμων , γρήγορα και για όλους, χωρίς εξαιρέσεις (98%, αντί 97% το 2008). Ακολουθεί η αυστηρή τιμωρία όσων "λαδώνονται" (94%, αντί 96%) και η εφαρμογή ενός πραγματικού "πόθεν έσχες" στο Δημόσιο (81%, αντί 88%). Οι πολίτες εμφανίζονται περισσότερο επιεικείς απέναντι σε όσους δίνουν "φακελάκι" -δηλαδή στον εαυτό τους. Το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι η αυστηρή τιμωρία τους αποδώσει καρπούς, διαμορφώνεται σε 80%.
Λίγους υποστηρικτές έχει η νεοφιλελεύθερη θέση του "λιγότερου κράτους". Μόνο το 37% πιστεύει ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό της διαφθοράς, ενώ το 50% εκτιμά ότι δεν πρόκειται για αποτελεσματικό μέτρο.
"Η ελληνική κοινωνία έχει πλέον πλήρη συναίσθηση της ύπαρξης της διαφθοράς και κυρίως της ανάγκης για την καταπολέμησή της. Η Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς επισημαίνει, για μια ακόμα φορά, όχι τόσο την έλλειψη διατάξεων οι οποίες υποστηρίζουν τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο και διευκολύνουν την άσκηση του ελέγχου της εξουσίας αλλά κυρίως τη μη αυστηρή, μερικές φορές και επιλεκτική, εφαρμογή τους", δήλωσε ο πρόεδρος της «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς», Κώστας Μπακούρης, παρουσιάζοντας την έρευνα.
"Η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσει τόσο τα έσοδα της πολιτείας, μειώνοντας την αναγκαιότητα λήψης 'σκληρών μέτρων', αλλά και την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό", υπογράμμισε.
Διαβάστε την έρευνα της Public Issue (σε μορφή pdf) Η έρευνα για τη διαφθορά - 432 KB- Στο διαδίκτυο Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου