Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Ηλικίας 4.600 ετών ο αρχαιότερος οικογενειακός «πυρήνας»


Ερευνητές ανακάλυψαν αρκετούς τάφους στη Γερμανία που χρονολογούνται στα 4.600 χρόνια π.Χ., εκ των οποίων έναν τάφο με τα λείψανα μιας γυναίκας, ενός άνδρα και δύο μικρών παιδιών, μελών της ίδιας οικογένειας που τάφηκαν μαζί, οι γονείς απέναντι στα παιδιά, μια ασυνήθιστη πρακτική στον νεολιθικό πολιτισμό, σύμφωνα με τις εργασίες ευρωπαίων ερευνητών που δημοσιεύθηκαν στις ΗΠΑ.
Μια ανάλυση DNA επέτρεψε στους επιστήμονες αυτούς να διαπιστώσουν ότι επρόκειτο για τη μητέρα, τον πατέρα και τους δύο γιούς τους, ηλικίας μεταξύ 8 και 9 ετών ο μεγαλύτερος και 4 με 5 ετών ο μικρότερος.
Η ανακάλυψη αυτή αντιπροσωπεύει τον αρχαιότερο γνωστό μοριακό γενετικό δείκτη ενός οικογενειακού πυρήνα στον κόσμο.
«Αποδεικνύοντας μια γενετική σχέση μεταξύ των δυο ενηλίκων και των δύο παιδιών που τάφηκαν μαζί στον ίδιο τάφο, αποδείξαμε την παρουσία ενός κλασικού οικογενειακού πυρήνα σε ένα προϊστορικό πλαίσιο στην κεντρική Ευρώπη», εξηγεί ο αρχαιολόγος Βόλφγκανγκ Χάακ, του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και κύριος συντάκτης της μελέτης.
«Απ' όσο γνωρίζουμε πρόκειται για την αρχαιότερη μοριακή γενετική απόδειξη ενός πυρήνα οικογένειας», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποδεικνύει τη βασική οικογένεια (ο πατέρας, η μητέρα, τα παιδιά), «ένα παγκόσμιο μοντέλο ή την αρχαιότερη σύσταση των ανθρώπινων κοινοτήτων».
Τα νεκροταφεία που ανακαλύφθηκαν το 2005 σε περιοχή της Σαξονίας-Ανχαλτ της Γερμανίας ήταν επίσης ασυνήθιστα όσον αφορά τη μεγάλη φροντίδα που επιδείκνυαν στην περιποίηση των νεκρών, διευκρινίζουν οι ερευνητές. Η μελέτη τους δημοσιεύεται στα Χρονικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).
Τα λείψανα 13 ανθρώπων ανακαλύφθηκαν συνολικά, όλοι τους είχαν ταφεί ταυτόχρονα. Ωστόσο το πιο περίπλοκο ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι νεκροί είχαν τοποθετηθεί στον τάφο, ο οποίος έδειχνε τη σχέση που είχαν μεταξύ τους όσο ζούσαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου