Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Πτώση της αμερικανικής κυριαρχίας τα επόμενα 20 χρόνια

Άνοδο της Κίνας και της Ινδίας προβλέπει το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών
Ο κόσμος θα γίνει περισσότερο επικίνδυνος, τρόφιμα και νερό θα παρουσιάζουν ελλείψεις ενώ τα όπλα θα βρίσκονται σε αφθονία. Ταυτόχρονα, όμως, θ' αρχίσει να υποχωρεί η πολιτική και οικονομική κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτά προβλέπει μεταξύ άλλων το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών στη νέα του έκθεση "Παγκόσμιες Τάσεις 2025", μια έκθεση η οποία στηρίζεται σε έρευνα που έγινε διεθνώς από Αμερικανούς αναλυτές του τομέα των Πληροφοριών, με τη συμμετοχή ειδικών και την ανάλυση των τάσεων που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο.


Ο ρόλος της Wall Street

Η συγκεκριμένη έκθεση συντάσσεται κάθε πέντε χρόνια και φέτος, ο χρόνος της δημοσίευσής της επιλέχθηκε λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην ειδική αναφορά που γίνεται στην οικονομία, επισημαίνει ότι η παρούσα οικονομική κρίση στη Wall Street σηματοδοτεί την έναρξη μιας ανακατάταξης στην παγκόσμια οικονομία. Το δολάριο ως το πιο ισχυρό νόμισμα προβλέπεται ότι θα αποδυναμωθεί, και μάλιστα, σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξει "πρώτο μεταξύ ίσων".

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις πρωτοβουλίες των ηγετών. "Τα επόμενα 20 χρόνια της μετάβασης σε ένα νέο σύστημα εμπεριέχουν πολλούς κινδύνους", αναφέρεται. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ο πιο σημαντικός παίκτης αλλά η κυριαρχία τους θα περιοριστεί". Η Κίνα και η Ινδία είναι πιθανό να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την επιρροή τους και να τεθούν μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κορυφή ενός κόσμου που πλέον θα χαρακτηρίζεται από περισσότερους από έναν πόλους. Το ενδεχόμενο να συμβεί το ίδιο με τη Ρωσία είναι λιγότερο βέβαιο, όμως το Ιράν, η Τουρκία και η Ινδονησία, θα ισχυροποιηθούν περισσότερο.

Ωστόσο, ένας κόσμος με περισσότερα κέντρα εξουσίας από ένα ή δύο θα λιγότερο σταθερός, επισημαίνεται στην έκθεση. "Το διεθνές σύστημα, όπως οικοδομήθηκε μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, θα είναι αγνώριστο το 2025, κι αυτό εξαιτίας της ανόδου των αναπτυσσόμενων δυνάμεων, της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και της- ιστορικής σημασίας- μεταφοράς του πλούτου από τη Δύση στην Ανατολή".

Όσον αφορά το κλίμα, οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα γίνουν εντονότερα αισθητές ενώ ως το 2025 πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί και η απομάκρυνση από το πετρέλαιο σε ένα άλλο ενεργειακό σύστημα. Η ηλιακή και αιολική ενέργεια προσφέρονται προς αξιοποίηση για να γίνει η μετάβαση αυτή γρήγορα και με χαμηλό κόστος, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου