Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Ο πρώτος προσωπικός υπερυπολογιστής

Εχει 250 φορές μεγαλύτερη ισχύ και αποδοτικότητα από τα συμβατικά ΡC που κυκλοφορούν στην αγορά
Η αμερικανική εταιρεία Νvidia, που είναι γνωστή κυρίως για την κατασκευή καρτών γραφικών σε υπολογιστές, παρουσίασε τον πρώτο υπερυπολογιστή προσωπικής χρήσης. Ως σήμερα οι υπερυπολογιστές είναι συστοιχίες εκατοντάδων ή και χιλιάδων υπολογιστών εγκατεστημένοι σε τεράστια δωμάτια. Το Τesla Ρersonal Supercomputer που παρουσίασε η Νvidia είναι στην ουσία ένα super ΡC που βασίζει τη λειτουργία του στην παράλληλη επεξεργασία μέσω πυρήνων που, υπό κανονικές συνθήκες, προορίζονται για τη ρύθμιση των γραφικών (αρχιτεκτονική Cuda).

Τα συστήματα Τesla τρέχουν σε περιβάλλον Windows ΧΡ ή Red Ηat ή Suse Linux, κάθε επεξεργαστής διαθέτει 240 πυρήνες και αποδίδει 1 teraflop (ένα τρισεκατομμύριο υπολογισμούς/δευτ.). Το ΡC που παρουσίασε η εταιρεία διέθετε τέσσερις επεξεργαστές, ένα πανίσχυρο μηχάνημα με 960 πυρήνες και απόδοση 4 teraflops! Σύμφωνα με τη Νvidia, ο συγκεκριμένος υπερυπολογιστής αποδίδει 250 φορές περισσότερο από ένα συμβατικό ΡC.

Οι εφαρμογές των νέων προσωπικών υπερυπολογιστών είναι φυσικά ανεξάντλητες. Θα μπορεί ένας γιατρός, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή να κάνει ταχύτερα την επεξεργασία και ανάλυση εξετάσεων (σαρώσεις ή τομογραφίες σώματος, εγκεφάλου κτλ.) και έτσι μέσα σε λίγες ώρες να έχει τη δυνατότητα να κάνει διαγνώσεις, οι οποίες σήμερα χρειάζονται μερικές ημέρες για να πραγματοποιηθούν (π.χ. στο αν κάποιος έχει όγκο).
Επιπλέον θα μπορούν με τη χρήση αυτών των υπολογιστών να πραγματοποιηθούν ευκολότερα μεγάλης κλίμακας προσομειώσεις για ιατρικούς ή άλλους λόγους οι οποίες σήμερα μπορούν να γίνουν μόνο στους μεγάλους υπερυπολογιστές, ο αριθμός των οποίων είναι περιορισμένος και συγκεντρωμένος στις αναπτυγμένες χώρες.

Η εταιρεία έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με κορυφαίους κατασκευαστές της βιομηχανίας των ΡC για να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία της ώστε να ρίξουν σύντομα στην αγορά τους νέους υπερυπολογιστές προσωπικής χρήσης. Σε πρώτη φάση τα super ΡC θα κοστίζουν από 6.000 ως 15.000 ευρώ ανάλογα με τον εξοπλισμό τους.

«Ο,τι κάνει ένας χρήστης με το ΡC του μπορεί να το κάνει και με αυτά, μόνο που θα το κάνει πολύ ταχύτερα. Αν κάποιος γιατρός τρέχει ένα πείραμα στον υπολογιστή του και χρειάζεται μία εβδομάδα για να πάρει αποτελέσματα, θα μπορεί να κάνει το πολύ 52 πειράματα τον χρόνο. Αν τα αποτελέσματα ενός πειράματος βγαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά, ο γιατρός μπορεί να κάνει άμεσα επαναλήψεις, επιβεβαιώσεις και επανασχεδιασμό των πειραμάτων με αποτέλεσμα να προχωρήσει η έρευνά του ταχύτατα» αναφέρει ο Ντέιβιντ Κερκ, στέλεχος της Νvidia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου