Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

ΩΜΗ ΒΙΑ ΑΠΟ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Το μένος των ΜΑΤ κατά των φοιτητών που αντιδρούν στην αναγνώριση των κολεγίων, αλλά και στις κυβερνητικές επιλογές στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καταγγέλλουν διαδηλωτές και αυτόπτες μάρτυρες -περιγράφοντας σκηνές ωμής βίας- κατά τη διάρκεια του πανελλαδικού συλλητηρίου χθες το μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας.
Οι φοιτητές ισχυρίζονται πως χτυπήθηκαν άγρια από τα ΜΑΤ και ότι καθ' όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης και παρά τις προσπάθειές τους για την περιφρούρηση της κινητοποίησης δέχονταν απρόκλητες επιθέσεις από τους αστυνομικούς που διεμβόλιζαν την πορεία πυροδοτώντας την ένταση.
«Τον έδερναν επί 5 λεπτά»
Επικεντρώνουν, ωστόσο, σε μεμονωμένο περιστατικό:
«Κατευθυνόμασταν από την Πανεπιστημίου στο Πολυτεχνείο για τη συνεδρίαση του Συντονιστικού» εξηγεί ο Γιώργος Σταματονικολός από το Οικονονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Λίγο μετά τα Προπύλαια, τα ΜΑΤ τράβηξαν από το σώμα της πορείας έναν φοιτητή, τον ακινητοποίησαν με λαβές και άρχισαν να τον χτυπάνε. Ετρωγε ξύλο επί 5 λεπτά. Ηταν δύο διμοιρίες, η μία χτύπαγε, η άλλη κάλυπτε. Πλησιάσαμε σε αλυσίδα και με την ντουντούκα φωνάζαμε να τον αφήσουν. Μας κυνήγησαν και οπισθοχωρήσαμε. Εσπασαν την αλυσίδα μας και επιτέθηκαν σε ολόκληρο το μπλοκ των φοιτητών χωρίς διάκριση. Το παιδί δεν έκανε τίποτα, ήταν μάλιστα στραμμένος με την πλάτη στα ΜΑΤ όταν τον άρπαξαν. Μάθαμε ότι είναι στο νοσοκομείο».

Ο οικονομολόγος Μάρκος Μπασιούκας, καθηγητής δευτεροβάθμιας και έμπειρος συνδικαλιστής, βρισκόταν στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Χαρ. Τρικούπη, με συνάδελφό του παρακολουθώντας, παραδοσιακά όπως συνηθίζει, τη χθεσινή φοιτητική κινητοποίηση. Προσπάθησε μάλιστα να παρέμβει κατά τη σύλληψη του φοιτητή.

Δηλώνει «σοκαρισμένος». «Είδα ολόκληρη διμοιρία να τραβάει ένα παιδί από την πορεία, τον κατέβασαν στη Φειδίου, τον στρίμωξαν στο πεζοδρόμιο, τον έστησαν στον τοίχο όρθιο και τον χτυπούσαν. Ακουσα το παιδί να φωνάζει "αφήστε με να ανασάνω, πνίγομαι". Πλησίασα, έβγαλα την ταυτότητα και τους φώναζα να τον αφήσουν. Κινήθηκαν απειλητικά εναντίον μου: "Εσύ ποιος είσαι;". Αγανάκτησα. Τέτοια ωμή βία δεν έχω ξαναδεί».

Μέχρι αργά το βράδυ οι φοιτητές συνεδρίαζαν στο Πολυτεχνείο. Αποφάσισαν να κλιμακώσουν με νέο γύρο καταλήψεων στις σχολές και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου