Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Οι Δημοκρατικοί προτείνουν 7 δραστικές αλλαγές:

Οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν την ριζική πολιτική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος


Οι Δημοκρατικοί (www.dimokratikoi.gr) συμμετέχουν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου με κεντρική προγραμματική πρόταση την ριζική πολιτική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, με ρυθμίσεις που αποβλέπουν στην βελτίωση και ενδυνάμωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, στην κατάργηση των σημερινών ολιγαρχικών, οικογενειοκρατιών και αναξιοκρατικών δομών, στην ενίσχυση της άμεσης συμμετοχής των πολιτών στην διακυβέρνηση της χώρας και στην εγκαθίδρυση εγγυήσεων διαφάνειας και ελέγχου της εξουσίας.


Οι Δημοκρατικοί προτείνουν 7 δραστικές αλλαγές:


1. Ριζικό διαχωρισμό των εξουσιών, άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό για πενταετή θητεία, άπαξ ανανεώσιμη, ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υπουργού, έτσι ώστε να πάψουν οι υπουργοί να εξυπηρετούν πελατειακά αιτήματα προκειμένου να επανεκλεγούν.

2. Αυτοδιεύθυνση της δικαιοσύνης, με άμεση επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από το ίδιο το δικαστικό σώμα.

3. Αποκλειστική ενασχόληση της βουλής με το νομοθετικό έργο.

4. Κατάργηση όλων των προνομίων των βουλευτών, κατάργηση της ασυλίας για ποινικές υποθέσεις των βουλευτών.

5. Εφαρμογή μεικτού εκλογικού συστήματος, βάσει του οποίου θα εκλέγονται βουλευτές επικρατείας με απλή αναλογική και βουλευτές σε στενή εκλογική περιφέρεια, ούτως ώστε οι εκλογικές δαπάνες να ελαχιστοποιούνται. Επίσης όλα τα κόμματα που εκπροσωπούν συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών θα έχουν ίση –όχι αναλογική- και δωρεάν πρόσβαση στην πολιτική διαφήμιση, στα ΜΜΕ και στους εκλογικούς μηχανισμούς. Περιορισμός των βουλευτών σε 200, 100 με σταυρό, 100 με λίστα.

6. Ουσιαστικοποίηση του πόθεν έσχες για βουλευτές- υπουργούς (όπως και γενικότερα για όλους τους δημοσίους λειτουργούς), με παράλληλη εγκαθίδρυση κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Βουλή με αυτήν την αρμοδιότητα.

7. Θέσπιση λαϊκής πρωτοβουλίας για δημοψήφισμα, κατόπιν συλλογής συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών (πχ 3% του εκλογικού σώματος) -ταυτόχρονη δυνατότητα προκήρυξης δημοψηφίσματος από την Βουλή με απλή πλειοψηφία, από την κυβέρνηση και από τον Πρόεδρο. Τα δημοψηφίσματα, για λόγους οικονομίας, θα μπορούν να διεξάγονται την ημέρα των εκλογών (εθνικών ή ευρωκοινοβουλίου).

Το γραφείο τύπου: grafeio_typou@dimokratikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου