Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Κινδυνεύει η Αττική από τις πλημμύρες



Τον κώδωνα του κινδύνου για μεγάλες πλημμύρες στη Αττική κρούει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Πρόσφατες μελέτες του Τομέα Υδατικών Πόρων Υδραυλικών και Θαλάσσιων Έργων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών προειδοποιούν για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Η δραματική μείωση των δασικών εκτάσεων, από τις πυρκαγιές των δυο τελευταίων χρόνων, αλλά και η άναρχη και χωρίς πρόγραμμα αστικοποίηση του λεκανοπεδίου έχουν φτάσει στα όρια το μικροκλίμα της Αθήνας. Είναι εντυπωσιακό το ότι, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε από την καθηγήτρια Μ. Μιμίκου, μόνο το 18% επί του συνόλου της έκτασης της χώρας αποτελεί πλέον δασική έκταση, όταν στις αρχές 19ου αιώνα η δασική κάλυψη αποτελούσε περισσότερο από το 40%. Πόσο δε μάλλον στην Αττική, της οποίας οι χώροι πρασίνου και οι ορεινοί όγκοι μειώθηκαν δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές πλημμυροπαθείς περιοχές στην Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, δηλαδή η Αθήνα. Η αστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας τα τελευταία 50 χρόνια, δηλαδή η αύξηση των κατοικημένων, βιομηχανικών και εμπορικών περιοχών, αλλά και η μείωση των φυσικών πάρκων και του δικτύου ποταμών, το οποίο μπαζώθηκε για να μετατραπεί είτε σε δρόμους είτε σε κτίρια, είναι οι κυριότεροι παράγοντες για την πρόκληση πλημμυρών. Εξίσου σημαντικό παράγοντα αποτελεί και η κρατική αδιαφορία, καθώς τα αντιπλημμυρικά έργα είναι σχεδόν ανύπαρκτα, ενώ τα δίκτυα όμβριων υδάτων ανεπαρκή και πεπαλαιωμένα.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται το υδατικό διαμέρισμα της Αττικής με το πυκνό υδρογραφικό δίκτυό του και πάνω σε αυτό οι περιοχές υψηλού πλημμυρικού κινδύνου. Η Γλυφάδα, το Μενίδι, το Κορωπί, η Ελευσίνα το Περιστέρι, τα Μέγαρα, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι και Μαραθώνας είναι οι περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΜΠ η Αθήνα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου