Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Άμεσο έλεγχο στα νερά του Μαραθώνα ζητoύν οι επιστήμονες


Να αρχίσει άμεσα ο έλεγχος στα νερά της λίμνης του Μαραθώνα ζητούν επιστήμονες, φοβούμενοι σημαντική επιβάρυνση της ποιότητάς τους από τα τοξικά κατάλοιπα των πυρκαγιών. Επίσπευση των εργασιών των ανασχετικών φραγμάτων ζητά ο Δήμος Μαραθώνα, ενόψει των βροχών που μπορεί να αποβούν καταστροφικές.

Με τις πρώτες βροχές, τα αποποιήματα των 220.000 στρεμμάτων καμένων εκτάσεων θα καταλήξουν μέσα στη λίμνη του Μαραθώνα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες και ζητούν να ξεκινήσει άμεσα ο έλεγχος της ποιότητας των υδάτων. Έλεγχος πρέπει να γίνει και στις γεωτρήσεις που ποτίζουν τα κηπευτικά της περιοχής, τα νερά από τις οποίες είναι ήδη επιβαρημένα, καθώς έχει εντοπιστεί σε αυτά εξασθενές χρώμιο, βαρέα μέταλλα και νιτρικά και αναμένεται περαιτέρω επιβάρυνση.

Στο υπέδαφος των περιοχών που έχουν πληγεί υπάρχουν μεγάλες ποσότητες μαρμάρου και σχιστόλιθου, πέτρωμα που διευκολύνει τη μεγάλη απορροή των υδάτων κατά τις βροχοπτώσεις, ενώ οι περιοχές που κάηκαν πριν από δύο χρόνια έχουν απογυμνωθεί από τα δάση.

Φέτος, λοιπόν, που αναμένονται μικρής διάρκειας αλλά έντονες βροχοπτώσεις, θα υπάρξουν συγκεντρώσεις μεγάλων ποσοτήτων νερού και κατά συνέπεια μεγάλη απορροή. Το νερό θα ρέει επιφανειακά, ιδιαίτερα στους σχιστολιθικούς σχηματισμούς, με αποτέλεσμα έντονες διαβρώσεις και μεταφορά μεγάλης ποσότητας νερού και υλικών από τα καμένα στις χαμηλές περιοχές, όπου είναι έντονη η οικιστική ανάπτυξη και φυσικά, στη λίμνη του Μαραθώνα. Το ίδιο είχε συμβεί προ διετίας, μετά τις πυρκαγιές, και φέτος αναμένεται να παρουσιαστούν πιο έντονα.

Ο Μαραθώνας θα δεχτεί τριπλάσια ποσότητα υδάτων από προηγούμενες χρονιές, αφού θα φτάσουν εκεί νερά από καμένες εκτάσεις 220.000 στρεμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου