Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Γιάννης Μπακόπουλος σχολιάζει τις πρόωρες εκλογές

ΑΡΓΑ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΑΠΙΖΕΙ


Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ήταν ένας σταθμός στην πολιτική εξέλιξη του δικομματικού συστήματος. Η αρχικά ‘‘ανεξήγητη’’ αυτή εξέλιξη, που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ‘‘πολιτική αυτοκτονία’’ του ΚΚjunior, εξηγήθηκε απόλυτα όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η υπόδειξη του μεγάλου κεφάλαιου.

‘‘Με κάθε θυσία, κόψτε το λαιμό σας και δημιουργήστε μια στοιχειωδώς βιώσιμη κυβέρνηση. Οποιαδήποτε θυσία, προσώπων, κομμάτων, αρχών, προσχημάτων πρέπει να γίνει, αν αυτό απαιτεί η κοινωνική και πολιτική σταθερότητα. Τα επιβεβλημένα μέτρα λιτότητας θα φέρουν βίαιη σύγκρουση με τα λαϊκά στρώματα και χρειαζόμαστε κυβερνητικούς μηχανισμούς που να εγγυώνται την κατάπνιξη της λαϊκής αντίδρασης’’.

Και ο ΚΚjunior, με χαρακτηριστική υποτακτικότητα και ταχύτατη προθυμία, έσπευσε να υπακούσει. Με αυτόν τον απλό τρόπο λύθηκε και η απορία, όσων ακόμα την είχαν, για το ‘‘ποιος κυβερνάει τελικά αυτόν τον τόπο’’.
Μη γελιόμαστε. Αυτή είναι η ουσία των τελευταίων εξελίξεων. Όλα τα υπόλοιπα, φανφαρόνικες μεγαλόστομες δηλώσεις και αντιδηλώσεις, εξαγγελίες, μεσσιανικά μηνύματα, από όπου κι αν προέρχονται, είναι λεπτομέρειες χωρίς ουσία, φτιασίδια στο πολιτικό σκηνικό και προπέτασμα καπνού για να κρυφτεί όσο γίνεται η αλήθεια. Όλα τα κόμματα, όλοι οι πολιτικοί. από το ΛΑ.Ο.Σ. ως τους οικολόγους-πράσινους ξέρουν πολύ καλά αλλά και κρύβουν πολύ καλά αυτή την απλή πραγματικότητα.

Ετοιμαζόμαστε για πρωτοφανή σύγκρουση.
Έχει λοιπόν δημιουργηθεί μια νέα ποιότητα στις σχέσεις αστικής τάξης-λαού. Το δικομματικό σύστημα δεν εξυπηρετεί πια στην παλιά του μορφή. Πρέπει να μετασχηματιστεί για να προσαρμοστεί στην εξελισσόμενη κοινωνική πραγματικότητα. Το θέατρο των δυο μονομάχων, τόσο εξυπηρετικό στο παρελθόν, δεν προσφέρεται σήμερα. Η ανανέωση ίσως είναι κάποιος συνασπισμός κομμάτων και παρατάξεων, για να ξαναβρεθεί η αστική τάξη σε πλεονεκτική θέση απέναντι στο λαό. Ένα λαό που εξακολουθεί και σήμερα να είναι ακαθοδήγητος, ακέφαλος και επικίνδυνα μόνος και αβοήθητος. Κι αυτή η κατάσταση είναι η τελευταία τους ελπίδα.

Πως δρομολογήθηκε η νέα εξέλιξη; Φανερά, οι αιτίες είναι ακριβώς οι ίδιες που έκαναν αναπόφευκτη την εξέγερση του Δεκέμβρη. Και αυτές οι αιτίες δεν ξορκίζονται με εκλογικά κόλπα, ούτε με συμμαχίες περιστασιακές, χωρίς αρχές και βάθος. Οποιαδήποτε προσωρινή νίκη κι αν φέρουν οι νέοι ελιγμοί της αστικής τάξης, η ταξική σύγκρουση θα βαθαίνει και θα οξύνεται νομοτελειακά. Εκτός αν βρεθεί αστός μεσσίας, που θα εξαφανίσει τη διαφθορά, θα βρει τρόπο για ανάπτυξη της οικονομίας, θα διώξει την ανεργία και την ακρίβεια. Αυτό μπορεί να είναι προοπτική μόνο για όσους πιστεύουν στον Αη Βασίλη.
Το σύστημα σαπίζει κάθε μέρα και περισσότερο. Ας έχουμε ελπίδα. Ο λαός θα βρει το δρόμο του.

Γιάννης Μπακόπουλος
Μαθηματικός
Επιστημονικός συνεργάτης
Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών
ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
http://cag.dat.demokritos.gr/bakopoulos.php
yannisbakopoulos@yahoo.com
210 6549935
6945174475
Πρώην λαμόγιο με δελτίο παροχής υπηρεσιών και σημερινό δοβλέτι μια σύνταξη ΤΕΒΕ €643 (Και κάτι ψιλά! Ούτε καν 700!).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου