Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Σοκ από τις παραβιάσεις της ΔΕΗ στην Κοζάνη

Νέα στοιχεία σοκ ήρθαν στην επιφάνεια μετά τους ελέγχους που πραγματοποίησαν στο λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας – Κοζάνης οι ελεγκτές της ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν σωρεία παραβιάσεων στα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας και Μαυροπηγής της ΔΕΗ στην Κοζάνη με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.


Σύμφωνα με την έκθεση των επιθεωρητών, μετά τη δειγματοληψία διαπιστώθηκε εκτεταμένη διάχυση σκόνης και τέφρας αλλά και εγκαταλελειμμένα αδρανή υλικά.

Αν και η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι τηρεί την ισχύουσα νομοθεσία, οι επιθεωρητές ανακάλυψαν ότι δεν λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό της εκπομπής σκόνης που προέρχεται από τη μεγάλη συχνότητα διέλευσης φορτηγών .

Εκτός αυτού, διαπιστώθηκε εκτεταμένη διαφυγή τέφρας από τους ταινιόδρομους των αδρανών κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους με αποτέλεσμα να διαχέεται νέφος σκόνης λόγω των ανέμων.

Αναφορικά με τη διαχείριση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων επισημαίνεται ότι η ΔΕΗ δεν έχει προσκομίσει ακόμα στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση των 2/3 των αποβλήτων.

Επιπλέον, οι επιθεωρητές της υπηρεσίας Περιβάλλοντος κατέγραψαν την ύπαρξη άχρηστων ιμάντων ταινιοδρόμων και ρύπανση από πετρελαιοειδή ακόμα και στο ρεύμα που περνά από την Πτολεμαΐδα και καταλήγει στη Βεγορίτιδα.

Εικάζεται ότι η ρύπανση οφείλεται στην καταστροφική διαρροή πετρελαίου που διαπιστώθηκε στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγ. Δημητρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 200 τόνοι πετρελαίου διέρρευσαν από τη δεξαμενή που χρησιμοποιεί ο συγκεκριμένος Ατμοηλεκτρικός Σταθμός.

Από την πλευρά του, ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, πιέζει για την άμεση λήψη μέτρων ώστε να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές ζημιές στην περιοχή και επισημαίνει ότι μπορεί να αποδείξει με στοιχεία το τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι.

ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου