Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Πρώτη η Ελλάδα για την «Ώρα της Γης»

Στην πρώτη θέση σε αριθμό συμμετοχών στην παγκόσμια «Ωρα της Γης» (Earth Hour) έρχεται η Ελλάδα. Μέχρι χθες το μεσημέρι, στην επίσημη ιστοσελίδα, ο αριθμός είχε αγγίξει τις 18.000.

Στην παγκόσμια δράση για την κλιματική αλλαγή, που καλεί τον καθένα να συμμετάσχει σβήνοντας τα φώτα από τις 8.30 μ.μ. έως τις 9.30 μ.μ. το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 270 δήμοι και κοινότητες, 312 επιχειρήσεις, 151 σχολεία, 57 φορείς, σύλλογοι, όμιλοι, σχολεία, φροντιστήρια, κ.ά.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κάλεσε τους πάντες, ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνικότητας, να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

Συμμετοχές πολιτών

Το ενθαρρυντικό είναι ότι τον εντυπωσιακό αριθμό που φέρνει την Ελλάδα μπροστά τόσο από τον δεύτερο Καναδά όσο και από την τρίτη Αυστραλία, η οποία είναι και ο εμπνευστής της δράσης, συμπληρώνουν οι συμμετοχές πολιτών.

Χαρακτηριστικό του εύρους της συμμετοχής είναι ότι ένας ιερέας από την Εύβοια, ο πατέρας Γεώργιος Νάνος, εφημέριος στον Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου στον Οξύλιθο Ευβοίας, προθυμοποιήθηκε να διαδώσει το μήνυμα οικολογικής ευαισθησίας, αφιερώνοντας δύο κηρύγματα στο εκκλησίασμα, μιλώντας για το θέμα στα παιδιά του Κατηχητικού και αναρτώντας αφίσες στην ενορία, όπως εξηγεί εντυπωσιασμένος στην «Κ» ο κ. Γιώργος Βελλίδης, από τη WWF Ελλάς, η οποία διοργανώνει την εκστρατεία, χορηγοί επικοινωνίας της οποίας είναι ο ΣΚΑΪ και η «Καθημερινή».

Πέραν της αθρόας συμμετοχής των απλών πολιτών, «είναι ενθαρρυντικό ότι οι αρμόδιοι φορείς ευαισθητοποιούνται», προσθέτει ο κ. Βελλίδης. Η τωρινή περίσταση αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοθεί έμπρακτη συνέχεια, δεδομένου ότι ο αριθμός των 270 δήμων και κοινοτήτων αποτελεί καλή «μαγιά».

«Στα δύο χρόνια που “τρέχει” η εκστρατεία της WWF για την κλιματική αλλαγή, διαπιστώνουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν ορισμένα θεμελιώδη ζητήματα. Το ζητούμενο είναι να τα εφαρμόσουν, κιόλας», καταλήγει ο κ. Βελλίδης.

Την έγκρισή του για τη συσκότιση των μνημείων του Παρθενώνα, του Μνημείου Φιλοπάππου, του Ιερού του Ποσειδώνα στο Σούνιο και του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η Ωρα της Γης» έδωσε προχθές το βράδυ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ετσι, από τις 8.30 έως και τις 9.30 μ.μ. θα κλείσουν τα φώτα και στα κορυφαία μνημεία της χώρας με τη συμφωνία των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.

Συσκοτισμός μνημείων

Το ΚΑΣ είδε θετικά την πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ, της WWF και της «Καθημερινής», επικρότησε την πρωτοβουλία για την ελληνική συμμετοχή στη διεθνή διοργάνωση και πρότεινε και τη συσκότιση της Νότιας Κλιτύος, του Διονυσιακού Θεάτρου, του Ναού του Ηφαίστου, ενώ στο Σούνιο εκτός από το ναό θα σβήσουν οι προβολείς και στο φρούριο.

Στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση και για την περσινή συσκότιση σε μνημεία άλλων χωρών όπως το Κολοσσαίο, την Οπερα του Σίδνεϊ κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου