Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Δικηγόροι: «Όχι» στην ποινικοποίηση της κουκούλας

Την αντίθεσή της στις διατάξεις που ποινικοποιούν την χρήση κουκούλας κατά την τέλεση αδικημάτων και τη περιύβριση Αρχής, εξέφρασε η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, στη διάρκεια έκτακτης σύγκλησης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Την άποψη ότι η νομοθεσία στην Ελλάδα είναι επαρκής και ότι δεν χρειάζονται επιπλέον νόμοι εξέφρασε ο πρόεδρος της ολομέλειας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μ.Λαμτζίδης, σε δηλώσεις του πριν από την εκδήλωση εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι από τους 63 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας συμμετείχαν οι 38. Εξέφρασε και αυτός την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο θέσπισης νέων νόμων και επισήμανε ότι «κανένα κοινωνικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με ένταση της καταστολής, ή με ανατροφοδότηση της έντασης».

Ο ομότιμος καθηγητής ποινικού δικαίου του ΑΠΘ Ιωάννης Μανωλεδάκης είπε από το 1951 που άρχισε να ισχύει ο κώδικας ποινικής δικονομίας μέχρι σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις έγινε καταχρηστική εφαρμογή του αδικήματος της περιύβρισης αρχής, κυρίως με παραπομπές δικηγόρων σε δίκες. Χαρακτήρισε επαρκές το ισχύον νομικό καθεστώς για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας πους σημειώνονται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα, ενώ ζήτησε από τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων της χώρας να αντιδράσουν στη θεσμική κρίση που, όπως είπε, διέρχεται η χώρα.

Την αντίθεσή του στη θεσμοθέτηση χρήσης της κουκούλας ως ιδιαίτερα επιβαρυντικής περίπτωσης και στην αυτεπάγγελτη δίωξη για περιύβριση αρχής, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων Χριστόφορος Αργυρόπουλος. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ολομέλεια προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η αυστηροποίηση των ποινών εξυπηρετεί επικοινωνιακούς λόγους και μόνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου