Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Τι λένε οι "Δημοκρατικοί" για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών


Σχετικά με τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ανακοινώνουν τα ακόλουθα:


1.Η ιστορικά πρωτοφανής αποχή του μισού εκλογικού σώματος αποτελεί πρωτίστως αποτέλεσμα της αποστροφής του ελληνικού λαού προς τον τρόπο λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και τον εκφυλισμό του δημοκρατικού καθεστώτος. Ασφαλώς δεν είναι άσχετη η αποχή με την ανακοίνωση της οργάνωσης Διεθνούς Διαφάνειας -με ημερομηνία 3 Ιουνίου-, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα καταλαμβάνει την δεύτερη θέση στην Ευρώπη σε ποσοστό διαφθοράς στην Ευρώπη ,και παγκοσμίως ισοβαθμεί με την Μογγολία και την Ινδονησία.


Επίσης, η πλήρης αποτυχία των δύο μεγάλων κομμάτων να επιλύσουν τα μεγάλα και μικρά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας ή έστω και να διαχειρισθούν στοιχειωδώς την καθημερινότητα των πολιτών, τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα, η καταφανής αναξιοκρατία που κυριαρχεί στην επιλογή του πολιτικού προσωπικού, η χλιδή των κυβερνώντων σε σύγκριση με την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, καθώς και τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και δημόσιας τάξης έχουν πλήξει σοβαρά το κοινωνικό συμβόλαιο επί του οποίου εδράζεται η Δημοκρατία μας.


2.Τίθεται ως εκ τούτου μείζον ζήτημα κοινωνικής νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος στην συνείδηση του εκλογικού σώματος.


3. Με βάση τον αριθμό των ψήφων, όχι μόνον η κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση συνετρίβησαν, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Τεράστιο μέρος των οπαδών τους εγκατέλειψαν τα δύο κόμματα εξουσίας, η πλειοψηφία των οποίων είναι πλέον πλασματική και εξάγεται από τον αριθμό των ψηφισάντων και όχι εκ των εχόντων το δικαίωμα ψήφου.


4. Αντίστοιχες παρατηρήσεις ισχύουν όμως και για τα μικρότερα κόμματα. Οι δυσαρεστημένοι δεν στράφηκαν προς τα μικρότερα κόμματα, προφανώς διότι και αυτά αποτελούν μέρος του σημερινού φθαρμένου συστήματος. Οι δημοσκοπικές επιτυχίες του Συνασπισμού δεν επαληθεύθηκαν στην πράξη. Το ίδιο συνέβη με τους Οικολόγους Πράσινους, τους οποίους σοβαρές δημοσκοπήσεις ενεφάνιζαν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες ως το τρίτο κόμμα, ενώ η προεκλογική τους παρουσία και τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι πρόκειται για ένα κόμμα της άκρας αριστεράς, στα όρια του εκλογικού μέτρου, που επιχειρεί να υποκαταστήσει τον Συνασπισμό. Αυτή η εικόνα ενισχύει την πεποίθηση ότι η τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν εκφράζεται από το υπάρχον πολιτικό σκηνικό.


5.Η εκλογική άνοδος των κομμάτων της λαϊκιστικής και δημαγωγικής δεξιάς φανερώνει το κενό ενός σύγχρονου, σοβαρού και υπεύθυνου πατριωτικού και δημοκρατικού κόμματος του κέντρου, αντισταθμιστικού των άκρων και ικανού να αρθρώσει υπεύθυνη πρόταση διακυβέρνησης που θα βγάζει τον τόπο από τα αλλεπάλληλα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει, με ευθύνη των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων.


6.Από τα εκλογικά αποτελέσματα προκύπτει ξεκάθαρα η ανάγκη μίας ριζικής πολιτικής μεταρρύθμισης, που θα εξαλείψει την κληρονομική ολιγαρχική δομή του σημερινού χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος, θα εξυγιάνει τους θεσμούς και θα επαναφέρει τον πολίτη στο κέντρο της πολιτικής διαδικασίας.


7. Προκύπτει επίσης η ανάγκη συγκρότησης υπεύθυνου εναλλακτικού πόλου διακυβέρνησης της χώρας. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούν άμεσα οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ, ως νέο και άφθαρτο πολιτικό σχήμα, προσκαλώντας ενεργούς πολίτες, προσωπικότητες και ομάδες, που θα συμφωνήσουν σε μία κοινή κεντρώα, δημοκρατική, κοινωνική και πατριωτική βάση, να κατέλθουν από κοινού στις επόμενες εθνικές εκλογές.


Το γραφείο τύπου: grafeio_typou@dimokratikoi.gr

www.dimokratikoi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου