Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Τι προτείνουν οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης


Το πρόβλημα της άφιξης όλο και μεγαλύτερων αριθμών μεταναστών στην Ελλάδα, αντιμετωπίζεται από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις με εξαιρετικά ανεύθυνο τρόπο. Κυριαρχεί είτε η γνωστή ακροδεξιά ρητορική της ξενοφοβίας είτε η επίσης γνωστή ακροαριστερή ρητορική της υποκριτικής συμπαράστασης και συναδέλφωσης με τους μετανάστες. Μεταξύ των δύο αυτών εξίσου ιδεοληπτικών θέσεων, υπάρχει όμως ο δρόμος της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας.


Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ (www.dimokratikoi.gr) προτείνουν ένα πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος, το οποίο:

α. θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, την δημόσια τάξη και την προστασία του ελληνικού πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα,

β. θα προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των δυστυχισμένων παράνομων μεταναστών, που στην ουσία είναι τα θύματα της παγκόσμιας κρίσης και της πολιτικής των δικτατορικών καθεστώτων από τα οποία προέρχονται.


Τα ενδεδειγμένα μέτρα λοιπόν για την εισερχόμενη νόμιμη μετανάστευση από εδώ και πέρα είναι τα ακόλουθα:

α. Προσδιορισμός κατ' έτος του αριθμού νομίμων μεταναστών που μπορεί να υποδέχεται η χώρα μας (πχ 15.000 άτομα).

β. Προσδιορισμός κριτηρίων αποδοχής αυτών των μεταναστών (χώρα προέλευσης, ηλικία, εκπαίδευση, ειδίκευση, ποινικό μητρώο).

γ. Προϋποθέσεις παραμονής (πχ εκμάθηση ελληνικής γλώσσας και ελληνικού Συντάγματος).

δ. Χορήγηση άδειας παραμονής ορισμένου χρονικού διαστήματος(πχ ετήσια) και ανανέωσή της υπό προϋποθέσεις (λευκό ποινικό μητρώο, εξασφάλιση απασχόλησης).


Για την παράνομη μετανάστευση προτείνονται:

α. Δημιουργία συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής με μεικτή αστυνομική-στρατιωτική σύνθεση, με επικεφαλής τους τοπικούς εισαγγελείς ή διορισμένους επί τούτω δικαστικούς λειτουργούς και συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

β. Άμεση απέλαση όλων των παράνομων μεταναστών που έχουν εμπλακεί σε ποινικές υποθέσεις.

γ. Σταδιακή επαναπροώθηση ή προώθηση σε χώρες με μεγαλύτερη χωρητικότητα των λαθρομεταναστών, με την συνεργασία των διεθνών οργανισμών και των οργανώσεων προσφύγων. Στόχος η συνολική αποχώρηση από την Ελλάδα όλων των παράνομων μεταναστών σε μία τριετία.

δ. Διαμονή των παράνομων μεταναστών, μέχρι την αποχώρησή τους, σε χώρους με στοιχειώδη υγιεινή, διατροφή και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.


Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ πιστεύουν ότι, όπως όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα της κοινωνίας μας, έτσι και αυτό της παράνομης μετανάστευσης, που είναι πιθανό να προκαλέσει συνθήκες χάους στην ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια, είναι αδύνατον να αντιμετωπισθεί από τα υπάρχοντα κόμματα και το σημερινό στελεχιακό δυναμικό τους. Απαιτείται πρωτίστως ριζική αλλαγή προσώπων, νοοτροπίας, αξιών και ήθους, προκειμένου να υπάρξει ρεαλιστική και βιώσιμη λύση, αντί για ολιγόωρες σπασμωδικές επιχειρήσεις χάριν ψηφοθηρικού εντυπωσιασμού.

Το γραφείο τύπου: grafeio_typou@dimokratikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου