Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Απαγωγή αφεντικών για καλύτερες αποζημιώσεις... Αυτή λέτε να είναι η λύση;

Ο Βρετανός Ντέρεκ Σέργουιν, επικεφαλής της Scapa Ευρώπης, ανάμεσα στους εργαζόμενους που έχουν καταλάβει το εργοστάσιο

Διπλάσια αποζημίωση από αυτή που είχε αρχικά ανακοινωθεί κατάφεραν να αποσπάσουν οι εργαζόμενοι της γαλλικής θυγατρικής του ομίλου Scapa, οι οποίοι κράτησαν επί 24 ώρες «ομήρους» τέσσερα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας.

Η «απαγωγή αφεντικών» βρίσκει απήχηση σχεδόν στους μισούς Γάλλους...

Ο ραδιοφωνικός σταθμός France Info μετέδωσε την Πέμπτη ότι οι 68 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της εταιρείας που βρίσκεται στη γαλλική πόλη Μπελγκάρντ θα πάρουν τελικά 1,7 εκατομμύριο ευρώ σε αποζημιώσεις από τον όμιλο Scapa μετά την «απαγωγή» των διευθυντικών στελεχών που είχαν μεταβεί επί τόπου για να διαπραγματευτούν το κλείσιμο του εργοστασίου. Η Scapa κατασκευάζει αυτοκόλλητες ταινίες για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή Κριστόφ Μπουρζέ, «όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους που δεν είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν, αυτή είναι η μόνη λύση. Η στρατηγική αυτή αποδίδει, αλλά πρέπει να ξέρεις πότε να σταματήσεις».
Η αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών, τα οποία έφτασαν τα τέσσερα μέσα σε ένα μόλις μήνα, αποτελεί πονοκέφαλο για τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μόλις μία ημέρα πριν από το τελευταίο κρούσμα είχε προειδοποιήσει: «Τι τακτική είναι αυτή; Έχουμε νόμους σ' αυτή τη χώρα. Δεν πρόκειται να ανεχθώ τέτοια πράγματα».

Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο έπεσε στο κενό, ενώ τα συνδικάτα και η αριστερή αντιπολίτευση χαρακτηρίζουν «κατανοητή» αυτή την αντίδραση, η οποία πηγάζει από την απελπισία των εργαζομένων που έρχονται αντιμέτωποι με την απόλυση σε μια εποχή ακραίας ύφεσης και αυξανόμενης ανεργίας.
Η διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αντικατοπτρίζει και το διχασμό της κοινής γνώμης, η οποία σε ποσοστό 45% κρίνει αποδεκτή την πρακτική αυτή.

Μάλιστα, ένας μάνατζερ που είχε πέσει θύμα παρόμοιας «ομηρείας» το 2002, δήλωσε στον σταθμό France Info ότι θεωρεί την τακτική αυτή «αναγκαίο κακό».
«Βγήκαμε από το αδιέξοδο και γλιτώσαμε μέρες διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο μάνατζερ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου