Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Μεγάλος Αδελφός με κάμερες και τράπεζα DΝΑ


Πράσινο φως για τη δημιουργία αρχείου γενετικού υλικού (τράπεζα DΝΑ) από την ΕΛ.ΑΣ. άναψε χθες η κυβέρνηση, ενώ επιχειρεί να αντιμετωπίσει την έξαρση της εγκληματικότητας και της ακραίας βίας, στήνοντας σκηνικό Ολυμπιακών Αγώνων στον τομέα της ασφάλειας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε χθες την εκτεταμένη χρήση των καμερών στην πρωτεύουσα, περιορίζοντας παράλληλα τον ρόλο των εισαγγελικών αρχών, ενώ αποφάσισε την πρόσληψη 6.000 αστυνομικών και συνοριοφυλάκων για την ενίσχυση της αστυνόμευσης. Με τις κινήσεις αυτές, στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν ότι θα ανατρέψουν το έντονο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στην κοινή γνώμη και προκαλεί βαθιές πληγές στην εικόνα της Ν.Δ., αποσυσπειρώνοντας μάλιστα τους συντηρητικούς ψηφοφόρους.


Από την πλευρά του πάντως, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου καταλόγισε στην κυβέρνηση προσπάθεια να χρησιμοποιήσει τα προβλήματα ανασφάλειας για να θίξει τα δικαιώματα των πολιτών. Οι χθεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης έρχονται να συμπληρώσουν τα πρόσφατα μέτρα που ανέλαβε να προωθήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης (με την ποινικοποίηση της κουκούλας κ.ά.), γι΄ αυτόν τον λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συμμετείχε και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικ. Δένδιας. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι στη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος απέφυγε μια δυναμική παρουσία, παραχωρώντας το πεδίο στον αναπληρωτή υπουργό κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος- όπως τόνιζαν κυβερνητικοί παράγοντες- αναλαμβάνει την ευθύνη για την προώθηση των μέτρων, καθώς και για την αποτελεσματικότητά τους.

Αίτημα της Σκότλαντ Γιαρντ
Για την τράπεζα DΝΑ, που αποτελούσε βασική εισήγηση και των αξιωματικών της Σκότλαντ Γιαρντ οι οποίοι συνδράμουν το έργο της ΕΛ.ΑΣ., το ΚΥΣΕΑ άνοιξε τον δρόμο για να ετοιμαστεί το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ για τις κάμερες μπαίνει ουσιαστικά σε άμεση εφαρμογή η λειτουργία του συστήματος C4Ι που χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το υλικό από τις κάμερες αυτές- είναι συνολικά 270 και θα «παρακολουθούν» κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας- θα αποτελεί στο εξής βασικό ενοχοποιητικό υλικό στην περίπτωση επεισοδίων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, για τις νομοθετικές αλλαγές που απαιτούνται το αρμόδιο υπουργείο θα συνεργαστεί με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Οι αλλαγές που προωθούνται, ωστόσο, ουσιαστικά θα περιορίζουν τον ρόλο των εισαγγελικών αρχών, οι οποίες θα δίνουν τυπικές εγκρίσεις για την ενεργοποίηση των καμερών και την αρχειοθέτηση του υλικού που θα συλλέγεται- ενώ μέχρι σήμερα ο εισαγγελέας παρίσταται και έχει κυρίαρχο ρόλο στο συντονιστικό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., από το οποίο ενεργοποιούνται οι κάμερες.
Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ακόμη την αγορά 2.000 περιπολικών, καθώς και την ενίσχυση των ένστολων ομάδων αστυνόμευσης και ταχείας επέμβασης στο κέντρο της Αθήνας. Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ευάγγ. Αντώναρο, στόχος των νέων μέτρων είναι «να βελτιωθεί η απόδοση και η αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ., η οποία έχει ρόλο σε μια κοινωνία που αλλάζει συνεχώς και όχι η “στρατιωτικοποίηση” της Αστυνομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου