Με κάτι που μοιάζει με ευρωπαϊκό... "ντου από παντού" είναι αντιμέτωπες οι ελευθερίες στο internet τις τελευταίες μέρες.
Αν όχι επίκεντρο, πάντως σίγουρα χώρα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι η Σουηδία, πατρίδα του Pirate Bay, η δικαστική απόφαση για το οποίο αναμένεται στις 17 Απρίλη [κλικ] (παρ' όλες τις πρωταπριλιάτικες φήμες που κατέκλυσαν τα sites τεχνολογικού ενδιαφέροντος περί δήθεν εξαγοράς του από την Warner [κλικ]).
Στη Σουηδία λοιπόν την πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου "αντιπειρατικού" νόμου, η κίνηση στο internet έπεσε κατά 30% [κλικ]. Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι ISPs υποχρεούνται να παραδίδουν στις "έχουσες έννομο συμφέρον" εταιρείες, τα ονόματα χρηστών που κατεβάζουν με file-sharing. To Swedish Pirate Party, το οποίο στοχεύει στη μεταρρύθμιση των νόμων που αφορούν το copyright, την πειρατεία και τα patents [κλικ], απάντησε στο νέο νόμο, καλώντας τους χρήστες να "ξεκλειδώσουν" τα ασύρματα δίκτυά τους, με σκοπό τον σχηματισμό μεγαλύτερων ελεύθερων δικτύων, που θα δυσχεραίνουν τον εντοπισμό των χρηστών file-sharing.
Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, ετοιμάζει δρακόντια νομοθεσία, που θα της επιτρέπει να κλείνει οποιαδήποτε σελίδα κρίνει ότι περιέχει παράνομο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου περιεχομένου σε sites όπως για παράδειγμα το Facebook, το Youtube και το Wikipedia. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του γερουσιαστή Gianpiero D'Alia που συμμετείχε στη σύνταξη της νομοθεσίας: "Το Facebook είναι ένας χυδαίος ιστοχώρος. Επιτρέπει groups βιαστών και μαφιόζων. Αν ο ιδιοκτήτης του δεν ξεφορτωθεί αυτό το περιεχόμενο, τότε το site πρέπει να κλείσει." [κλικ]. Οι Ιταλοί bloggers έχουν ξεκινήσει εκστρατεία εναντίον της νομοθεσίας [κλικ].
Σημειωτέον ότι το 2007 η ιταλική κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να περάσει νόμο που θα υποχρέωνε τα blogs να δηλώνουν υπεύθυνο κατά νόμο [κλικ]. Μετά από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο νόμος τελικά εγκαταλείφθηκε. Σας θυμίζει κάτι;
Από το: Και Νουδού και Light
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου