Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Βοτανικός Κήπος Κρουσσών:Παγκόσμια επιβράβευση...εγχώρια αδιαφορία!!!

Επιτέλους, ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων Κιλκίς είναι Ευρωπαϊκός!

Η άνοιξη είναι η εποχή για μια επίσκεψη στο Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων! Μοναδικός στη σύλληψή του. Εργάζεται αποκλειστικά για τη διατήρηση των Ελληνικών και Βαλκανικών φυτών, μελετάει την αξιοποίησή τους σε ποικίλες εφαρμογές (φαρμακολογία, κοσμητολογία, διατροφή, αρχιτεκτονική τοπίου, …). Αποτελεί τράπεζα γενετικού υλικού και επιστημονικών γνώσεων. Αποτελέσει μοχλό για την αειφορική ανάπτυξη της χώρας μας. Είναι άριστο πεδίο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών και σπουδαστών, τόπος αναψυχής, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης χιλιάδων επισκεπτών.

Ο Κήπος είναι παγκοσμίως γνωστός και οι ειδικοί τον θεωρούν παράδειγμα καλής πρακτικής. Τον επισκέφτηκαν, τον μελέτησαν, τον θαύμασαν, τον φωτογράφησαν, τον ανέδειξαν με δημοσιεύσεις τους σε σημαντικά κείμενα και βιβλία και ενέταξαν την ερευνήτρια που τον συνέλαβε και τον δημιούργησε στις επιτελικές ομάδες των διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τη διατήρηση της φυτικής βιοποικιλότητας. Της εμπιστεύτηκαν μάλιστα το διεθνές συνέδριο EUROGARD VI, να το διοργανώσει στη χώρα μας το 2012!

Και το κράτος μας τι κάνει για τον Κήπο; Τίποτε! Με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε, πριν 10 χρόνια, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) με την ΕΕ, θα έπρεπε σήμερα ο Κήπος να λειτουργεί και να αναπτύσσεται με κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και οργανόγραμμα, επαρκές προσωπικό και πόρους. Όμως όχι, όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί με χρήματα που εξασφαλίζονται από προγράμματα! Και τώρα ο Κήπος έμεινε μόνο με τον φύλακά του. Για του λόγου μου το αληθές, επισκεφτείτε τον!

Όλα κινδυνεύουν να καταστραφούν με ευθύνη του ΕΘΙΑΓΕ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είναι κρίμα! Ειδικά αν σκεφτούμε ότι οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές του νομού υποσχέθηκαν να υποστηρίξουν το έργο, ο σημερινός Υφυπουργός μάλιστα θα έλυνε το πρόβλημα πέρυσι «εντός των ημερών».

Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τον Κήπο. Ας τον στηρίξουμε εμείς. Καταγγέλλοντας την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ό,τι δεν καταφέρνουμε ως Έλληνες πολίτες μπορούμε να το καταφέρουμε ως Ευρωπαίοι.


Του Ανδρέα Οικονόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου