Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

ΕΠΤΑ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑ ΠΙΟ ΡΥΠΟΓΟΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗ ΔΕΗ

Οι 10 μεγαλύτεροι ρυπαντές διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα για το 2008

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία[1] που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΔΕΗ συνεχίζει να ρυπαίνει πολύ περισσότερο από όσο δικαιούται[2] σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπανσης (ΕΣΚΔΕ) για την περίοδο 2008 – 2012. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος ρυπαντής της Ελλάδας, θα πρέπει να δαπανά ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια (έως το 2012) και δισεκατομμύρια (από το 2013) για αγορά δικαιωμάτων ρύπανσης.

Ειδικότερα για το 2008, η ΔΕΗ εξέπεμψε συνολικά περί τα 52 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ξεπερνώντας κατά σχεδόν 18% τα συνολικά δικαιώματα ρύπανσης που της αναλογούν βάσει του Εθνικού Σχεδίου Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπανσης. Στον παρακάτω πίνακα συνοψίζονται οι δέκα πιο ρυπογόνες βιομηχανίες στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ. Επιπλέον, παρουσιάζονται οι ποσοστιαίες μεταβολές τόσο σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2007, όσο και με τα ετήσια δικαιώματα ρύπανσης της περιόδου 2008 – 2012.

‘Όποιος πραγματικά νοιάζεται για το μέλλον και την ευρωστία της ΔΕΗ, θα πρέπει να υποστηρίζει πολιτικές και μέτρα απόλυτης μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αντί να προωθεί το λιθάνθρακα, το λιγνίτη και νέους πετρελαϊκούς σταθμούς σε νησιά όπως η Ρόδος’, είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο της Επιχείρησης, η ΔΕΗ σχεδιάζει την κατασκευή μόλις 950MW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2014 (βάσει της νέας ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις ΑΠΕ, μέχρι το 2020 η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταστήσει επιπλέον περίπου 9.000 MW αιολικής ενέργειας). Αντίθετα, για την ίδια περίοδο, σχεδιάζει την κατασκευή νέων θερμοηλεκτρικών μονάδων συνολικής ισχύος μεγαλύτερης των 4.500MW. Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται, καθώς ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Αθανασόπουλος εκτιμά ότι η ΔΕΗ από το 2013, θα πρέπει να δαπανά σχεδόν € 1,4 δις στην αγορά δικαιωμάτων ρύπανσης για το 100% των εκπομπών της.

‘Αν η ΔΕΗ συνεχίσει την εμμονή της στα ορυκτά καύσιμα τότε, τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2013, θα κάνουν τις οικονομικές ζημιές της επιχείρησης για το 2008 να μοιάζουν με χαρμόσυνα νέα. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τον υπ’ αριθμόν 1 περιβαλλοντικό κίνδυνο της χώρας να αλλάξει πορεία και να πρωταγωνιστήσει στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εξοικονόμηση’, τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.

Η Greenpeace καλεί τη ΔΕΗ:
  • Να ακυρώσει οριστικά την κατασκευή λιθανθρακικών και νέων λιγνιτικών μονάδων.
  • Να αναθεωρήσει το επιχειρηματικό της πλάνο με τρόπο που να αποτυπώνει την πρόθεσή της να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη αγορά ενέργειας.
Για περισσότερες πληροφορίες:

Δημήτρης Ιμπραήμ: 6984 61 70 27, 210 3806 374 & 375

  1. Αναλυτικά τα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/environment/climat/emission/citl_en.htm

  1. Θυμίζουμε ότι ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Σουφλιάς το Σεπτέμβρη του 2006 υπέβαλε ένα γενναιόδωρο για τις βιομηχανίες ΕΣΚΔΕ, το οποίο όμως ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας απέρριψε, ζητώντας περικοπή των δικαιωμάτων κατά περίπου 9%. Δείτε το σχετικό δελτίο της Greenpeace στη διεύθυνση: http://www.greenpeace.org/greece/press/118517/greek-nap-rejected-by-EC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου