Στην Άρτα, η διαφθορά, οι ντόπιοι παράγοντες και οι εργολάβοι, βήμα βήμα καταστρέφουν τον Αμβρακικό, καταστρέφουν το περιβάλλον.Ετοιμάζονται να κατασκευάσουν νέο αυτοκινητόδρομο μέσα στο εθνικό πάρκο του Αμβρακικού και μέσα σε δασική έκταση, καταστρέφοντας ένα ολόκληρο οικοσύστημα. Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα διασχίζει κατά μήκος(σε όλη την κορυφογραμμή) όλο τον Λόφο της Περάνθης, χωρίζοντας στην μέση ίσως τον πιο σημαντικό βιότοπο του Αμβρακικού για δεκάδες είδη πουλιών.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή
Ο λόφος της Περάνθης είναι ένα από τα πιο όμορφα τμήματα του οικοσυστήματος του Αμβρακικού, που έχει την ατυχία να βρίσκεται στην κυριολεξία δίπλα από την πόλη της Άρτας. Ένα μεγάλο μέρος του λόφου είναι καταπράσινο και καλύπτεται από πυκνό πευκόδασος, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του Λόφου της Περάνθης, που φθάνει στον υγροβιότοπο του Αμβρακικού, είναι μέσης βλάστησης με αμέτρητες αγριελιές, σκήνες, πουρνάρια, σπάρτα κλπ.
Εκεί που θέλουν να καταλήξει ο νέος αυτοκινητόδρομος, στην πλευρά του χωριού Λιμίνι, υπάρχει ένα πυκνό δάσος(πουρναρόδασος) από δέντρα μέσης βλάστησης στο οποίο είναι σχεδιασμένο να γίνουν τα “πέταλα” του αυτοκινητόδρομου, που θα καταστρέψουν τελείως το συγκεκριμένο δάσος.Από την μία του πλευρά ο λόφος της Περάνθης συνορεύει πηγαίνοντας παράλληλα με τον ποταμό Άραχθο έως ότου συναντηθούν στον υδροβιότοπο του Αμβρακικού.
Στον λόφο της Περάνθης, λόγω της ιδιομορφίας του, βρίσκονται δεκάδες είδη πουλιών είτε μόνιμα σε σχέση με τον υγροβιότοπο του Αμβρακικού, είτε είναι μεταναστευτικά και έρχονται ανά διαστήματα. Στο οικοσύστημα του λόφου της Περάνθης βρίσκουν καταφύγιο και δεκάδες είδη από μικρότερα ζώα όπως αλεπούδες, χελώνες μεγάλης ηλικίας, κλπ. Παλαιότερα υπήρχε και συγκεκριμένο είδος αλόγων που έμπλεκαν με την παρουσία τους εκεί τον μύθο με την πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή στην κορυφογραμμή του Λόφου υπάρχει χωμάτινος δρόμος, ενώ όλο το ανάγλυφο της περιοχής είναι πετρώδες.
Είναι τόσο σημαντική η λειτουργία του λόφου της Περάνθης στην λειτουργία συνολικά του Οικοσυστήματος του Αμβρακικού που βρίσκεται στις ζώνες όπου απαγορεύεται το κυνήγι οποιουδήποτε θηράματος για όλο τον χρόνο και είναι ενταγμένος στο εθνικό πάρκο του Αμβρακικού και προστατεύεται και από διεθνείς συνθήκες όπως αυτή του Ραμσάλ, ενώ είναι ενταγμένος και στην ΚΥΑ για τον Αμβρακικό...
Διαβάστε τη συνέχεια στο >>> epirusgate.blogspot.com
Διαβάστε κι αυτό (update) :
Διαβάστε κι αυτό (update) :
κανενας δρομος δεν βλαπτει
ΑπάντησηΔιαγραφή