Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

35 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Καταρρακτώδης βροχή, ποτάμι διαδηλωτών

Με τις λέξεις «Αντίσταση» και «Ανατροπή» στο στόμα και τα πανό, μαύρες και κόκκινες σημαίες και συνθήματα καταδίκης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής: «Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους», «Ο πλούτος των τραπεζών μάς ανήκει», «Να πληρώσει το κεφάλαιο την κρίση του», «Κάτω η πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, του πολέμου», «Δώστε λεφτά για την παιδεία» και «Μόνη απάντηση οι αγώνες», χιλιάδες Αθηναίοι, που δεν φοβήθηκαν τα φορτωμένα σύννεφα, συμμετείχαν φέτος, στην πορεία του Πολυτεχνείου.
Μπροστά πήγαινε η... σημαία. Το σύμβολο του Πολυτεχνείου έκανε ξεχωριστή πορεία συνοδεία δύο διμοιριών ΜΑΤ και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας. Πριν ξεκινήσει η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η σημαία ήδη περνούσε την αμερικανική πρεσβεία. Ολοι οι άλλοι ξεκίνησαν μαζί με τη... βροχή. Επειτα από περίπου δύο ώρες συγκέντρωσης στην κατάμεστη οδό Σταδίου. Με δυνατή βροχή που δεν σταμάτησε, αντιθέτως δυνάμωσε αμέσως. Επιστρατεύτηκαν πλαστικές σακούλες, μοσχοπουλήθηκαν οι ομπρέλες στα περίπτερα. Σε μεγάλη απόσταση από την ιστορική σημαία ακολουθούσαν πολίτες, οι μεγαλύτεροι που αρνούνται να μπουν σε κομματικά μπλοκ.

Ετσι επικεφαλής φέτος ήταν ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων (1967-74) και το πανό του Πολυτεχνείου. «Δεν τους ανήκει η σημαία», φώναξαν κάποιοι γέροντες. Ακολουθούσαν εκατοντάδες οργανώσεις και τα κόμματα της Αριστεράς, μπλοκ γεμάτα νέους, άνεργους, φοιτητές, εργαζόμενους. Χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Ανθρώπους κάθε ηλικίας. Παππούδες και εγγόνια συναντήθηκαν και συζητούσαν.

Οι μετανάστες ζητούσαν «νομιμοποίηση». Μπλοκ εργαζομένων ζητούσαν «αυξήσεις-μισθούς-συντάξεις, ενάντια στην ακρίβεια». «Σχολεία, όχι βόμβες», «Λιτότητα-ανεργία-καταστολή» και «δωρεάν παιδεία» οι φοιτητές. «14.000 κρατούμενοι στοιβαγμένοι σε κελιά που αναλογούν στους μισούς» φώναζαν από την ντουντούκα αντιεξουσιαστές, που είχαν αισθητή παρουσία με μεγάλο μπλοκ. «Οχι στη στράτευση», έλεγαν μαθητές. «Σοσιαλιστική έξοδο» και «αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό» και «ούτε 1 ευρώ στις τράπεζες-εθνικοποίηση», οι οργανώσεις της Αριστεράς.«Μαχητική αντιπολίτευση» ζητούσαν τα πανό της Αριστεράς.

Το ΚΚΕ έκλεισε την πορεία με όγκο, παλμό και τα παραδοσιακά συνθήματα: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι...».

Το πανό του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούσαν άλλα δεκάδες, οργανώσεων που μετέχουν στον πολιτικό σχηματισμό και το ιδιαίτερα εντυπωσιακό σε όγκο μπλοκ της νεολαίας. Φωνάζοντας παλιά και νέα συνθήματα: «Εφραίμ, αλήτη, κτηματομεσίτη», «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή», «ο αγώνας γράφεται με ανυπακοή», «Ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε Δεξιά. Τώρα Αριστερά».

Γεμάτη ήταν η πλατεία Συντάγματος με Αθηναίους που παρέμεναν εκεί στη διάρκεια της πορείας. Καθώς και σε ολόκληρη τη διαδρομή. Δεκάδες πολίτες που παρέμεναν ώρες (από τις 3 μέχρι τις 6) στριμωγμένοι σε στάσεις λεωφορείων και κάθε υπόστεγο ανταπέδιδαν τα συνθήματα. Με συγκίνηση οι μεγαλύτεροι.

Οι κάθετοι δρόμοι στη Βασ. Σοφίας ήταν γεμάτοι διμοιρίες ΜΑΤ: «Σε κάθε γωνία αστυνομία, η χούντα δεν έφυγε το '73», φώναζαν κάποιοι. «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», «φύγε από τη ζωή μας Καραμανλή» και «λαέ θυμίσου τον Νοέμβρη», φώναζαν περνώντας από τη Ρηγίλλης. Η Αλέκα Παπαρήγα, ο Αλέξης Τσίπρας, βουλευτές και στελέχη των δύο κομμάτων παρέμειναν σ' όλη τη διάρκεια της πορείας.

Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου χιλιάδες φοιτητές και μαθητές οργάνωσαν διαδηλώσεις στις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου