Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Αττικό Αλσος: Αλλάζει όψη ένας χώρος πρασίνου 650 στρεμμάτων

Τα …φτυάρια πιάνει η Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιά για την ανάπλαση του Αττικού Αλσους, ενός από τους λιγοστούς πνεύμονες πρασίνου στο λεκανοπέδιο Αττικής.
Το Αττικό Αλσος καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του ορεινού όγκου στα Τουρκοβούνια, στα όρια των Δήμων Αθηναίων, Γαλατσίου και Νέας Φιλοθέης και είναι συνολικής έκτασης 650 στρεμμάτων.
Η περιοχή ήταν αρκετά παραμελημένη τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της ύπαρξης διαφόρων ασύμβατων και ακαταλλήλων για τον χώρο δραστηριοτήτων. Επιπλέον, ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον και δημιουργώντας μια εικόνα εγκατάλειψης.
Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη του πρασίνου σε συνδυασμό με τη δημιουργία κατάλληλων χώρων αθλητισμού, εκπαίδευσης και πολιτισμού. Οι εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης αναμένεται να απορροφήσουν κονδύλια ύψους 8,9 εκατ. ευρώ.
Τα έργα θα γίνουν σε σύνολο 180 στρεμμάτων και προβλέπουν τη φύτευση 1.165 νέων δένδρων και 1.277 ποώδων και θαμνώδων φυτών αλλά και τη δημιουργία υπαίθριου φυτολογίου για την ανάδειξη των φυτών της περιοχής καθώς και γεωλογικό εκθετήριο και μετεωρολογικό σταθμό για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Προβλέπεται επίσης η αντικατάσταση του δικτύου πυροπροστασίας και άρδευσης, η ανάπτυξη χώρων για παιδιά και μεγάλους (παιδικές, χώρους σκίαστρα ως σημεία ξεκούρασης και κοινωνικής συναναστροφής για τους επισκέπτες), η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός του υπαίθριου θεάτρου, η αναμόρφωση μονοπατιών και η χάραξη ειδικών διαδρομών για jogging.
Σημαντικές παρεμβάσεις θα γίνουν και στις αθλητικές εγκαταστάσεις του χώρου όπου υπάρχουν υπαίθρια γήπεδα βόλεϊ, μπάσκετ, τένις κ.ά.
Στόχος της Υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιώς, όπως και στην περίπτωση του Πεδίου του Αρεως, είναι το Αττικό Αλσος να γίνει ένας φιλόξενος και λειτουργικός χώρος για όλες τις ηλικίες και για όλες τις εποχές του χρόνου.
της Μαριάννας Τζάννε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου