Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Digital Home

Είναι ώρα να σηκωθείτε και να ετοιμαστείτε για τη δουλειά. Σας ξυπνά ένα από τα αγαπημένα σας τραγούδια και, μέχρι να αποφασίσετε να εγκαταλείψετε την άνεση του κρεβατιού σας, έχουν ανοίξει ήδη οι κουρτίνες αφήνοντας τον ήλιο στο εσωτερικό του δωματίου, ενώ ο θερμοσίφωνας ζεσταίνει το νερό για ένα τέλειο πρωινό μπάνιο. Ενώ πλένετε τα δόντια σας και ξυρίζεστε μπορείτε να ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα, τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες μέσω ενός αλληλεπιδραστικού καθρέφτη. Ντύνεστε και πηγαίνετε στην κουζίνα, όπου σας περιμένει ένας ευωδιαστός καφές, ενώ το ψυγείο σάς ενημερώνει ότι το γάλα κοντεύει να τελειώσει. Επιβεβαιώνετε την αποστολή της σχετικής παραγγελίας στο σούπερ-μάρκετ και στη συνέχεια ελέγχετε στα γρήγορα το πρόγραμμα της ημέρας και τα νέα μηνύματα. Ενεργοποιείτε το πρόγραμμα “Εκτός Σπιτιού” μέσω της εντοιχισμένης κονσόλας ελέγχου και απλά φεύγετε για τη δουλειά. Το ψηφιακό τζίνι του έξυπνου σπιτιού σας έχει φροντίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Το σπίτι του μέλλοντος σήμερα

Όσα διαβάσατε δεν αποτελούν σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά πραγματικότητα, αφού τα δανειστήκαμε από την παρουσίαση της ολοκληρωμένης λύσης οικιακού δικτύου LG HomNet (http://global.dreamlg.com), που φυσικά δεν είναι η μοναδική, καθώς πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας (και όχι μόνο) δείχνουν εδώ και χρόνια έντονο ενδιαφέρον για τις τεχνολογίες του έξυπνου σπιτιού. Μία από αυτές είναι και η Microsoft, που από το 1994 διατηρεί εντός του αρχηγείου της στο Redmond το Microsoft Home. Ο επισκέπτης μπορεί να ελέγξει διάφορα αντικείμενα μέσα στο σπίτι χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές ή χειρονομίες και να λάβει εξατομικευμένες πληροφορίες, ενώ οθόνες αφής ενσωματωμένες σε διάφορες επιφάνειες -από τους τοίχους έως τον πάγκο της κουζίνας και τις οικιακές συσκευές- παρέχουν πρόσβαση σε ημερολόγια, μηνύματα, λίστες υποχρεώσεων και κάθε είδους περιεχόμενο από το Internet. Μία από τις βασικές ιδέες πίσω από το έξυπνο σπίτι είναι η διασύνδεση όλων των συσκευών μεταξύ τους, ώστε να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να ελέγχονται με ευκολία από τους ενοίκους με διαφόρους τρόπους. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι γυρίζετε κουρασμένος από τη δουλειά, κάθεστε αναπαυτικά στον καναπέ, παίρνετε το τηλεχειριστήριο και πατάτε το πλήκτρο “Movie Mode”. Σε λίγα δευτερόλεπτα κλείνουν οι κουρτίνες, ενεργοποιείται το κλιματιστικό, σβήνουν τα φώτα και εμφανίζεται ο κατάλογος με τις διαθέσιμες ταινίες στην οθόνη της επίπεδης ψηφιακής τηλεόρασης. Το θετικό είναι ότι δεν χρειάζεται να δαπανήσετε υπέρογκα χρηματικά ποσά για να “χτίσετε” ένα έξυπνο σπίτι από το μηδέν, αν και αυτό θα ήταν η ιδανική λύση. Αντιθέτως, μπορείτε να αυξήσετε το IQ της υπάρχουσας κατοικίας σας χρησιμοποιώντας διάφορα προϊόντα που κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη και ασφαλή και σε πολλές περιπτώσεις συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.


Έξυπνα, δικτυωμένα σπίτια

Τα σύγχρονα έξυπνα σπίτια είναι εξοπλισμένα με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μέσω του οποίου οι διάφορες οικιακές συσκευές μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και να ελέγχονται από τους ενοίκους ακόμη και αν αυτοί βρίσκονται κάπου αλλού.
Ένα έξυπνο σπίτι που... σέβεται τον εαυτό του δεν παρέχει απλά τη δυνατότητα ομαδοποίησης και αυτόματου ελέγχου των διαφόρων φωτιστικών σωμάτων βάσει προκαθορισμένων σεναρίων, αλλά επιτρέπει στους ενοίκους να ελέγχουν και να διαχειρίζονται με διάφορες μεθόδους, ακόμη και από απόσταση, π.χ. μέσω του Internet και του κινητού τηλεφώνου, διάφορα οικιακά συστήματα με ευκολία όπως ασφάλειας, φωτισμού, θέρμανσης, ψυχαγωγίας κ.ά. Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός τέτοιου σπιτιού είναι η ολοκλήρωση των υπηρεσιών καθώς τα ίδια περιφερειακά επιτελούν πολλαπλές λειτουργίες, π.χ. η τηλεόραση του σαλονιού δέχεται σήμα από τη θυροτηλεόραση, επιτρέποντάς σας να ελέγχετε ποιος χτυπάει το κουδούνι χωρίς να σηκωθείτε από τον καναπέ.
Περισσότερα εδώ


Πηγή: PC World

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου