Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Το Endeavour έφτασε στον προορισμό του


Οι εφτά αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Endeavour έφτασαν με ασφάλεια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η αποστολή επισκευής και ανεφοδιασμού του ΔΔΣ θα διαρκέσει 15 μέρες.

Το Endeavour διασυνδέθηκε με τον ΔΔΣ, χθες στις 22.01 (ώρα Γκρήνουιτς), λίγα λεπτά νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Κατά την δεκαπενθήμερη παραμονή του, έχουν προγραμματιστεί τέσσερις διαστημικοί περίπατοι, για επιδιορθώσεις στα φωτοβολταϊκά συστήματα του σταθμού. Επιπλέον, το σκάφος μεταφέρει 6.350 κιλά εξαρτημάτων και συσκευών ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που μπορεί να φιλοξενήσει ο ΔΔΣ, από τρία σε έξι. Τέλος, η αστροναύτης Sandra Magnus εντάσσεται στο πλήρωμα του ΔΔΣ, αντικαθιστώντας τον Greg Chamitoff.
Οι μηχανικοί που μελετούν τα βίντεο από την εκτόξευση του Endeavour δεν έχουν διαπιστώσει μέχρι στιγμής εμφανείς βλάβες από θραύσματα. Τουλάχιστον δύο κομμάτια εντοπίστηκαν κατά την εκτόξευση το βράδυ της Παρασκευής, προκαλώντας ανησυχία για πιθανό «σχίσιμο» του θερμικού επιστρώματος.
Τέτοιες επιθεωρήσεις έχουν ενταχθεί στις τυπικές διαδικασίες μετά την καταστροφή του Columbia, το 2003, όταν θραύσματα από την εξωτερική δεξαμενή χτύπησαν το σκάφος, διαρρηγνύοντας τη θερμική ασπίδα και οδηγώντας στην ανατίναξή του κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα.
Η αποστολή του Endeavour έχει αποκληθεί «Extreme Home Improvements», από τη διάσημη τηλεοπτική εκπομπή που ανακαινίζει σπίτια. Κατά τη διάρκειά της, το πλήρωμα θα εγκαταστήσει νέα δωμάτια, με ένα επιπρόσθετο μπάνιο και ένα μαγειρείο. Θα υπάρχουν δύο επιπλέον υπνοδωμάτια, περισσότερος εξοπλισμός για γυμναστική και δεύτερη τουαλέτα, καθώς η NASA σχεδιάζει να διπλασιάσει το πλήρωμα του σταθμού στις αρχές Μαΐου.
Επιπλέον στο φορτίο του διαστημικού λεωφορείου περιλαμβάνεται σύστημα ανανέωσης του νερού, το οποίο διυλίζει, φιλτράρει, ιονίζει και οξειδώνει τα υγρά απόβλητα (συμπεριλαμβανομένων των ούρων) και τα μετατρέπει σε πόσιμο νερό.
Το Endeavour και το πλήρωμά αναμένεται να επιστρέψουν στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριδα, στις 30 Νοεμβρίου.
Η αποστολή είναι η τέταρτη που πραγματοποιείται για φέτος. Συνολικά, η NASA σχεδιάζει 10 ακόμη πτήσεις με διαστημικά λεωφορεία, προτού αποσύρει τον στόλο της το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου