Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ Ο δήμος των πεζών και των ποδηλατιστών

Φρένο για τα αυτοκίνητα και γκάζι για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, στους οποίους θα παραχωρήσει αυτόνομη λωρίδα κυκλοφορίας, πατά από τη νέα χρονιά ο δήμος Καλαμαριάς.

Οι ποδηλατοδρόμοι και οι πεζόδρομοι είναι μόνο η αρχή μιας νέας προσπάθειας που ξεκινά για τον περιορισμό των Ι.Χ., την εξάλειψη του διπλοπαρκαρίσματος, τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και φυσικά του ποδηλάτου ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης, φιλικό προς το περιβάλλον. Η πρωτοποριακές κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που προωθεί ο δήμος Καλαμαριάς θα ξεκινήσουν από τη νέα χρονιά με ακτίνα δράσης το κέντρο, όπου συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα, την Αρετσού και την οδό Σοφούλη που γειτνιάζουν με τη θάλασσα. Εν ολίγοις, η δημοτική αρχή αποφάσισε να τηρήσει τα ευρωπαϊκά στάνταρ για την προστασία του περιβάλλοντος, που προβλέπουν μεταξύ άλλων τον καθολικό περιορισμό των Ι.Χ., τη χρήση ποδηλάτων και άλλων φιλικών περιβαλλοντικά μέσων μετακίνησης, καθώς και τη δημιουργία πεζοδρόμων ενισχυμένων με πράσινο. Τη βάση για τις νέες παρεμβάσεις στην κυκλοφορία, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Καλαμαριάς Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αποτελεί η αναθεώρηση της κυκλοφοριακής μελέτης που είχε εκπονήσει ο δήμος παλαιότερα. “Σήμερα ωστόσο, παρά τη μεγάλη αύξηση των αυτοκινήτων και την ανάγκη για νέες λωρίδες κυκλοφορίας, αποφασίσαμε να δώσουμε… χώρο στους πεζούς και τους ποδηλάτες, περιορίζοντας τη στάθμευση των Ι.Χ. σε πάρκιγκ υπέργεια και υπόγεια”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ Επί της ουσίας πρόκειται να εφαρμοστούν τέσσερις μεγάλες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που θα συμμορφώσουν το κέντρο της Καλαμαριάς και θα αποτρέψουν την ανεξέλεγκτη στάθμευση στους οδικούς άξονες πλησίον της παραλιακής ζώνης. Συγκεκριμένα:
1. Πεζοδρομείται η πολυσύχναστη οδός Μεταμορφώσεως που διασχίζει στο κέντρο της Καλαμαριάς, ενώ καταργούνται οι 85 θέσεις στάθμευσης που υπάρχουν. Τα αυτοκίνητα θα σταθμεύουν στο εξής στο υπόγειο πάρκιγκ στην πλατεία δημαρχείου, χωρητικότητας 270 θέσεων που εγκαινιάζεται στα μέσα Δεκεμβρίου. Η κυκλοφορία θα γίνεται από τις παράπλευρες οδούς Πόντου, Κερασούντος, Καλλίδου και Αργυρουπόλεως.
2. Δημιουργείται νησίδα πλάτους 3 μ. επί της οδού Νικολάου Πλαστήρα, με στόχο να εξαλειφθεί το διπλοπαρκάρισμα εκατέρωθεν της οδού, όπου σήμερα δημιουργείται κυκλοφορικό κομφούζιο. Ταυτόχρονα θα κατασκευαστεί ποδηλατοδρόμος 3,5 χλμ. κατά μήκος της παραλιακής οδού που θα ξεκινά από την Κρήνη και θα καταλήγει στο Καραμπουρνάκι, στα όρια με το δήμο Θεσσαλονίκης.
3. Ποδηλατοδρόμος όμως θα δημιουργηθεί και κατά μήκος της οδού Σοφούλη, ενώ θα ληφθούν μέτρα για την απαγόρευση της στάθμευσης εκατέρωθεν του δρόμου, με στόχο την καλύτερη μετακίνηση των οχημάτων.
4. Ανάπλαση της πλατείας Δημαρχείου, όπου φιλοξενείται το δημοτικό υπόγειο πάρκιγκ 270 θέσεων στάθμευσης. Η πλατεία θα αποτελέσει μια όαση πρασίνου και χώρο για την αναψυχή των πολιτών. Ταυτόχρονα θα αναπλαστεί εκ νέου η πεζοδρομημένη οδός Κομνηνών, όπου θα εγκατασταθεί νέος φωτισμός, παγκάκια, κιόσκια κ.ά.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Σαρηγιάννη, ο προϋπολογισμός των έργων υπολογίζεται σε 4 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο η πεζοδρόμηση της Μεταμορφώσεως θα στοιχίσει στο δήμο περί τα 2 εκατ. ευρώ. Τα έργα θα ξεκινήσουν μέσα στο 2009, αρχής γενομένης από τη Μεταμορφώσεως που είναι και το εμπορικό κέντρο της Καλαμαριάς.
Της Φανής Σοβιτσλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου