Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Διαχωρίζουν χρήστες από εμπόρους

Ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια διαχωρισμού των εμπόρων ναρκωτικών από τους χρήστες, γίνεται με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή στο εκκρεμές νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Με την τροπολογία, που συνυπογράφουν οι υπουργοί Σ. Χατζηγάκης (Δικαιοσύνης), Δ. Αβραμόπουλος (Υγείας) και Γ. Αλογοσκούφης (Οικονομίας), καθορίζεται για πρώτη φορά ένα ελάχιστο όριο ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, την οποία αν συλληφθεί κάποιος να κατέχει, μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι για αποκλειστικά προσωπική του χρήση και όχι για εμπορία ναρκωτικών.
Η τροπολογία που κατατέθηκεστο πλαίσιο του νομοσχεδίου,προβλέπει ότι για κοκαΐνη και ηρωίνη το όριο είναι στο 1,5 γραμμάριο,για ακατέργαστη κάνναβη 20 γραμμάρια και για κατεργασμένη κάνναβη 2,5 γραμμάρια.

Ο νομοθέτης θεωρεί ότι οι ποσότητες αυτές καλύπτουν τις ανάγκες ενός χρήστη, έστω και εξαρτημένου, ανεξαρτήτως καθαρότητας της ουσίας και μαζί με το βάρος της συσκευασίας, εκτός και αν το δικαστήριο κρίνει διαφορετικά.Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες ναρκωτικές ουσίες,το όριο της ανώτατης ποσότητας, που καλύπτει τις ανάγκες ενός χρήστη, θα καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφασητων υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης.

Επίσης με κοινή υπουργική απόφαση θα καθορίζεται και για τις υπόλοιπες ναρκωτικές ουσίες το όριο της ανώτατης ποσότηταςπου καλύπτει τις ανάγκες ενός χρήστη, έστω και εξαρτημένου,για ορισμένο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου